Vijg en Vanille repen – Vegan

Vijg en Vanille SnackrepenAankomende vrijdag ga ik lekker een weekje weg met de kids. Ter voorbereiding op de trip ben ik nu alvast een aantal repen aan het maken op basis van noten en gedroogd fruit. Ze blijven lang goed, zijn lekker zoet zonder toegevoegde suiker en voorkomen chagrijnige gezichten op de achterbank vanwege trek aan duidelijk minder gezonde keuzes. Voorheen kon ik de kids nog afpoeieren met een simpele Noot Dadel snack, tegenwoordig willen ze liever iets met wat meer smaak.

Vijg en Vanille

Deze vijg en vanille repen vielen direct in de smaak toen ik ze voor het eerst maakte. De gedroogde vijgen zijn lekker zoet en door de vanille hebben ze een soort van koekjessmaak, aldus dochter. Zeker de moeite van het herhalen waard, dus!

Het recept is heel eenvoudig en bestaat uit vijf (of zes) ingrediënten. De repen bewaar ik altijd in een luchtdichte doos in de koelkast of een andere koele plaats als de kelder. Zeker als het warm is, kan gedroogd fruit nog wel eens gisten. En alcoholische repen worden duidelijk niet gewaardeerd!

Dit mengsel is vrij dik en stevig en de keukenmachine had er soms wat moeite mee. Omdat het eindresultaat afhankelijk is van een stevig mengsel, heb ik geen water toegevoegd zoals ik nog wel eens doe, om het losser te maken. In plaats daarvan heb ik het vijg amandel deeg uit de machine gehaald en met de hand even goed doorgekneed.

Vijg en Vanille Snackrepen1Ik heb voor dit recept gekozen voor amandelschaafsel, in plaats van hele noten of amandelmeel. Beiden zijn prima vanwege de smaak, maar met amandelmeel krijg je een duidelijk kleveriger deeg dan met amandelstukjes of hele amandelen. Kies wel voor  blanke amandelen omdat het vliesje wat bitter is en dit de smaak wel beïnvloed.

Vijg en Vanille Snackrepen

Vijg en Vanille repen - Vegan

Heleen Quantrill
Heerlijke, voedzame repen met vijgen en amandelen. Maak ze voor onderweg naar vakantie, mee in de broodtrommel of als snack na het sporten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Snacks
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 100 gram amandelschaafsel
  • 50 gram kokosrasp
  • 1/8 tl zeezout
  • Vanillepoeder van 1 vanillepeul
  • 100 gram gedroogde vijgen 12 uur geweekt
  • Optioneel: 5 dadels zonder pit

Instructies
 

  • Doe alles behalve de vijgen in een keukenmachine met messen en pulseer kort.
  • Voeg dan de vijgen toe en pulseer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Optioneel: Voor een zoetere reep voeg je dan ook de ontpitte dadels toe.
  • Druk het deeg in een vierkant of rechthoekig plastic bakje en laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd mooie repen of vierkantjes en serveer.

Ben je op zoek naar nog meer ideeën voor snack repen? Wat denk je dan hier van?

Heb jij een favoriet recept om een lekkere snackreep van te maken? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Witlof
Gezond eten

Witlof: gezond, verwarmend en verrassend lekker in de winter

De winter is hét seizoen om weer te kiezen voor warme, voedzame gerechten. Terwijl het buiten kouder wordt, zoeken we binnen comfort, gezelligheid en eten dat goed doet voor lichaam én geest. En precies daar past witlof perfect bij. Deze groente is niet alleen lekker veelzijdig, maar zit ook boordevol

Lees verder »
superfoods
Gezond eten

De waarheid over superfoods – hype of helend?

Superfoods zijn al jaren een trend. Van chiazaad tot gojibessen en spirulina, overal hoor je dat ze wonderen zouden doen voor je gezondheid. Maar hoe terecht is dat? Zijn superfoods echt zo bijzonder, of is het vooral een slimme marketinghype? In deze blog duiken we in de waarheid achter superfoods:

Lees verder »