Voordat ik met mijn persoonlijke ‘reis’ naar een gezond voedingspatroon begon, was gefermenteerd voedsel totaal niet mijn ding. Zuurkool, yoghurt, zuurdesembrood… niet dat ik het vies vond ofzo, maar ik prefereerde saaie, beige koolhydraten!
Maar met dat mijn voedingspatroon veranderde (en dat is niet iets dat binnen een maand ofzo gedaan is), merkte ik dat mijn smaak veranderde en dat ik smaken die ik voorheen niet lustte, ineens wél lekker vond! Zuur, bitter en pittig werden meer en meer mijn voorkeurssmaken.
En toen ik uiteindelijk het belang van probiotica ontdekte en er achter kwam dat je die ook prima zelf thuis kan maken, was ik helemaal om en wil ik niet anders meer.
Wat is Gefermenteerd voedsel?
Traditioneel gefermenteerd voedsel zijn voedingsmiddelen die door middel van natuurlijke bacteriën (culturen) fermenteren. Die culturen eten het natuurlijk aanwezige suiker in voedsel op en produceren melkzuur. Dit proces maakt voedsel langer houdbaar en beter verteerbaar. De probiotica die door dit proces ontstaan, zijn gunstig voor de darmflora. En een gezonde darmflora betekent een goede gezondheid in het algemeen!
Wat heel bijzonder is bij gefermenteerd voedsel en wat ik net even aanstipte, is dat door fermentatie bepaalde voedingsmiddelen beter verteerbaar worden. Denk hierbij aan yoghurt of melkkefir, of zuurdesembrood. Wanneer je vermoed dat je een overgevoeligheid, maar geen intolerantie (belangrijk verschil!) hebt voor bijvoorbeeld melk of graanproducten, kan het interessant zijn om naar fermentatie te kijken.
In Westerse culturen is gefermenteerd voedsel grotendeels vervangen door fabrieksmatig aangezuurde alternatieven. De yoghurt en augurken uit de supermarkt smaken wellicht erg lekker, maar hebben niet dat traditionele proces van fermentatie ondergaan. Ze zijn aangezuurd of gemaakt met azijn. Dit heeft grotendeels te maken met het sneller kunnen produceren van voedingsmiddelen.
In andere culturen is gefermenteerd voedsel nog wel aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan traditionele yoghurts en melkdranken uit Scandinavië en Turkije, of Kimchi uit Korea.
Fermenteren = Gezonder
Traditioneel gefermenteerd is dus gezonder. Het lichaam verteert het gemakkelijker, de probiotica voeden de gunstige bacteriën in de darmen en een gefermenteerd bijgerecht helpt om de maaltijd in het algemeen beter te verteren. En zelf maken is echt de moeite waard, want:
- Probiotisch– Probiotica in je dagelijkse voedingspatroon opnemen is niet moeilijk. Melkkefir of waterkefir zijn rijk aan probiotica en vragen weinig aandacht of moeite. Klik hier om te lezen hoe je melkkefir maakt en hier hoe je waterkefir maakt.
- Budget Vriendelijk– Gezond eten kan best duur zijn, maar gefermenteerd voedsel is dat niet! De meest eenvoudige probiotische voedingsmiddelen maak je voor een paar euro heel eenvoudig zelf. Kwark is daar een goed voorbeeld van, maar ook gefermenteerde groenten maak je zelf en is echt niet duur! Door op deze manier probiotica in je voedingspatroon op te nemen, is het belang van een probiotica supplement goed ondervangen!
- Langer Houdbaar– Zelfgemaakte ketchup blijft maar een paar dagen goed in de koelkast. Gefermenteerde ketchup is wel maanden houdbaar! Dit geldt ook voor zuurkool en zure groenten. Melkzuurfermentatie maakt voedingsmiddelen langer houdbaar zonder dat je aan voedingswaarde inboet zoals bijvoorbeeld bij inmaken.
Zelf aan de slag!
Lijkt het jou wel wat om zelf heerlijke gefermenteerde dingen te eten? Ik kan je zeggen dat het sowieso erg leuk is om te doen en echt niet duur hoeft te zijn. Zelf beginnen is niet moeilijk. Allereerst raad ik je aan om bij mijn partner Yoghurt.nl te gaan kijken. Hun startersculturen zijn van goeie kwaliteit en garanderen je dat het eindresultaat goed zal zijn. Boek op die manier een paar smakelijke ‘successen’ en geniet van de resultaten! Ze hebben er van alles, ook als je liever geen melk (bijvoorbeeld) eet.
Daarna kan ik je twee boeken van harte aanbevelen. Als eerste het boek Over Rot van Meneer Wateenons. Dit boek heb ik zelf ook. Erg leuk om te lezen en o o o wat een leuke recepten! Het andere boek zal jullie wellicht niet geheel onbekend zijn en dat is Nourishing Traditions van Sally Fallon. Echt een pil met flink wat recepten, menu’s, tips en informatie. Een aanrader!
Dus wacht niet langer en ga zelf ontdekken wat voor gefermenteerd voedsel jij wel erg lekker vindt en prima in jouw voedingspatroon past. De mogelijkheden zijn eindeloos!
En jullie? Wie van jullie past dit al toe in de praktijk? En wat dan precies? Deel het hieronder!
Mabel zegt
ik heb een Pickle Pers van Terrassana gekocht, hiermee fermenteer je heel snel een redelijke hoeveelheid kool (kan ook met andere groente). Al na enkele dagen kun je ervan eten. Het werkt heel handig en je hebt een goed en snel resultaat. Wat mij betreft een aanrader.
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor de tip! 🙂
Monique zegt
Ik maak zelf yoghurt en waterkefir maar wil in de toekomst zeker eens groenten fermenteren!
Groetjes, Monique
Heleen Quantrill zegt
izerina,
Nou, dat vraag ik me af. Mogelijk dat je dan wat kramp zou krijgen, maar het zal geen grote negatieve reacties geven.
izerina zegt
Ik maak melkkefir, kombucha en van de groenten vind ik bietjes het lekkerst. Kun je ook te veel gefermenteerd voedsel eten?