Benieuwd naar wat mijn dagelijkse routine met een peuter is? Ik deel het hier!
Al zo lang als ik kinderen heb, werk ik vanuit huis. Per toeval ben ik in het vak van vertaler gerold en via mijn eigen zoektocht naar gezondheid in 2008, ben ik daarnaast deze blog begonnen als creatieve outlet. Al gauw kreeg de blog de overhand en inmiddels is schrijven mijn werk. Ik vind het heerlijk dat ik met een beetje puzzelen, passen en meten thuis kan blijven werken, creatief kan zijn en tóch ’s middags met een kopje thee en het trommeltje koekjes met de kinderen kan bijkletsen. Want dat vinden die snaken van mij o zo leuk…….
Not. Mijn kinderen kunnen niet wachten tot ze naar boven kunnen om te gamen, youtuben, instagrammen en snapchatten. We communiceren via whatsapp. Dan zeg ik dat ze wat moeten drinken en dan zeggen zij ‘hoke’.
Hoe dan ook. Ik heb ook nog een peuter die wél mijn aandacht, liefde en toewijding op prijs stelt. En daar ben ik best druk mee. Maar als je om je heen kijkt, lijkt het wel alsof iedereen het prima voor elkaar heeft, dat werken en zorgen voor de kinderen. Gelukkig gaan er steeds meer geluiden op van thuiswerkmoeders die laten zien dat thuiswerken veel voldoening geeft, maar beslist niet simpel is. Daar schaar ik me graag bij. Dus vandaar een goudeerlijk kijkje in mijn dagelijkse routine met een peuter als thuiswerkmama!
Mijn Dagelijkse Routine met een Peuter
Ochtend
6:14 Catherine wordt wakker. Als ik geluk heb, is dat nadat ze zich na middernacht niet meer liet horen en heb ik dus zes solide uren geslapen. Als ik pech heb, werd ze om half drie ook al wakker en ben ik net in mijn diepe slaap aanbelandt. Ik moet er bij, want anders maakt ze iedereen wakker. Ik voed haar met de gordijnen dicht en noise machine aan. Meestal slaapt ze daarna weer in en kruip ik ook weer onder de wol.
8.45 Ja, nadeel van om half zeven weer je bed in gaan is dat je daarna doortuft. Catherine is nu echt wakker en wil er uit. Ik voed haar nu lang. Dit is de langste voeding die ze vandaag krijgt.
9.15 Madam is klaar en we gaan naar beneden in pyjama en met de nachtluier nog om. Bij haar dan, niet bij mij 🙂 Ontbijt is iets van muesli met melk of yoghurt, koffie, veel koffie, water en wat fruit. Catherine eet met mij mee, maar mag nog geen koffie.
9.57 Dat schiet lekker op zo. Als ik nu nog wat wil doen, moet ik voort maken. Naar boven toe om te wassen, luier te verschonen, kleren aan te doen en de was te verzamelen.
10.22 Was in de wasmachine, Catherine kijkt haar ochtendprogramma’s op CBeeBees en ik maak nog een kopje koffie. Omdat ik nog borstvoeding geef, heb ik vaker trek en eet ik regelmatig iets, maar dan wat kleins. Iets van brood, zelfgemaakt bananenbrood, een smoothie of een roerei. Ik neem m’n multi, Q-10 en als ik er aan denk, extra vitamine C. Nu voel ik me een mens en pak ik wat karweitjes in huis aan, of ik doe boodschappen.
11.08 Huis aan kant, boodschapjes gedaan eventueel. Tijd voor boekje lezen en een snack voor Catherine. Rozijntjes, soepstengel, banaantje en wat koude thee. Daarna lekker even naar buiten toe! In de tuin bezig, glas wegbrengen, wandelen in de buurt. Een half uurtje sowieso. Als ze ’s middags niet naar de oppas gaat, skip ik het huishouden en gaan we naar de bieb, op bezoek of naar de kinderboerderij. De wandelwagen laat ik zoveel mogelijk voor wat het is, ze kan de ‘beweging’ goed gebruiken.
