Wie van jullie heeft er geen last van PMS en/ of menstruatiekrampen?
Ja, je leest het goed: GEEN. Geen PMS klachten, je menstruatie begint gewoon, eventueel aangekondigd door een trekkerig gevoel. De eerste dag van je menstruatie is inderdaad gevoelig, maar je hebt geen pijnstilling nodig. En een dag vrij nemen van werk of school of huishouden is al helemaal niet nodig.
Ik denk dat er maar erg weinig vrouwen zijn die zich in dit scenario herkennen. In gesprekken met vrouwen is het ook een onderwerp dat regelmatig voorbij komt. En een vraag die ik keer op keer krijg is: ‘Kan ik er wat aan doen?’. Een hele terechte vraag, daarom wil ik daar vandaag wat uitgebreider op in gaan.
PMS en je hormonen
Heel veel vrouwen realiseren zich ten eerste niet hoe belangrijk en bepalend hun hormoonhuishouding is. Totdat ze dus geconfronteerd worden met hevige PMS, zware menstruatie en een haast ziekmakende pijn. Oplossingen vanuit het reguliere circuit zijn vaak om de vrouw aan een vorm van anticonceptie te helpen of die aan te passen. Helaas wordt er niet gekeken naar ondersteuning en wellicht verlichting van binnenuit – met voeding, stressbeheersing en eventuele suppletie.
Uit eigen ervaring weet ik hoe enorm beperkend en pijnlijk het kan zijn, dus steeds als ik die verhalen hoor van vrouwen en meisjes, dan breekt mijn hart. Elke maand, keer op keer die pijn en ongemak en dat voor jaren achtereen… dat wens ik niemand toe! Gelukkig ben ik er ook achter gekomen dat je er wel degelijk zelf wat aan kan doen om in ieder geval de klachten te verlichten en soms zelfs stop te zetten. En die informatie deel ik uiteraard graag met jullie!
De informatie in dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van een medisch consult of een diagnose. Wanneer je al onder behandeling bent of medicatie gebruikt, check dan altijd eerst met je arts voordat je veranderingen doorvoert.
Voeding als beginpunt bij PMS
Bij welke gezondheidsklacht dan ook is het goed om bij het begin te beginnen: voeding. Zoals jullie hebben kunnen leren in de tweeluik over ontgiften en de lever, kan er dus flink wat mis gaan wanneer gifstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden door het lichaam. Dit geldt ook voor je hormoonhuishouding. Zorg daarom allereerst dat je voeding rijk is aan voedingsstoffen en zo min mogelijk belastende dingen bevat. Let er vooral ook op dat je dingen eet die rijk zijn aan antioxidanten en zo min mogelijk bewerkte dingen als ‘fabrieksolie’, suiker, geraffineerde koolhydraten of kweekvis of vlees van kooidieren.
Je hormonen varen wel bij een voedingspatroon dat rijk is aan gezonde vetten. Wilde zalm, avocado, noten en vlees van gezonde (liefst grasgevoerde) dieren zijn uitstekende bronnen van Omega-3 vetzuren. Olijfolie, kokosolie en boter maken het rijtje af.
Check je omgeving
Waar maak je mee schoon? Waar was je jezelf mee? Waar kook je mee? Ook hier kan winst te behalen zijn. Want dingen als parfum en bepaalde bestanddelen in reguliere verzorgingsmiddelen kunnen behoorlijk verstorend werken. En heb je nog een oude Teflon pan? Vervang die dan!
En slaap je goed? Of juist niet? Een gezonde nachtrust maakt echt verschil in je gezondheid. Dus spendeer daar ook wat tijd en energie aan. Geen blauw licht meer na acht uur, telefoon niet mee naar bed en de kamer zo donker mogelijk! Check dit artikel voor meer tips.
Suppletie
Verder zijn er bepaalde supplementen die je kunt overwegen om je hormonen te ondersteunen en/ of de klachten te verlichten.
