Okee, kinderen en groenten. Steek je hand op als alleen al die combi van woorden je doet zuchten van frustratie. Nu zijn ze bij mij niet heel kieskeurig maar wel wat beperkt qua voorkeur en dat terwijl er zoveel heerlijke soorten groenten zijn! Gepureerd krijg ik er bijna elke groente wel in. Geen probleem. Eergisteren had ik een heerlijk romige knolselderijsoep gemaakt en die ging zonder klagen op! Maar ja, om nou alleen maar babyvoeding te serveren…
Afgelopen weekend was ik in de winkel en daar heb ik flink wat groenten en fruit ingeslagen. Alle soorten kleuren, formaten en smaken lagen daar mijn naam te roepen. Ik ben gek op groenten. Er zijn maar weinig soorten die ik echt niet lust. Ik lust bijvoorbeeld echt geen gekookte witte kool, maar verwerkt als coleslaw eet ik mijn vingers er bij op. Spruitjes, meh… Maar geroosterd met stukjes spek… Oe jongens! Dus linksom of rechtsom, groenten gaan er graag in.
Nu de kids nog…
Een trucje waar ik nu regelmatig op terugval is het maken van een saus. Een lekkere zelfgemaakte saus voor over het vlees of vis en de groenten smaakt natuurlijk heerlijk. En nee, dan bedoel ik niet zo’n laf wit sausje dat een beetje aangemaakt is met maizena. O de gruwels! Oma maakt(e) dat altijd en als ik dan mee at, ging dat steevast over de overgare bloemkool. Oma leest niet mee op de blog, dus dan kan ik dit voorbeeld gerust gebruiken, want het is een ontzettend lief mensje. Maar dat sausje… griebels!
Nee, een lekkere saus maak je op basis van een gebakken uitje en wat knoflook, currykruiden of kipkruiden van goeie kwaliteit en een romige basis als room of kokosmelk. Ik zal je vertellen, daar krijg je bakstenen zelfs lekker mee. En ook mijn kinderen aan de groente!
Romige Citroen Kip met Asperges en Champignons
Deze romige citroen kip met asperges en champignons bevat lekker wat groenten en flink wat smaak! Ik gebruikte kokosmelk en ik denk dat je je dan beter kunt richten op een meer exotische smaak qua kruiden. Maar als je room gebruikt, wat voor soort verder dan ook, dan kun je de saus helemaal naar je eigen smaak maken. Kipkruiden is altijd lekker, maar een algemene roerbakkruiden mix is ook erg smakelijk. Kijk gewoon even wat je in je kastjes hebt staan en gebruik dan lekker wat. Je moet het wel proeven, vanzelf!
Nou, door naar die heerlijk romige citroen kip met heerlijke asperges. Ik begon door wat kokosolie in mijn braadpan te verhitten en daar de stukken kip rondom bruin in te bakken. Die haalde ik er vervolgens uit om daarna de groenten even roer te bakken. Bak de kruiden mee en schenk de kokosmelk er bij. Zo maak je dus een heerlijke saus. Door de kip vervolgens daar in verder te laten garen, blijft hij heerlijk mals en heb je toch dat mooie bruine jasje!
Romige Citroen Kip met Asperges en Champignons
Heleen QuantrillIngrediënten
- 3 Kipfilets van gezonde kippen in stukken gesneden
- 2 el kokosolie
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 bos groene asperges in grove stukken gesneden
- 250 gram champignons in plakjes
- 2 el currykruiden
- 400 ml kokosmelk
- Sap en rasp van 1 citroen
- Zeezout naar behoefte
Instructies
- Verhit de kokosolie in een braadpan of hapjespan en bak de stukken kip rondom bruin.
- Leg de kipstukken even apart op een bord en fruit snel de knoflook in de achtergebleven olie.
- Voeg de asperges en champignons toe en roerbak even om.
- Roer nu de kruiderijen erdoor en bak even op totdat het heerlijk ruikt.
- Schenk de kokosmelk in de pan en breng aan de kook terwijl je roert.
- Rasp en sap van de citroen gaan er nu bij en als laatste de stukken kip.
- Draai het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen.
Eet smakelijk!
3 reacties
Je gebruikt regelmatig kokosmelk. Welke koop jij? Dat wat bij ons in de supermarkt staat heeft e-nummers waar je niet blij van wordt.
n sinds een paar maanden koop ik geen blikjes of pakken kokosmelk meer. Vaak zitten er toch toevoegingen in die ik niet wil en valt de smaak tegen (dit nog even los van de BPA in blikken). Zelf maken is veel beter, maar erg tijdrovend als ik steeds een kokosnoot moet slachten. Geloof me, niet prettig… ik heb issues… Dus! Op zoek naar een betere methode. En die heb ik gevonden! In de vorm van santen. Santen is harde kokosmassa en 100% kokos. Dus geen verdikkingsmiddelen, water, conserveringsmiddelen of kokosnootextract. Gewoon kokos. En hier maak je heel eenvoudig erg lekkere, dikke kokosmelk van.
Kokosmelk van Santen
1 liter kokosmelk
1 pakje santen (200 gram)
800 ml water
Brokkel de santen in stukken en doe deze samen met het water in een pannetje.
Breng zachtjes op temperatuur, het hoeft niet te koken.
Als de santen zacht begint te worden, roer je met een houten lepel goed door tot de santen helemaal opgelost is.
Draai het vuur uit en laat de kokosmelk iets afkoelen.
Het is dan klaar voor gebruik.
Er zullen stukjes kokos inzitten, maar dat vind ik niet hinderlijk. Als je het liever helemaal glad wilt, zeef je de melk door een stuk kaasdoek of een schone, vochtige theedoek. Bewaar de kokosmelk in de koelkast. Het is ongeveer 2 – 3 dagen houdbaar.
Dank je wel.
Ik ga het uitproberen