11.30 Lekker naar bedje toe, kleine meid! Ik voed haar kort en leg haar slapend op bed. Noise machine aan en verduisterende gordijnen dicht. Meestal slaapt ze twee uur en dit is haar enige slaapje sinds 8 maanden oud.
11.42 Ik ga naar m’n werkplek, doe mijn computer aan en check mijn mail. Ik beantwoord mail, reacties op de blog en elders en bekijk mijn planning voor vandaag. Als de tijd het toe laat schrijf ik snel een paar stukjes of post ik wat op social media. Om half twee maak ik Catherine weer wakker als ze naar de oppas gaat, dus ik moet efficiënt met de tijd omgaan!
Middag
13.00 Lunchtijd. Voor mezelf is dat meestal een salade met iets van een ei, tonijn, zwarte olijven en wat voor rauwkost ik kan vinden in de koelkast. Of als ik iets heb bewaard van het avondeten, warm ik dat op.
13.35 Ik maak Catherine wakker als ze al niet wakker werd. Schone luier als dat nodig is (soms verschoon ik haar voor het slaapje) en naar beneden. Zij eet nu. Iets van proteïne en groente probeer ik meestal. Maar soms blijft het bij appelmoes en een snee zuurdesembrood. Smoothie vindt ze ook lekker. Ik doe wat snacks in haar bakje, vul haar fles met koude thee en ze is klaar om naar de oppas te gaan.
14.05 Dus, kind afgeleverd, nu gauw aan de slag, want ik heb maar drie uurtjes. Ik werk stevig door met schrijfwerk en andere schrijfklussen met slechts een snelle pauze rond 15.15.
16.45 Over een kwartier haal ik Catherine weer op. Ik bereid vast wat voor voor het avondeten. Aardappels schillen, boontjes doppen en kip in stukjes snijden.
17.05 We zijn weer thuis en laat de kleine achter in de (twijfelachtig) bekwame handen van haar grote broer en zus. De ene let op, de ander dekt de tafel. Ik mopper op degene die de vaatwasser niet leeg heeft gehaald, om erachter te komen dat de ander het moet doen. Je weet wel, degene die ‘oppast’ en nu dus ‘geen tijd’ heeft. Iedere keer weer. Ik zou die rota op moeten schrijven, maar dat vergeet ik steeds.
17.30 Aan tafel! Lekkere gebakken kip met boontjes en aardappeltjes. Catherine eet met de pot mee en maakt er een bende van. We eten bijna altijd samen aan de tafel tijdens het avondeten, maar echt ontspannen is het niet vaak. We letten allemaal op wat de peuter doet, manlief zet een boom op over corona of politiek of werk (ook zulke gezellige onderwerpen), de kinderen stellen vragen die die boom alleen nog maar groter maken en voordat we tot een fatsoenlijke afsluiting van dat onderwerp kunnen komen, staat Catherine alweer rechtop in haar stoeltje.
17.46 Ik hef de sessie op, verdeel de taken onder de kinderen en laat Simon achter aan de tafel om Catherine een toetje (fruit of yoghurt) te geven op de bank. Ik. Ben. Kapot. Rug doet zeer, ogen doen zeer, ik heb nog niet kunnen ontspannen ondanks dat het verder geen drukke dag was.
Avond
18.01 Maar goed, we zijn er nog niet! Peutertje mag weer even televisie kijken, de pubers ‘ruimen op’. Voor het oog van het Nederlands volk wordt er gezogen en de keuken opgeruimd.
18.25 Tieners verdwijnen naar boven. Dringende zaken die ze moeten doen, denk ik maar. Ik roep ze nog na met de vraag of ze huiswerk hebben (nee!), leerwerk (nee!ja!) en of ze vandaag al muziek gemaakt hebben (ehhnneee?). Hun dromen van beeldschermen spatten uiteen en ze gaan huiswerk doen en muziek maken. Dit houden ze vaak wel een heel kwartier vol! Ik ben heel trots op ze…
18.50 Simon en ik lezen boekjes met de kleine, ruimen nu echt op want anders hebben we mieren en vliegen in huis en starten zoetjes aan met de bedtijd routine.
