Weekmenu 2 – Comfort Foods

De komende week staat in het teken van Comfort Foods. We hebben allemaal behoefte aan wat extra’s en het gure weer nodigt uit tot warme stoofschotels, ‘pies’, curry en dikke soep. Met natuurlijk een dessert! Zo ziet mijn weekmenu voor de komende week er uit:

Ontbijt
Maandag: Granola met rauwe melk of yoghurt
Dinsdag: Smoothies van kokosmelk en banaan
Woensdag: Granola met rauwe melk of yoghurt
Donderdag: Smoothies van kokosmelk en kiwi of banaan
Vrijdag: Crackers met boter en kaas
Zaterdag: Gebakken eieren
Zondag: Kaneelbroodjes

Lunch
Maandag: Gebakken eieren en baked beans
Dinsdag: Eten bij moeder (bij deze Mam!)
Woensdag: Auberginesoep
Donderdag: Amandelmeelbrood met kaas en groenten
Vrijdag: Gebakken witvis of zalm
Zaterdag: Zelfgemaakte patat, gebakken eieren en salade
Zondag: ‘Iffits’ (komt van Schoonma, ‘If it’s in the cupboard, we’ll eat it)

Avondeten
Maandag: Groenten Bolognese
Dinsdag: Balti Curry
Woensdag: Erwtensoep (recept volgt)
Donderdag: Kip met broccoli en zelfgemaakte kaassaus
Vrijdag: Kip Tikka Masala (recept volgt)
Zaterdag: Hamburgers!
Zondag: Stoofpot, m.a.w. maak op wat op moet

Bananenijs!

Desserts
Ik ga niet voor elke avond een dessert maken, maar dit staat op het program:
Peer kruimel (met peer, in plaats van appel)
Kokospudding (recept volgt)
Bananenijs

Mijn uitdaging is om bij al deze toetjes stevia te gebruiken in plaats van agave, honing of oerzoet. Ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Heb gisteren custard gemaakt voor de troepen en stevia gebruikt in plaats van mijn gebruikelijke oerzoet en ze hadden niks door! Yay!

Welke lactosevrije, suikervrije desserts maken jullie? Het is namelijk niet erg om een toetje na het eten te nemen, als het maar geen melk (heel moeilijk te verteren) of suiker (rooft al het goeds van je hoofdmaaltijd alleen maar om verteerd te worden!) bevat. Eerdergenoemde custard was een tussendoortje, geen dessert. 😉 Dus als jullie recepten hebben die hier aan voldoen, laat het weten! Het hoeven niet per se desserts te zijn, als ze maar heerlijk zoet en gezond zijn. Verras me!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Mukta Mariwala schreef:

    Dit ziet er wel uitdagende uit 🙂 Waar kan ik het recept voor : Groenten Bolognese vinden? Hebben jullie ook vegetarisch of vis recepten voor avondeten aub!?

  2. Anonymous schreef:

    Hai Heleen,

    En is het gelukt om nog wat meer recepten te maken met stevia. En hoe heb je de custard gemaakt met stevia?
    groetjes Suz

  3. Ik heb begrepen dat Stevia de nieuwste E-stof is… Hoe zit t eigenlijk vraag ik me af. Ik probeer zo veel mogelijk E-stoffen te vermijden maar over Stevia hoor ik juist veel positieve verhalen…. Weet je misschien meer?

    1. Hallo Linde,

      Dat een bepaalde stof een E-nummer heeft gekregen betekent niet per definitie dat het slecht is. Zo heeft citroensap ook een E-nummer en ook dat is volkomen onschuldig. Beter is het om informatie te krijgen over welke E-nummers schadelijk zijn en welke niet om te voorkomen dat je helemaal niks meer kan eten omdat ‘overal E-nummers inzitten’. Het boekje Wat zit er in uw eten? kan hierbij een grote hulp zijn.

      Succes!
      Heleen

  4. Creanda schreef:

    Sinds stevia toegestaan is zijn er in rap tempo verschillende soorten op de markt gekomen. Sommige stevia doet bitter aan,het kan dus zo zijn dat je product anders smaakt omdat je de bittere stevia hebt. Even goed zoeken naar de juiste stevia dus.

    Groet,Creanda

    1. @ Creanda
      het smaakt ook bitter wanneer je teveel Stevia gebruikt.

