Zo maak je de Lekkerste Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten) – Recept

Glutenvrije Pepernoten horen er gewoon bij in deze tijd van het jaar. Lekker met flink wat speculaaskruiden!

En toen was het alweer november. Sterker: de eerste week daarvan is inmiddels ruim voorbij. Ondanks de lockdown en reisbeperkingen lijkt de tijd voorbij te vliegen en is het – echt waar! – nog maar net vorige week dat we afgelopen jaar Sinterklaas vierden 🙂 Met baby toen nog gezelligjes in de buik!

Glutenvrije Pepernoten maken

Ook dit jaar willen we er weer wat leuks van maken met Sinterklaas en dan mag het bakken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Uiteraard zijn deze glutenvrij en gebruik ik geen geraffineerde suikers. Helaas vind ik een 100% suikervrije pepernoot helemaal niet lekker, dus maak ik gebruik van kokosbloesemsuiker en melasse. In combinatie met speculaaskruiden werkt dit erg goed en krijg je een nagenoeg authentieke pepernotensmaak!

Voor dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s Farm.

Tips bij het Bakken

De truc bij het bakken van glutenvrije pepernoten is om ze niet te heet te bakken. Sowieso is dat geen goed idee met amandelmeel (boven de 180˚ verbrandt het), maar door ze op een lagere temperatuur te bakken en daarna eerst helemaal af te laten koelen, krijg je een heerlijk knapperige textuur zonder een lichtelijk verbrande bijsmaak of een droge mik. Ik maak zelf graag gebruik van boter omdat ik dat de smaak nog meer ten goede vind komen, maar voel je vrij om dit te vervangen door kokosolie. Ook hier heb ik goeie ervaringen mee.

Tip: omdat het even een klusje is om al die kleine balletjes te draaien, maak ik dit recept ook wel eens dubbel om de helft dan gerold maar nog niet gebakken, in te vriezen voor later gebruik. Ik leg de balletjes dan op een snijplank o.i.d. en zet dat een uurtje in de vriezer. De deegballetjes zijn dan genoeg bevroren om ze makkelijk in een ziploczakje of een bakje te doen en zo tot 2 maanden lang te kunnen bewaren.

Glutenvrije Pepernoten

Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten)

Lekker knapperige pepernoten zonder gluten of geraffineerde suiker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 20 pepernoten

Ingrediënten
  

  • 100 gram glutenvrij meel
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram boter gesmolten
  • 3 el melk plantaardig of van een koe
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el melasse
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150˚ en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
  • Draai hier balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee van en leg die op de bakplaat.
  • Druk ze een beetje plat zodat ze allemaal ongeveer dezelfde hoogte hebben.
  • Bak de pepernoten in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel doet.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Is rijst met groenten in een bowl
Gezond eten

Is rijst met groenten gezond? Dit moet je weten

Rijst met groenten is een klassiek gerecht dat wereldwijd op tafel staat. Of je nu kiest voor een simpele wokschotel, een curry of een rijstsalade, het lijkt op het eerste gezicht gezond. Maar hoe zit het écht? In dit artikel leg ik je als voedingsexpert uit waarom deze combinatie meestal

Lees verder »
rookworst op een snijplank
Gezond eten

Is rookworst ongezond?

Rookworst is een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden zie je hem vaak op tafel, bijvoorbeeld bij stamppot of erwtensoep. Maar is rookworst eigenlijk wel zo gezond? Als voedingsdeskundige en liefhebber van pure voeding, leg ik het je graag uit. Wat is rookworst precies? Rookworst is

Lees verder »
gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »