Als je een vaste lezer bent van Eet Goed Voel je Goed dan weet je dat ik groot fan ben van natuurlijke remedies. Niet dat ik anti-reguliere-geneeskunde ben, maar meer dat ik van mening ben dat met de juiste ondersteuning en een nuchter verstand, je best je eigen eerstelijnshulp kunt zijn voor veel voorkomende klachten.
Al eerder schreef ik bijvoorbeeld over wat te doen bij buikpijn, overgang, PMS klachten, hooikoorts en oorpijn. Mijn uitgangspunt daarbij is altijd dat hoewel voorzichtigheid en oplettendheid geboden zijn, er in veel gevallen niets mis is met natuurlijke remedies en een gezond voedingspatroon om de meeste klachten prima te ondervangen.
Wat is een Blaasontsteking?
Vandaag wil ik wat dieper ingaan op natuurlijke remedies bij blaasontsteking. Een blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën via de urinebuis de blaas binnen komen. Maar een blaasontsteking kan ook doordringen tot de nieren en kan tot nierbekkenontsteking leiden.
In het algemeen wordt aangenomen dat E. coli de grote boosdoener is, maar ook bepaalde schimmels en virussen kunnen een blaasontsteking doen ontstaan. E. coli huist van nature in ons lichaam en tot op zekere hoogte is dit geen probleem. Het wordt problematisch wanneer E. coli toeneemt en bijvoorbeeld voedselvergiftiging of andere problemen veroorzaakt. (Bron)
Hoe krijg je Blaasontsteking?
Geslacht lijkt het grootste risicofactor voor blaasontsteking. De studie die ik hierboven aanhaalde laat ook zien dat vrouwen tot wel acht keer meer risico lopen op blaasontsteking dan mannen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat wij vrouwtjes een kortere urinebuis hebben, waardoor bacteriën gemakkelijker in de blaas terecht komen.
Andere Risicofactoren
- Geslachtsgemeenschap – Regelmatig vrijen verhoogt de kans op blaasontsteking omdat bacteriën uit de anus en geslachtsdelen gemakkelijk in de urinebuis terecht kunnen komen. Als je merkt dat je vaak klachten krijgt na seks, zorg dan dat je kort erna goed uitplast om je blaas ‘door te spoelen’.
- Katheters – Bij bepaalde behandelingen moet je een katheter in, maar deze ingreep vergroot je kans op blaasontsteking en andere complicaties.
- Zwangerschap – Veel vrouwen krijgen hun eerste blaasontsteking tijdens de zwangerschap of merken een toename in klachten. Dit is niet zonder risico want vanwege de lichamelijke veranderingen, is de kans groter dat de ontsteking overslaat op de nieren. En dit kan fikse problemen geven voor zowel moeder als kind. Daarom is voorkomen nóg belangrijker tijdens de zwangerschap en als je toch een blaasontsteking vermoedt, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts om het aan te pakken.
- Immunologische complicaties – Wanneer je te maken hebt met een chronische aandoening van je immuunsysteem, ben je gevoeliger voor blaasontstekingen. Dit is op zich logisch als je bedenkt dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in het voorkomen hiervan.
- Slechte hygiëne – Dit is een ‘biggie’ voor volwassenen én kinderen. Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om mijn kinderen te overtuigen van persoonlijke hygiëne. Maar het is even belangrijk dat ik mijn dochter goed uitleg hoe ze zichzelf moet afvegen na het toiletbezoek (van voren naar achteren, niet andersom). Ook regelmatig water drinken en de blaas legen wanneer de aandrang er is, is belangrijk om ophoping van bacteriën te voorkomen. (Bron)
Vermoed je dat je een blaasontsteking hebt? Check dan hier de symptomen.
Natuurlijke Remedies bij Blaasontsteking
Ben jij iemand die gemakkelijk een blaasontsteking krijgt? Dat wil niet zeggen dat je het steeds maar moet ondergaan en moet vertrouwen op (weer!) een antibioticakuur om het op te lossen. Er zijn een aantal natuurlijke remedies bij blaasontsteking die bewezen helpen.
Probiotica en Supplementen
- Probiotica – Probiotica leven in je darmen en zorgen in juiste verhoudingen en hoeveelheden voor een gezonde darmflora en een robuust immuunsysteem. Probiotica innemen kan goed helpen bij het tegengaan van een blaasontsteking. Pro-Cyan van Bio-Kult is mijn persoonlijke favoriet. Ik heb deze inmiddels aan meerdere mensen aanbevolen en ze gaven allemaal aan dat de klachten aanzienlijk en vlot verminderden bij gebruik. De combinatie van cranberry extract en specifieke probiotica lijkt in deze een gouden combinatie! Je kan het online krijgen of check hier voor verkooppunten.
- D-Mannose – Ook D-mannose is een probaat middel bij blaasontsteking met bewezen resultaten. Ik heb hier eerder uitgebreid over geschreven. Klik hier om het artikel te lezen.
- Vitamine C – Extra vitamine C innemen bij de eerste klachten van een blaasontsteking kan helpen om de ontsteking een halt toe te roepen of klachten te verminderen. Inname van 100mcg ascorbinezuur per dag lijkt afdoende.
Kruiden
Naast gezonde voeding, flink drinken en bepaalde supplementen, kan het interessant zijn om naar kruiden te kijken. De meest bekende zet ik hier op een rij:
- Cranberry – Cranberrysap drinken is een eenvoudige manier om klachten tegen te gaan. Kies altijd voor puur en onbewerkt, hoewel dit voor sommigen te bitter/ zuur is. Capsules met cranberry extract zijn te koop.
- Kurkuma – Onstekingsremmende kurkuma is geen raar idee wanneer je een ontsteking tegen wilt gaan. Kurkuma werkt ontzettend krachtig tegen ontstekingen, maar heeft wel wat contra-indicaties. Als je bepaalde medicatie slikt of bestaande, andere aandoeningen hebt, is het verstandig voor gebruik eerst je huisarts te raadplegen. Check dit artikel van OrthoKennis voor de indicaties.
- Paardebloemwortel – Paardebloemwortel staat bekend om zijn bloedzuiverende en vochtafdrijvende eigenschappen. Handig bij blaasontsteking! Je kan dit als thee drinken.
Wanneer moet je hulp inschakelen?
Blaasontsteking kan je dagelijks leven behoorlijk dwars zitten en veel mensen kiezen er in eerste instantie voor om thuis zelf te kijken of ze de klachten kunnen verlichten. Als er geen zorgen zijn bij de huisarts zal die in eerste instantie ook vaak aangeven het een dag of twee aan te zien voordat je weer contact op hoeft te nemen. Er zijn echter een aantal gevallen waarin er meer adequaat opgetreden moet worden:
- Bij zwangerschap – zie hierboven.
- Wanneer na 72 uur en bij gebruik van thuismiddelen de klachten niet afnemen.
- Als je extra klachten krijgt zoals lage rugpijn, koorts, rillingen, misselijkheid of overgeven. De ontsteking kan dan naar de nieren overgeslagen zijn.
- Als je niet zeker weet of je extra behandeling nodig hebt.
Conclusie
Natuurlijke remedies bij blaasontsteking zullen voor velen de voorkeur hebben en in veel gevallen werken ze goed en gaat de ontsteking over zonder dat de huisarts er bij aan te pas hoeft te komen. Zeker bij chronische blaasontstekingen kunnen natuurlijke remedies te verkiezen zijn, omdat die mogelijk het gebruik van antibiotica en andere medicatie kunnen terugdringen.
Toch is het belangrijk om oplettend te blijven bij blaasontsteking en bij twijfel moet je niet aan blijven modderen, maar de huisarts bellen.
Gebruik jij natuurlijke remedies bij blaasontsteking? Welke werken goed voor jou?
Ceesa zegt
Hoi, in het artikel wordt een ‘katheder’ genoemd. maar dit is een ander woord voor ‘lessenaar’… Catheter is het goeie woord!
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je opmerkzaamheid! Ik heb het aangepast.