Maca
Maca is een adaptogeen en wordt in bepaalde gebieden rond de wereld gebruikt door de vrouwen om vruchtbaarheid te verhogen en PMS gerelateerde klachten te verminderen. Het is een krachtig antioxidant en helpt daarom dus ook om vrije radicalen af te voeren. Het makkelijkst is om het in poedervorm te nemen. Ben je zwanger? Dan wordt het afgeraden om het te gebruiken.
Magnesium
Mijn favoriet!! Dames, ik kan jullie niet genoeg vertellen over hoe blij ik ben met magnesium als het gaat om maandelijkse ongemakken. Sinds ik hiermee begonnen ben, nu ruim 10 jaar geleden zijn die klachten tot een minimum beperkt en laaien ze alleen op als ik weer laks ben geworden in magnesium inname.
Magnesium ontspant o.a. de spieren (baarmoeder is een spier!) en de zenuwen. Ook helpt het om weer lekker te slapen. Er zijn verschillende soorten magnesium, maar deze bevalt mij het beste: Magnesium liposomale formulering. Die is op basis van zeewater en bevat ook veel spoorelementen. Wordt er goed verdragen. Voor uitwendig gebruik is magnesiumolie erg prettig. Smeer wat op de buik, onderrug en benen wanneer je de kramp voelt opkomen.
Vitamine D
Vitamine D is o.a. betrokken bij de hormoonhuishouding en een tekort kan dus vervelende klachten geven. Kies allereerst voor zonlicht en vervolgens tijdens de ‘R’ maanden voor een goeie kwaliteit supplement als levertraan of een vegetarische formule.
Frambozenbladthee
Thee van de bladeren van frambozen schijnt erg goed te zijn voor de vrouw. Met name voor alles wat onze baarmoeder betreft. Zwangere vrouwen wordt het aangeraden te drinken ter voorbereiding op de bevalling. Bij PMS klachten kan het verlichting brengen! Biologische ‘raspberry leaf tea’ kun je krijgen bij Holland&Barrett of online.
Opmerking: Check altijd eerst met je arts voordat je een nieuw supplement introduceert als je al medicatie gebruikt of onder behandeling bent.
Conclusie
PMS en menstruatieklachten kunnen je leven behoorlijk verstieren en zijn voor sommige vrouwen zo ernstig dat ze daardoor slecht functioneren op werk en/ of in het gezin. Als er geen onderliggende gezondheidsreden is waarom het bij jou zo vervelend is, kan het dus echt de moeite waard zijn om te kijken naar voeding, omgeving en suppletie. Eventueel samen met een natuurgeneeskundige of holistisch arts.
Wat zijn jouw tips of ervaringen met PMS? Deel ze hieronder!
Julia zegt
Hallo,
Ik zou graag de magnesium willen proberen voor PMS klachten. kan je wat tips geven wanneer begin ik ze dan best te nemen?
Gr
Julia
Heleen Quantrill zegt
Hallo Julia,
Begin er gewoon maar mee. ๐ Magnesium is niet iets dat je net als bijvoorbeeld een paracetamol vlak voordat je klachten beginnen, inneemt. Door het dagelijks in te nemen heb je er op het moment dat je normaliter klachten zou hebben, al profijt van. Afhankelijk van de zwaarte van de klachten kan dit met een paar weken of anders na een ruime maand verschil maken.
Groeten,
Heleen
Lia Sterk zegt
Top! Ik kijk er naar uit !
Lia Sterk zegt
Hoi Heleen,
Weer met belangstelling gelezen ook al ben ik de leeftijd waarbij dit soort problemen zich voordeden al voorbij.
Overgangsklachten kunnen ook zeer vervelend zijn. Heb je daar ook tips voor?
Groete, Lia
Heleen Quantrill zegt
Ha Lia!
Nou weet je, het toeval wil dat ik deze maand dus aandacht aan de overgang wil besteden ๐ Dus kun je daar op wachten, denk je? ๐
Groetjes!