Dit recept voor Griekse zalm ovenschotel is speciaal ontwikkeld voor Zalm van Urk.
Wij zijn gek op zalm. Het is een gezond stukje vis dat zich uitstekend leent voor heel verschillende toepassingen en smaken. De verse zalm is stevig en makkelijk te verwerken in gezonde gerechten zoals deze zalm ovenschotel. Ik maak het van te voren klaar en de oven doet de rest. Maar je kunt dit ook als pakketjes op de barbecue grillen. Met dit zomerse weer koken we vaak buiten en de barbecue staat dan ook altijd binnen handbereik. Geen gedoe met hete pannen of zweten boven het fornuis!
Duurzame Zalm
De zalm die de mannen van Zalm van Urk gebruiken is verse zalm die op duurzame wijze gekweekt wordt in Noorwegen. Deze zalm wordt niet ingevroren, maar vers aangeleverd. Dit merk je in zowel de smaak als de textuur. Vis die bevroren is geweest, is minder stevig dan echt verse vis. Voor hun verse zalm die je hier kunt kopen, gebruiken ze verder geen toevoegingen als conserveringsmiddelen of kleurstoffen. De zalm wordt vers gekoeld thuis afgeleverd en die kun je dan zelf invriezen of direct gebruiken.
Zalm is Gezond
Ik heb al eerder geschreven over de voedingswaarde van zalm. Even kort: zalm is een uitstekende bron van belangrijke Omega-3 vetzuren en bevat daarnaast ook belangrijk vitamines en mineralen als vitamine D en A en selenium en jodium.
Griekse Zalm Ovenschotel met heel veel Groenten
Naast verse zalm, schitteren ook de heerlijke kruiden en specerijen die deze ovenschotel die frisse, Griekse smaak geven. Citroen, munt, oregano, komijn en chilivlokken zijn daarbij essentieel. Deze smaken komen ook terug in de frisse aardappelsalade die er bij hoort. Ik gebruikte munt en oregano uit de tuin, maar je kunt ook gedroogd gebruiken.
Andere Zomerse Zalmrecepten
Griekse Zalm Ovenschotel (kan ook op de Barbecue)
Ingrediënten
- 600 gram verse zalm
- 2 citroenen in dunne plakjes
- 1 el verse oregano fijn gesneden
- 1 el verse munt fijn gesneden
- 1 tl gemalen komijn
- 2 el sesamzaadjes
- zout en peper
- olijfolie
Aardappelsalade
- 500 gram nieuwe, kleine aardappeltjes in de schil
- 2 el crème fraîche
- 1/2 el verse munt fijn gesneden
- ¼ tl gemalen komijn
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Dep de zalm droog en bestrooi met een beetje zout.
- Meng de kruiden en specerijen door elkaar en schenk er genoeg olijfolie in dat alles onder staat.
- Doe de zalm in de kom en meng alles goed.
- Laat dit 1 uur marineren in de koelkast.
- Maak ondertussen de aardappelsalade door de aardappeltjes gaar te koken in gezouten water. Laat afkoelen en roer de crème fraîche met de munt, komijn en zout en peper naar smaak door de aardappeltjes. Zet in de koelkast totdat je klaar bent om te serveren.
- Als je klaar bent om te barbecueën, maak je de schotel klaar: snijd barbecue-vriendelijke groentes als champignons, paprika, courgette, aubergine of mais in stukken en leg die in de ovenschotel. Bestrooi met zout.
- Leg de zalm hier bovenop en schenk achtergebleven marinade over de groentes.
- Zet de ovenschotel op de barbecue en dek af met aluminiumfolie. Bak het in 15 minuten gaar en haal dan de aluminiumfolie er af en grill nog even kort.
- Serveer met de aardappelsalade, verse sla en extra citroen.
- Eet smakelijk!