19.20 Simon maakt een badje klaar en doet Catherine lekker in bad. Ik check mijn telefoon en reageer snel op wat reacties en berichten van volgers en lezers. Zodra het kind schoon is, trek ik haar pyjama aan. Noise machine aan, gordijnen dicht, deur dicht. Absolute stilte en onder geen beding storen. Het Kind Gaat Slapen! Ik voed haar tot ze in slaap valt en leg haar in bed. Stilletjes sluip ik naar buiten. Het gaat tegenwoordig best goed, ze wordt niet meer wakker. Maar we zullen zien hoe lang dat zal duren. Totdat ze twee is, verwacht ik niet al te veel als het gaat om doorslapen, inslapen en blijven slapen. Dat was met de andere twee niet anders en ik wil er nu geen stress van. Dit werkt beter voor mij, voor ons.
19.44 Simon heeft thee gemaakt. We bepraten de dag en ontspannen. Hij gaat met z’n radio’s spelen en ik pak een boek.
20.32 Het blijft stil, halleluja! Ik ga achter mijn bureau zitten en werk nog een uurtje door met wat allerhande schrijfwerk.
21.50 Ik sommeer de kinderen dat ze naar bed moeten. Meestal bel ik ze op. Ja echt. Marjanne is het eerste om welterusten te zeggen, gevolgd met een heel verhaal van wat er op school allemaal gebeurd was. Heb je ooit wel eens geluisterd naar het verhaal van een 13-jarig meisje? Juist, deze is niet anders. Maar luisteren doen we, want soms vertelt ze ook belangrijke dingen zoals een onvoldoende, zorgen of iets dat ze voor school moet doen. Maar vaak is het een relaas over de toestanden in haar vriendinnengroep of iets dat ze op YouTube gezien heeft. Zucht…
22.13 Marjanne is naar boven. Nu die knul nog. Weer even bellen. Het standaard antwoord op dit tweede belletje is haast standaard ‘Ohh ja, ik kom er nú aan!’. Ik snap niet waarom ik daar steeds in trap. Maar hij is een stuk efficiënter in het naar bed gaan. ‘Wellll-terustuh’ tezamen met een klopje van de vingertoppen op mijn hoofd. Och, de schat, het komt uit een goed hart…..
22.28 Het is mooi geweest. Bedtijd voor mama. Ik drink flink wat water, neem collageen en probiotica en ga naar bed.
22.40 Even in mijn Bulletjournal schrijven. Mijlpalen van Catherine, leuke lijstjes (boekentips, dingetjes die ik graag wil kopen, planten voor in de tuin) of gewoon een beetje bladeren.
22.58 Licht uit, oordoppen in. Slapen.
Nacht
23.38 Jaaaa, dat dacht je REM slaap! Maar we hebben een peuter die ’s nachts wakker wordt! Mijn eerste gedachte is om haar te negeren. Dat lukt niet. Tweede gedachte is de relativeringsgedachte: ‘Als ik haar nu voed, wordt ze niet om half drie wakker.’ Tweede gedachte wint, want ik wil slapen. Snel voeden en weer naar bed.
03.16 Ik word wakker want ja, die plens water van half elf moet afgegeven worden. Ik kijk even naar de maan, geniet van de stilte en kruip lekker m’n bedje weer in. Niks geen zorgen, gepieker of nadenken…..
03.22 Oh, de was! He-le-maal vergeten!
Dit was ‘m! Mijn goudeerlijke dagelijkse routine met een peuter. Details variëren per dag en de weekenden zien er sowieso anders uit omdat Simon dan meer bijspringt overdag. Maar tijdens mijn werkdagen is dit zo’n beetje wat ik kan verwachten. Mijn focus ligt op plezier hebben met de kleine dame en het maximale qua schrijfwerk uit de tijd dat zij slaapt/ bij de oppas is, halen. Daarbuiten zien we wel wat we verder doen.
Uiteraard ziet jouw dagelijkse routine er heel anders uit! En ik neem aan dat prioriteiten bij jullie anders zullen liggen. Dus vertel eens, hoe ziet jouw dag er uit met kleine/ grote kinderen?
…
Laat een reactie achter