  5. Nog een kleine aanvuvulling: ik zag even te laat dat je lactosevrij wilt eten. De muffin kan ook zonder de creme fraihe gemaakt worden, je kunt het wellicht door melkkefirmascarpone vervangen? Of anders wt kokosolie gebruiken.

  6. Hallo Heleen,

    Wat een leuke blog, ik lees het met veel interesse. Ik volg zelf het Atkins,dieet (beperkt koolhydrate en zeker zonder suiker). dat werkt voor mij heel goed. Minder last van mijn prikkelbare darm en ook wat minder kilootjes.
    Maar wat ik het fijnste vindt i,s dat ik zoveel meer energie heb en geen last van dipjes na het eyen.

    Mijn tip voor een comfortdessert is warme appeltjes uit de oven. Klokhuis er uit en eventueel opvullen met rozijnen en klontje boter, kaneel er over en zacht late worden in de oven. Ook lekker met vanollevla erbij.

    Mijn ontbijt is vaak een lijnzaadmuffin. 4 eetlepels fijngemalen lijnzaad, 1/2 theelepel bakpoeder, 1 ei, 1 eetlepel creme fraiche, 1 theelepel kaneel en 1 of meer drupjes stevia of andere zoetstof als je dat fijner vindt. 2 minuten op vol vermogen in de magnetron, besmeren met boter en je hebt een heerlijk en voedzaam ontbijt. Je kunt ze ook van te voren klaarmaken en dan even opwarmen.

  7. Als dessert maak ik vaak een Smoothie voor het gezin. Vaak met Kiwi, bosvruchten (nu uit vriesvak), appel, peer en soms een beetje banaan. Inderdaad wat kokosmelk erbij en dan vult het behoorlijk. Ik denk ook wel dat het meer kan vullen dan die twee boterhammen. Het is vaak het gevoel dat je dat niet kunt missen.

    Wij heten bijna dagelijks een ‘vezelig ontbijtje’. Dit is een in stukjes gesneden stuk fruit met pompoenpitten, zonnebloempitten, gemengde noten, haverzemelen en een flinke scheut lijnzaadolie. Eerst dacht mijn vrouw dat ze hier niet op kon teren (ze at ook altijd twee boterhammetjes ’s ochtends), maar nu doet ze hier makkelijk tot de lunch mee, zónder tussendoortjes!

    Brood heeft een vrij hoge glycemische lading, dus brood eten tegen de honger helpt niet echt…

    1. Dankjewel Eric voor deze aanvulling! Ik heb net ook weer een smoothie gemaakt (ik heb ontbijt gemist met de kinderen) en boy dat zit! Ik moet er nu even niet aan denken om nog wat te eten!

  8. Ziet er goed uit, maar ik denk niet dat ik zou kunnen teren op een ontbijt van alleen een smoothie. Ik eet iets van 2 boterhammen voor het ontbijt en de kinderen ook. (nou ja, de kleintjes 1). Als toetje wordt hier fruit gegeten of yoghurt met granen of fruit of zelfgemaakte jam er door. Ik eet volle yoghurt dus die is op zich romig genoeg en hoeft daardoor niet gezoet. Zoals jullie zo zonder gluten en suiker eten, dat gaat hier de komende jaren nog niet lukken hoor. Ik voer hier wel langzaam een gezonder eetpatroon in (op zich aten wij gemiddeld gezien al heel gezond hoor, zonder pakjes en zakjes).

    1. Hoi Inge,

      Zo’n smoothie is dik en romig, dus dat vult hier prima. En het is ook niet altijd alleen maar kokosmelk en banaan, vaak gaat er nog een eitje door en andere lekkere dingen. Maar is het maar net waar je het zelf het best op doet natuurlijk!
      Glutenvrij doe ik puur voor mijzelf en omdat iedereen hier in huis dat al tijden gewend is, stap ik daar maar minimaal van af. De kinderen krijgen wel degelijk graan en mijn man ‘kan ook niet zonder’… Dat suikervrije ben ik wel heel strikt in. Ik gebruik wel alternatieven, maar suiker zelf komt er niet in. We voelen ons allemaal gewoon stukken lekkerder op deze manier, dus dat is het minder snoep en koek echt wel waard! 😉

      Groetjes en fijne dag!
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »