Bombay Aloo Zalm uit de Oven oftewel: Indiase aardappeltjes met gekruide zalm. Een ietwat bijzondere smaakcombinatie, maar deze ga ik zeker vaker maken! Zo simpel, zo smaakvol en erg gezond!
Kip, Rund, Zalm of Bonen?
Afgelopen vrijdagochtend trok ik mijn vriezer open en riep naar Simon: ‘Kip, rund, zalm of bonen?’ Hij koos voor zalm en dus haalde ik twee flinke moten uit hun subzero omgeving om gedurende de dag te laten ontdooien. Maar nu de volgende vraag: wat er mee te doen? Ik zou eigenlijk een heerlijke venkelrisotto maken. Maar mijn laatste zak risottorijst had ik het weekend er voor opgemaakt om een redelijk geslaagde paddenstoelen risotto te maken. En om nou naar de winkel te rijden alleen voor een zak risotto als de koelkast en kasten vol zijn… Dat gaat mij te ver.
Elke week krijg ik een tas fruit en groenten bezorgd van Hofweb en dat spoort mij aan om te kijken wat er nog ligt dat echt op moet voordat de nieuwe lading komt. Dit keer was het aardappeltjes en een paar vergeten uien. Na wat speuren op het internet, kwam ik een recept tegen voor Bombay aloo met zalm. De combinatie van Indiase kruiden met zalm vond ik wat vreemd, maar ik had alles in huis, dus ja, waarom niet? Het recept was supereenvoudig, een voorwaarde voor de vermoeiende vrijdagmiddagen.
Bombay Aloo: Pittige Aardappelen
Bombay aloo is niets meer dan gekookte aardappelen in een kruidig jasje. Je kunt hier heel ingewikkeld over doen, maar ik gebruikte een goeie kwaliteit Indiaas kruidenmengsel en lekkere ghee om de aardappelen en zalm mee te kruiden en in te garen. Je kunt ook spinazie toevoegen, dan wordt het ‘saag aloo’. Maar ik had geen spinazie en de waterkers wilde ik weer tot soep transformeren, dus we aten er een lekkere salade bij.
Bombay Aloo met Zalm uit de oven
Equipment
- Ovenschaal van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 500 gram verse zalmmoten zie notities
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper optioneel
- 2 el ghee
- 2 el Garam masala verdeeld in 2x 1 el
- 1 tl kurkuma
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de ghee in de ovenschaal. Zet deze in de oven terwijl je de voorbereidingen treft zodat de ghee kan verhitten.
- Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in ruim, gezouten water totdat ze bijna gaar zijn.
- Pel en snipper de uien en snipper het pepertje als je dat gebruikt.
- Giet de aardappelen af en bestrooi ze met 1 el garam masala, extra zout en peper naar smaak en pers de knoflooktenen uit boven de aardappels. Hussel even goed om.
- Haal de hete! ovenschaal met ghee uit de oven en stort hier – heel voorzichtig! – de aardappelen in. Roer samen met de uien even goed om.
- Haal de zalm uit de verpakking en leg op de aardappeltjes. Bestrooi ook de zalm met garam masala, zout en peper en zet daarna de ovenschaal weer in de oven.
- Bak het geheel in 20 minuten gaar en lichtelijk goudbruin.
- Serveer direct met lekkere veldsla, rucola, citroen en frisse komkommer.
Laat een reactie achter