Een heerlijke, smeuïge glutenvrije hazelnootcake met een rijke chocoladeglazuur. Deze notencake staat binnen 10 minuten in de oven en dan hoef je maar één kom af te wassen. Perfect voor een snelle doordeweekse cake of om mee te nemen naar een feestje.
Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur
De combinatie van hazelnoten en chocolade is natuurlijk altijd goed. Het is zo’n klassieke combinatie dat ik nog niet iemand heb gevonden die er voor bedankte 🙂 Het oorspronkelijke recept was van mijn moeder die een soortgelijk recept uit een oude Allerhande had geknipt. Die knipsels bewaarde ze in een plastic mapje dat ik nu in mijn bezit heb. Samen met een flinke hoeveelheid handgeschreven recepten, is dit mapje dus een erg waardevol bezit geworden. Ik zat er laatst weer eens doorheen te bladeren en vond dit recept. De hoofdingrediënten: bloem en suiker. Tsja, daar wilde ik wel mijn eigen draai aan geven.
Tips voor Vervangers tijdens het Bakken
En mijn ervaring is dat je veel recepten om kunt toveren naar glutenvrij en minder suiker als je de verhoudingen maar goed in de gaten houdt en begrijpt wat bepaalde ingrediënten in een recept doen. Regulier bloem of meel bevat gluten, dit is bepalend voor de structuur van een baksel. Wanneer je glutenvrij bakt, zal het daardoor kruimeliger zijn. Door bijvoorbeeld xanthaangom toe te voegen, boots je die structuur na.
En witte suiker smelt tijdens het bakken en karameliseert en geeft cakes en koekjes dat prettige knapperige mondgevoel. Je kunt witte suiker vervangen door bijvoorbeeld rietsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet. Maar als je het vervangt door bijvoorbeeld rijststroop, dadels of stevia, krijg je dus een heel ander eindresultaat. Dit is niet altijd erg, maar houd dit dus in je achterhoofd wanneer je suiker in een recept gaat vervangen door dadels of wel suiker toevoegt, maar de hoeveelheid halveert. Nogmaals: is niet erg, maar het eindresultaat is dan gewoon anders.
Klik hier voor meer tips over vervangers in de keuken.
Hazelnootcake en Koffie
Ik vind deze hazelnootcake echt heerlijk om te serveren bij een kop koffie of een beker chocolademelk. Het weer is guur op het moment, dus die citroencake of aardbeien scones moeten nog maar even wachten 🙂
Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur
Equipment
- 1 cakeblik van 25 x 11 cm
Ingrediënten
- 300 gram glutenvrij bakmeel
- 125 gram gemalen hazelnoten
- 150 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
- 2 tl bicarbonaat
- ½ tl zout
- 240 ml melk naar keuze
- 1 el appelcider azijn
- 2 eieren
- 75 ml olijfolie
- 200 gram pure chocola (min. 70% cacao) in 2 x 100 gram verdeeld
- 1 tl kokosolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in en bekleed met bakpapier. Zet apart
- Neem een ruime kom en meng hier alle droge ingrediënten in.
- Neem een mengbeker en kluts hier de eieren met het melk, azijn en de olijfolie in.
- Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer even goed door maar houd het beslag luchtig.
- Schenk de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel 100 gram chocolade in stukjes hier over. Schenk de rest van het beslag in de vorm en klop het blik een aantal keer op het aanrecht om luchtbelletjes uit het beslag te krijgen.
- Zet de cake in de oven en bak in 50 – 60 minuten gaar. Check met een tandenstoker of hij gaar is. Zo niet, laat dan steeds 5 minuten langer staan.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
- Smelt de chocolade met de kokosolie au-bain-Marie en smeer dit over de afgekoelde cake. Maak af met wat gehakte hazelnoten als je dat leuk vindt.
- Geniet er van!
Notities
Tips en trucs
- Ik gebruik mijn eigen glutenvrije meelmix voor dit soort recepten, maar ik heb ook goeie ervaringen met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Schär en die van de AH.
- Je kunt deze cake ook prima met regulier meel maken. Kies dan wel voor bloem, spelt of tarwe, omdat volkoren meel deze cake vrij zwaar maakt.
- Gemalen hazelnoten kun je bij de Lidl kopen, of zelf maken van hazelnoten die je droog roostert en daarna fijn maalt in de keukenmachine.
- Hoewel de cake toch echt wel 50 minuten in de oven moet, moet hij ook niet te lang in de oven want dan droogt hij uit.
- Invriezen kan heel goed. Laat de glazuur achterwege en pak de afgekoelde cake goed in in plasticfolie en doe hem daarna in een vriezerdoos of een ziploc zak. De cake blijft zo een maand goed.
- Je kunt ook cupcakes maken met dit recept! Bak ze dan 25 minuten al met al.
Laat een reactie achter