Het recept voor deze Vrijdag Visdag serie is een fantastische manier om zalm te serveren: een feestelijke zalmkrans! Het is een prachtig middelpunt op elke buffettafel dat je met weinig moeite van te voren klaar kunt maken. Geen fan van zalm? In dit artikel vind je ook een niet-vis-alternatief.
De feestdagen in december zijn bij uitstek het moment om uit te pakken met hapjes en drankjes. Omdat wij in december ook twee verjaardagen hebben, organiseer ik de verjaardagen zo dat ik een buffet klaar heb staan voor de gasten. Met kerst serveer ik dan een uitgebreid diner. Zo maak ik het mezelf wat makkelijker zonder af te doen aan feestelijke hapjes en gerechten.
Feestelijke Zalmkrans maken
Deze feestelijke zalmkrans is echt een uitkomst en wat een plaatje! In mijn familie zijn ze gek op zalm, dus voor het buffet bestelde ik ook een hele zijde gerookte zalm bij Zalm van Urk. Ik maakte deze zalmkrans met een combinatie van koud gerookte zalm, gravlax en zalmsalade. Maar je kunt ook zo’n leuke eetbare krans met andere ingrediënten maken. Suggesties hiervoor, vind je verderop in dit artikel.
Serveer deze feestelijke zalmkrans met dunne plakes geroosterd (zuurdesem) brood en boter, een kommetje citroenmayonaise en een glas koude witte wijn of champagne. Een gevoel van luxe met minimale inspanning. Ik maakte deze krans op de ochtend dat we de verjaardagen zouden vieren en bewaarde het afgedekt in de koelkast tot zes uur. Je wilt dat de zalm iets op temperatuur is, maar vanwege de zalmmousse moet het ook niet te vroeg uit de koelkast gehaald worden.
Dit is ook perfect voor een oudjaarsfeestje waarbij iedereen wat mee moet nemen. Zorg dat het bord groot genoeg is, zodat je het met plasticfolie af kunt dekken tijdens het vervoeren. Heb je liever iets anders dan gerookte zalm? Ik heb een paar heerlijke suggesties voor je om deze feestelijke zalmkrans helemaal aan jouw smaak aan te passen!
Zeevruchten en Zalm Alternatieven
- Voeg gekookte rivierkreeftjes toe aan de krans.
- Verse oesters zijn ook erg lekker. Haal de bovenste schelp weg en bedruppel iedere oester met een vinaigrette van rode wijnazijn en fijngesnipperde sjalotjes.
- Gerookte stukjes makreel of garnalen is ook erg lekker.
- Voor extra crunch kun je plakjes komkommer ertussen plaatsen.
Ik heb ook een erg feestelijke kaaskrans op de blog staan. Klik hier voor het recept.
Andere lekkere feesthapjes:
- Zalmbonbons gevuld met geitenkaasmousse
- Vijg- en Walnootrol. Lekker met geitenkaas of blauwschimmelkaas.
- Pittige pompoensoep in kleine glaasjes serveren.
- Verse springrolls met lekkere pindasaus.
Feestelijke Zalmkrans met Zalmmousse en Gravlax
Ingrediënten
- 400 gram koudgerookte zalm in plakken
- 100 gram gravad lax
- 100 gram zalmsalade gekocht, van goeie kwaliteit
- postelein blaadjes of waterkers of veldsla
- 1/4 komkommer in plakjes
- verse peterselie
- zwarte peper
- 1 citroen in partjes
- 150 ml mayonaise
Instructies
- Neem een groot rond bord of een mooie snijplank en arrangeer de posteleinblaadjes (of slablaadjes) en komkommerschijfjes in een cirkel.
- Snijd de plakken gerookte zalm in de lengte door midden zodat je lange, smalle plakjes krijgt. Rol deze op zodat het op roosjes lijkt. Plaats deze her en der op de slabladeren.
- Neem een kleine ijsschep en schep bolletjes zalmsalade op de zalmkrans.
- Snijd de gravlax een beetje uit de losse pols in stukjes en drapeer ze à la Jamie Oliver tussen de zalmrozetten en salade bolletjes.
- Snijd de citroenen in partjes en plaats die her en der in de krans
- Maak de krans af door versgemalen zwarte peper over het geheel te strooien.
- Maak citroenmayonaise (mayo met citroensap) en serveer in een mooi kommetje er bij.
rita zegt
heerlijk ziet dat eruit.
waar koop jij goede zalmsalade?
Groet Rita
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rita,
Bij de visboer zelf, die maakt hem ook zelf en kan me vertellen wat er in zit. In de supermarkt heb ik nog geen lekkere/ goeie kunnen vinden helaas.