Zo maak je de Lekkerste Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten) – Recept

Glutenvrije Pepernoten

Glutenvrije Pepernoten horen er gewoon bij in deze tijd van het jaar. Lekker met flink wat speculaaskruiden!

Glutenvrije pepernoten

En toen was het alweer november. Sterker: de eerste week daarvan is inmiddels ruim voorbij. Ondanks de lockdown en reisbeperkingen lijkt de tijd voorbij te vliegen en is het – echt waar! – nog maar net vorige week dat we afgelopen jaar Sinterklaas vierden 🙂 Met baby toen nog gezelligjes in de buik!

Glutenvrije Pepernoten maken

Ook dit jaar willen we er weer wat leuks van maken met Sinterklaas en dan mag het bakken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Uiteraard zijn deze glutenvrij en gebruik ik geen geraffineerde suikers. Helaas vind ik een 100% suikervrije pepernoot helemaal niet lekker, dus maak ik gebruik van kokosbloesemsuiker en melasse. In combinatie met speculaaskruiden werkt dit erg goed en krijg je een nagenoeg authentieke pepernotensmaak!

Voor dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s Farm.

Tips bij het Bakken

De truc bij het bakken van glutenvrije pepernoten is om ze niet te heet te bakken. Sowieso is dat geen goed idee met amandelmeel (boven de 180Ëš verbrandt het), maar door ze op een lagere temperatuur te bakken en daarna eerst helemaal af te laten koelen, krijg je een heerlijk knapperige textuur zonder een lichtelijk verbrande bijsmaak of een droge mik. Ik maak zelf graag gebruik van boter omdat ik dat de smaak nog meer ten goede vind komen, maar voel je vrij om dit te vervangen door kokosolie. Ook hier heb ik goeie ervaringen mee.

Tip: omdat het even een klusje is om al die kleine balletjes te draaien, maak ik dit recept ook wel eens dubbel om de helft dan gerold maar nog niet gebakken, in te vriezen voor later gebruik. Ik leg de balletjes dan op een snijplank o.i.d. en zet dat een uurtje in de vriezer. De deegballetjes zijn dan genoeg bevroren om ze makkelijk in een ziploczakje of een bakje te doen en zo tot 2 maanden lang te kunnen bewaren.

Glutenvrije Pepernoten

Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten)

Lekker knapperige pepernoten zonder gluten of geraffineerde suiker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 20 pepernoten

Ingrediënten
  

  • 100 gram glutenvrij meel
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram boter gesmolten
  • 3 el melk plantaardig of van een koe
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el melasse
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150Ëš en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
  • Draai hier balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee van en leg die op de bakplaat.
  • Druk ze een beetje plat zodat ze allemaal ongeveer dezelfde hoogte hebben.
  • Bak de pepernoten in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel doet.

Notities

Melasse, kokosbloesemsuiker en amandelmeel koop ik bij Holland&Barrett of AH. Speculaaskruiden koop ik in een grote bus van 130 gram bij Van Beekum Specerijen.

3 reacties

  1. Hoi hoi!

    Ik wil deze morgen gaan proberen te maken! Kan het ook zonder melasse? En anders, waar heb jij deze gekocht? Welke heb jij gebruikt?

    Groetjes Karen

    1. Hoi Karen,

      Het kan zonder melasse, maar ik vind wel dat dit juist die lekkere pepernotensmaak geeft. Ik koop het gewoon bij Holland&Barrett 🙂 Groetjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »