Vijg en Vanille repen – Vegan

Vijg en Vanille Snackrepen

Vijg en Vanille SnackrepenAankomende vrijdag ga ik lekker een weekje weg met de kids. Ter voorbereiding op de trip ben ik nu alvast een aantal repen aan het maken op basis van noten en gedroogd fruit. Ze blijven lang goed, zijn lekker zoet zonder toegevoegde suiker en voorkomen chagrijnige gezichten op de achterbank vanwege trek aan duidelijk minder gezonde keuzes. Voorheen kon ik de kids nog afpoeieren met een simpele Noot Dadel snack, tegenwoordig willen ze liever iets met wat meer smaak.

Vijg en Vanille

Deze vijg en vanille repen vielen direct in de smaak toen ik ze voor het eerst maakte. De gedroogde vijgen zijn lekker zoet en door de vanille hebben ze een soort van koekjessmaak, aldus dochter. Zeker de moeite van het herhalen waard, dus!

Het recept is heel eenvoudig en bestaat uit vijf (of zes) ingrediënten. De repen bewaar ik altijd in een luchtdichte doos in de koelkast of een andere koele plaats als de kelder. Zeker als het warm is, kan gedroogd fruit nog wel eens gisten. En alcoholische repen worden duidelijk niet gewaardeerd!

Dit mengsel is vrij dik en stevig en de keukenmachine had er soms wat moeite mee. Omdat het eindresultaat afhankelijk is van een stevig mengsel, heb ik geen water toegevoegd zoals ik nog wel eens doe, om het losser te maken. In plaats daarvan heb ik het vijg amandel deeg uit de machine gehaald en met de hand even goed doorgekneed.

Vijg en Vanille Snackrepen1Ik heb voor dit recept gekozen voor amandelschaafsel, in plaats van hele noten of amandelmeel. Beiden zijn prima vanwege de smaak, maar met amandelmeel krijg je een duidelijk kleveriger deeg dan met amandelstukjes of hele amandelen. Kies wel voor  blanke amandelen omdat het vliesje wat bitter is en dit de smaak wel beïnvloed.

Vijg en Vanille Snackrepen

Vijg en Vanille repen - Vegan

Heleen Quantrill
Heerlijke, voedzame repen met vijgen en amandelen. Maak ze voor onderweg naar vakantie, mee in de broodtrommel of als snack na het sporten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Snacks
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 100 gram amandelschaafsel
  • 50 gram kokosrasp
  • 1/8 tl zeezout
  • Vanillepoeder van 1 vanillepeul
  • 100 gram gedroogde vijgen 12 uur geweekt
  • Optioneel: 5 dadels zonder pit

Instructies
 

  • Doe alles behalve de vijgen in een keukenmachine met messen en pulseer kort.
  • Voeg dan de vijgen toe en pulseer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Optioneel: Voor een zoetere reep voeg je dan ook de ontpitte dadels toe.
  • Druk het deeg in een vierkant of rechthoekig plastic bakje en laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd mooie repen of vierkantjes en serveer.

Ben je op zoek naar nog meer ideeën voor snack repen? Wat denk je dan hier van?

Heb jij een favoriet recept om een lekkere snackreep van te maken? Deel het hieronder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »