Kip Tikka Masala Recept – Super Makkelijk en Lactosevrij

Wij zijn dol op de kruidige smaken uit de Indiase keuken. Regelmatig staat er dan ook ‘curry’ op het weekmenu in huize Quantrill. Kip Tikka Masala is een romige en milde kip curry die je heel gemakkelijk zelf maakt. Geen gedoe dus met pakjes of zakjes!

Inmiddels heb ik meerdere recepten met Indiase invloeden op de blog staan. Zo vinden jullie hier een recepten voor lekkere gegrilde kip Tandoori. Maar ook Aloo Gobi Mutter (aardappelen en bloemkool curry) en Kitchari (rijst met linzen). Al deze curry’s zijn zogenaamde droge curry’s omdat er verder geen saus bij zit. Bij kip tikka masala hoort wel een lekkere saus, maar laat dat je niet afschrikken. Ook de saus is niet moeilijk om te maken!

Kip Tikka Masala – Lactosevrij

De traditionele kip tikka masala is een romige saus op basis van yoghurt en room. Wanneer je net als driekwart van mijn gezin, geen lactose kunt verdragen, is dit recept dus niet echt handig. Ik ging er mee aan de slag en kwam op een zeer degelijke lactosevrije variant die kan tippen aan de tikka masala uit een restaurant. Het geheim zit hem in de plantaardige kokosyoghurt die je zelf kunt maken, of bij de Albert Heijn haalt. Hun eigen merk bevat kokosmelk, tapiocazetmeel en culturen. Heel goed te doen dus. De yoghurt heb je nodig om de kip te marineren en het die boterzachte textuur te geven. Niet overslaan dus!

De saus bestaat normaliter uit room of crème fraîche. Ook hier ging ik voor kokos en gebruik ik volle kokosmelk ter vervanging van de room. Vanwege de specerijen en flinke hoeveelheid gember, proef je dit niet, maar het geeft de kip tikka masala wel die heerlijk romige saus en milde smaak die iedereen lekker zal vinden. Dit recept is goedgekeurd door man, pubers en peuter, dus ik weet zeker dat het ook bij jullie in de smaak zal vallen!

Zelf Kip Tikka Masala maken zonder Pakjes of Zakjes

Naast dat het dus lactosevrij is, maak je de marinade en de saus gewoon zelf. Voordeel hiervan is dat je overbodige suiker en dubieuze vetten vermijdt. Wat ik sowieso aanraad is de garam masala, komijn en kurkuma. Deze drie geven elk gerecht al die heerlijke Indiase smaak. Zeker in combinatie met verse gember, knoflook en koriander. De garam masala strooi je rijkelijk door dit gerecht, dus zelfs als je maar een klein potje haalt voor dit recept, is het zeker de moeite waard en zal het niet staan te verstoffen achterin je kruidenkast.

Goed, laten we gauw aan de slag gaan, want de kip moet ook even marineren.

=> Wil je goeie kip in huis halen zonder antibiotica? Ik haal mijn kippenvlees bij Beef&Steak en kies dan al-tijd voor Gildehoen. Gegarandeerd antibioticavrij en langzaam groeiend. Erg lekker van smaak en niks geen plof-kip onzin! <=

Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala – Lactosevrij

Een heerlijke curry voor doordeweeks dat binnen 30 minuten op tafel staat!
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Avondeten, Curry
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de Marinade

  • 350 gram kipdij filet
  • 150 ml plantaardige yoghurt kokosyoghurt of sojayoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el garam masala
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 3 cm verse gember geraspt

Voor de Saus

  • 250 ml dikke kokosmelk
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram cherry tomaatjes gehalveerd
  • 2 el garam masala
  • 2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl kurkuma
  • kokosolie of olijfolie om in te bakken
  • zout naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de kipdijfilet in blokjes.
  • Meng alle overige ingrediënten voor de marinade in een kom en roer de kip er doorheen. Laat minstens 2 uur marineren, met een maximum van 24 uur.
  • Verhit wat kokosolie of olijfolie in een hapjespan en bak de kipblokjes met marinade totdat ze net gaar zijn. Haal uit de pan en houd even apart.
  • Maak in diezelfde pan de saus.
  • Verhit eventueel wat meer olie en fruit de ui met een uitgeperst teentje knoflook totdat de ui glazig wordt.
  • Voeg de specerijen toe en bak even om.
  • Schenk de kokosroom en tomaatjes er bij en roer goed door.
  • Voeg zout naar smaak toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de kip toe, roer even goed om en klaar!
  • Serveer de kip tikka masala met rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »