Hebben jullie mijn recept voor nasi zonder pakjes of zakjes al gezien? Voordat ik overstapte op een bewustere manier van eten, was afhaal Chinees best populair bij ons thuis. We dachten dat het makkelijker was en we waren ons totaal niet bewust van de kosten hiervan. Dat krijg je er van als je allebei werkt en niet veel nadenkt over wat je eet! Hoewel afhaal Chinees nu echt maar heel zelden gebeurt (en het bevalt me eigenlijk nooit), vinden ze die smaken hier thuis wel lekker en werd het met gejuich ontvangen toen ik zelfgemaakte nasi op tafel zette die eigenlijk net zo als bij de Chinees vandaan proeft.
Zoet-Zure Kip Recept
Een ander recept dat ik graag na wilde maken was zoet-zure kip. Het lastige aan dit recept is het zoete aspect. Bij de Chinees en in de meeste reguliere recepten wordt gebruik gemaakt van gembersiroop om het zoet en kleverig te krijgen. Lekker, maar zoveel suiker in een hartig gerecht? Nee dank u. Maar hoe krijg je dan die lekkere zoet-zure smaak? Dat vertel ik straks!
Net als de meeste van mijn recepten, wilde ik ook dit recept eenvoudig en smakelijk maken. En het moet ook niet teveel tijd in de keuken nodig hebben om te maken, want met een schreeuwende peuter aan je benen heb je die luxe domweg niet. Ze.Heeft.Nu.Honger!
Tienerproof!
Dit recept is goedgekeurd door zowel mijn tieners als mijn echtgenoot, dus ik weet zeker dat het ook bij jullie in de smaak zal vallen. Combineer het met die lekkere nasi en een simpele groenteroerbak op smaak gebracht met sambal, glutenvrije sojasaus en kerriekruiden. Zo heb je drie hele snelle gerechten op tafel, tjokvol groenten en heerlijke smaken zonder dat het je een vermogen kost zoals bij de afhaal! Liever geen rijst omdat je op de koolhydraten wilt letten? Het nasi recept werkt ook erg goed met bloemkoolrijst!
Niet helemaal Suikervrij…
In plaats van siropen en geraffineerde suiker, maak ik gebruik van een 100% fruitjam en honing. Dit recept is dus niet suikervrij in die zin. Maar voor de smaak en de textuur werkt het wel heel goed. Dus als je er geen moeite mee hebt om heel af en toe toch iets van zoets te eten, kan ik je dit van harte aanbevelen!
Gek op Aziatische smaken, maar toch echt liever geen toegevoegde suikers? Check dan deze recepten eens:
Zoet-Zure Kip zonder Pakjes of Zakjes
Ingrediënten
- 400 gram kipdijfilet
- 2 el maizena of arrowroot powder
- 2 el kokosolie om in te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl zout en peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chilivlokken
- 1 el citroensap
- 1 el appelcider azijn
- 1 el glutenvrije sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 el tomatenpuree
- 3 el 100% fruit sinaasappeljam bijv. St. Dalfour of Fior di Frutta
- 3 el vloeibare honing
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode en groene paprika
- 1 winterpeen in plakjes gesneden
- een klein handje cashewnoten
Instructies
- Snijd de kip in ongeveer gelijke stukken en bestrooi ze met de maizena of arrowroot. Bestrooi met zout en peper en zet even apart.
- Roer de specerijen, citroensap, azijn, sojasaus, tomatenpuree, sinaasappeljam en honing door elkaar om er een roerbaksaus van te maken.
- Verhit in een wok of hapjespan de kokosolie en bak de kipstukjes tot ze rondom bruin zijn. Voeg nu de knoflook toe en bak totdat hij geurig wordt.
- Schenk de roerbaksaus er bij en bak ongeveer 5 minuten totdat de kip bijna gaar is.
- Voeg tenslotte de groenten toe en roerbak ook die een paar minuten mee. De groenten moeten knapperig blijven.
- Draai het vuur uit en roer de cashewnoten er door.
- Serveer met rijst, verse koriander en extra citroensap.
- Eet smakelijk!