Week 11 alweer! Wat gaat de tijd snel! Helaas met alle sneeuw was het voorjaarsgevoel nog ver te zoeken, hoewel ik het afgelopen weekend druk bezig ben geweest met kasten leeghalen en weer opnieuw inruimen. Gevolg: De grijze bak is al vol en moet nog een week mee… Oeps… Maar ondanks dat dat mij altijd veel tijd en moeite kost is het resultaat wel erg bevredigend. Het maakt ruimte voor nieuwe dingen en brengt oude dingen weer onder de aandacht. Ook mentaal.
Maar voor ik verder ga, wil ik iets met jullie delen.
Ik heb gemerkt dat het mij de afgelopen weken erg veel extra energie kost om elke dag goeie artikelen te publiceren. Door lezingen, projecten waarbij nieuwe boeken gemaakt worden, de EU-vorderingen waardoor ik mijn website grondig onder handen heb moeten nemen en het maar voortduren van het opzetten van een nieuwe site (die ik eigenlijk begin dit jaar af wilde hebben!), merk ik dat ik steeds minder tijd over houd om lekker te schrijven. Reacties op mijn Facebook pagina een paar weken terug, sterkten mij nog meer in mijn idee om het bloggen iets terug te schroeven.
Het is niet zo dat ik ga stoppen of drastisch minder ga schrijven, want bloggen is wel iets waar ik veel plezier van heb. Maar ik wil gewoon niet dat het één ten koste gaat van het ander en op dit moment heb ik een aantal projecten gaande waar ik best wel wat tijd in moet steken. Keuzes maken dus!
Daarom ga ik vanaf deze week ‘slechts’ 3 of 4 keer publiceren. De Uitdaging blijf ik doen, recepten plaats ik als ik iets lekkers of iets nieuws gemaakt heb en goeie informatie en Give-Aways blijven komen. Ik laat het nu alleen iets meer afhangen van mijn tijd in plaats van mijn gevoel van verplichting 😉
En nu over op de orde van de dag 😉 Het weekmenu is deze keer gericht op het opmaken van bepaalde dingen in de voorraadkast en vriezer. Ik wil ruimte maken en nog gerichter boodschappen doen. Ruimte opgeven voor dingen die ik niet of nauwelijks gebruik, vind ik dan zonde.
Weekmenu
Ontbijt
Gierst– of Boekweitpap, smoothies van rood fruit en kokosmelk, of yoghurt met zelf gemaakte muesli.
Opmaken: Gierst- en boekweitvlokken en gedroogd fruit.
Lunch
Heel veel soep van groenten en bouillon die ik ingevroren heb. Ik heb wortel, prei, doperwten, avocado en spinazie die ik nauwelijks gebruik. Door er soep van te maken maak ik die op en weet ik in het vervolg dat die aanpak dus (nog) niet werkt in mijn huishouden! Beter dus om in te plannen en groenten te kopen die ik ook die week op zal maken.
Fruit en baksels invriezen werkt overigens wel. Daar maak ik elke week nog dankbaar gebruik van!
Avondeten
Maandag: Ragu
Dinsdag: Thaise curry met rijstnoedels
Woensdag: Gebakken lever met ui
Donderdag: Roerbakschotel met witte kool
Vrijdag: Rode kool met sukadelappen en knolselderijpuree
Zaterdag: Omelet met restant groenten
Zondag: Restjes
Opmaken: Witte en rode kool, rijstnoedels, lever uit de vriezer, restant groenten zoals prei, broccoli en paprika. Ook de eieren zal ik deze week helemaal opmaken en voor donderdag weer een zootje verse eieren bestellen bij de biologische boer.
Ik denk dat af en toe uit je kasten winkelen heel verhelderend kan zijn. Je ziet dan wat je wel en wat je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt en dus ook eigenlijk niet meer hoeft te kopen (sesamzaad iemand?). En kijk dan ook eens naar je kruiden en specerijen. Ik had zakken kerriepoeder van 2009 in de kast liggen en potjes kruiden waar ik echt niks meer van rook toen ik die open deed. Weg er mee! Leg de dingen die je wel gebruikt in het zicht en wees selectief in de aanschaf van nieuwe spullen. Chinese vijf-kruiden poeder ruikt erg lekker, maar wij eten nauwelijks Chinees! Beter is het om Italiaanse en Indiase mengsels in huis te hebben, want daar grijp ik wekelijks naar. Die gaan ook op.
Dus doe met me mee en maak ruimte! In je hoofd, in je kasten, in je agenda (waar mogelijk). Zeg nee, gooi weg, stop ergens mee en maak schoon schip. Het voorjaar zit in de lucht mensen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Groot gelijk dat je je aantal artikelen wat gaat reduceren. Ik vond het al een enorme prestatie dat je praktisch dagelijks een nieuw artikel op je site plaatste! Ik haal ontzettend veel informatie uit je blog. Wat ik me afvroeg, ik meende ooit iets gelezen te hebben over een (kook)workshop die je zou gaan organiseren. Klopt dat? Gaat dat nog gebeuren of misschien is het zelfs al geweest?! Groet en succes, Christel
Anonymous zegt
Het is wel toeval,vorige week zat ik helemaal vast, figuurlijk dan. Ziek kind, lekkage en verder gedoe. Zaterdag eten gemaakt dat mislukte en super geirriteerd. Zondag mezelf uit het dal getrokken: kledingkast opgeruimd (volle vuiliniszak voor het goede doel), huis schoongemaakt en dus ook de keuken gedeeltelijk opgeruimd en daarna een frisse wandeling gemaakt. Wat eten betreft gaat het redelijk goed, zeer weinig E-nummers en inmiddels wel weer zoet van honing of palmsuiker. Mijn hoofd voelt op dit moment behoorlijk opgeruimd, als nu het weer nog een beetje mee gaat werken, wordt iedereen weer blij :-). Ik kan me heel goed voorstellen dat je aan vernieuwing of een nieuwe uitdaging toe bent, dus ik ben heel nieuwsgierig en wens je vooral succes. Fijn dat je nog wel “in de lucht” blijft. Groetjes, Adrielle
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Wens je veel succes met je andere plannen,
en fijn dat je hier blijft schrijven.
‘k heb veel aan de weekmenu’s.
Enja,opruimen geeft rust en ruimte in je hoofd+kasten.
Groeten,……..Hansje
Anonymous zegt
Ook ik ben blij dat je blijft schrijven! haal enorm veel inspiratie en moed uit je stukjes om dingen langzaam maar zeker ook bij mijn gezin te veranderen.
Begrijpelijk ook dat je je tijds verdeling in de gaten moet houden..succes met je keuzes!
Gr An
debby zegt
Ik ben zelf ook druk bezig met een kast schoonmaak, mede door mijn nieuwe eten, en mede door een naderende verhuizing. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik alles waar gluten in zit – zoals pasta etc etc- weg heb gegegooit
Lot zegt
Ik kijk ook elke dag uit naar je schrijfsels. Misschien kan je op dagen dat je niet zelf schrijft een goude oude herhalen?
Goed voor ons om scherp te bljiven en diegene die nog niet zo lang meelezen ook handig.
Biu mij is tandori een van de favoriete kruidenmengsels, ook lekker puur en ik vbind de kleur zo mooi.
Anonymous zegt
Begrijpelijk! Wat je hier in de loop van de tijd al bij elkaar hebt geschreven is indrukwekkend. Ik gebruik het vaak om inspiratie op te doen. Onlangs nog jouw paleowafels en sesamkoekjes gebakken. En door met de 100 dagen mee te doen was het omschakelen niet moeilijk, ik voel me er goed bij. Nu zien wat de lange termijn brengt.
Door even iets minder intensief hiermee bezig te zijn doe je zelf weer nieuwe energie op, hopelijk.
Groetjes, Marjolijn.
Annemarie zegt
Gelukkig dat we toch regelmatig wat van je kunnen blijven lezen. Ik ben zelf op het moment al ideetjes aan het inventariseren voor de zomervakantie. Ik merkte dat wanneer ik de vaste structuur mis, ik vaker ongezonde keuzes maak. In het buitenland boodschappen doen is enorm leuk, maar kost ook tijd. Daarom wil ik een weekmenu maken met vakantierecepten. Ook probeer ik te bedenken met welke gezonde dingen ik de picnickmand zou kunnen vullen. Misschien heb jij nog inspiratie??
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor jullie lieve woorden! Het zonnetje komt net even door, dus het gaat helemaal goed komen 😉
Mariëtte zegt
Heel begrijpelijk hoor Heleen! Ik vind je recepten inspirerend en heb veel aan de achtergrond informatie die je blogt.
En dat van die CHinese vijf-kruidenpoeder is zeer herkenbaar hahaha….
Carin zegt
Klinkt goed, die ontwikkeling in je werkzaamheden! Leuk! Ik vond (vind) het knap van je, iedere dag weer iets inspirerends uit de pen toveren!
En sesamzaadjes gaan hier (al of niet geroosterd) door de salades, (noten&zaden)muesli’s, zelfgebakken brood, etc…;-) Grappig hoe dat zo kan verschillen, hè?
annie laumen zegt
Gelukkig blijf je nog hier schrijven
Ik lees graag je artikelen
Ook maak ik vaak je feestbrood
Een aanrader!!!!!!!
izerina zegt
Gelukkig blijf je nog schrijven. Ik leer het meest van je artikelen over voeding en wat dat doet met je. Ook de stukjes van je moeder.
Anonymous zegt
Fijn dat je wel blijft schrijven op je blog. Wat ik het leukste vind? De recepten, weekmenu’s, is een stukje houvast in het trajekt naar meer gezonder eten.
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ik begrijp je motivatie. Fijn dat je wel blijft bloggen als is het minder. Ik moet zeggen dat Spaarcentje me soms ook te veel wordt.
Ik doe nog steeds mee met de uitdaging al moet ik dan wel eerlijk opbiechten dat we gisteravond patat hebben gehaald. Ik was ziek de afgelopen dagen en gisteren waren we op verjaarsvisite. Thuiskomend bleek maar weer dat een paar dagen ziek zijn alle voorbereidingen in de soep doen lopen, dus hebben we gehaald.
Vanmorgen dan wel weer ontbeten met fruit en een gekookt eitje.
De smoothie met kokosmelk is mij te machtig, ik heb hem een tijd gemaakt maar t breekt enorm op bij mij, ook al vind ik het heerlijk. Nu maak ik het met amandelmelk, een aanrader! Veel lichter en ook heel lekker en gezond!