Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan Zomers!

Zuurkool met appeltjes… dat is toch typische herfstkost? Jazeker, helemaal als je het lekker in de oven doet. Maar als salade is zuurkool ook erg lekker, helemaal in combinatie met uitstekende braadworsten!

Zuurkool met Worst

Zuurkool is mijn favoriete groente. Je kunt het zelf maken, maar bij de boerderij en ook in sommige supermarkten vind je tegenwoordig ook echte gefermenteerde zuurkool die heerlijk prikkelend zuur smaakt. Die moet je dus niet verwarmen, want dan verlies je al die goeie eigenschappen! Maar zomer of winter, zuurkool combineer ik altijd met appeltjes en lekkere worst.

Varkensvlees en Zuur

Sowieso vind ik de combinatie van zure, al dan niet gefermenteerde groenten erg lekker bij varkensvlees. Varkensvlees is over het algemeen iets vetter en dat zure bijt er als het ware doorheen. Een hele goeie smaakcombinatie. Venkel, kruidnagel en mosterd geven het geheel nog extra diepte. Wil je de zuurkool toch niet rauw/ koud eten? Stoof hem dan kort in witte wijn of appelsap met een laurierblaadje en jeneverbes.

Smaken Oefenen met Kinderen

Ook de kinderen zijn erg gek op zure groenten. Catherine leer ik het nu ook aan. Ja, ik denk dat zulke smaken gewoon aangeleerd moeten worden. Zuur, bitter en scherp zijn smaken die kinderen van nature niet lekker zullen vinden. Maar dit zijn vaak de smaken van voedingsmiddelen die erg gezond zijn. Daar komt bij dat om een mooie ronde smaakbeleving in élke maaltijd te hebben, je van elke vijf smaken iets op je bord moet hebben. Zure groenten en mosterd geven het zure, bittere en het scherpe bijvoorbeeld. Let uiteraard op wat je je kleintje al aanbiedt, maar wacht er niet te lang mee. Hoe eerder ze regelmatig iets zuurs, bitters en scherps te proeven krijgen, des te groter de kans dat ze het later ook prima eten.

Zelf Patat maken

Ook maakte ik zelf lekkere patat. Bij de boer haal ik speciale patataardappelen. De grote kinderen vinden het erg leuk om hier grote frieten van te snijden en die dan twee keer te frituren. Ik frituur of in ossenwit of in kokosolie. Dit is gezonder dan de sterk bewerkte frituurvetten of (hoogstwaarschijnlijk) sterk bewerkte frituurolie, maar beiden maken wel een bende. Zowel ossenwit als kokosolie spat en bruist best veel. Wij hebben onder de overkapping van de schuur een hoekje hiervoor ingericht om deze reden. Je moet er wat voor over hebben, want ik vind zelfgemaakte patat ontzettend lekker! En helemaal bij zomerse zuurkool met appeltjes!

zuurkool met appeltjes en braadworst

Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan zomers!

Een zomerse variant op de klassieke zuurkool met appeltjes. Mét worst uiteraard!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

  • Frituurpan

Ingrediënten
  

  • 300 gram verse patat of patataardappelen
  • 500 gram verse zuurkool
  • 4 Duitse braadworsten
  • 2 appels
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 rode ui
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
  • olijfolie of kokosolie om in te bakken
  • ossenwit of kokosolie om in te frituren
  • mosterd

Instructies
 

  • Verhit de frituurpan op 180 graden.
  • Als je zelf patat maakt, moet die twee keer gefrituurd worden. Doe de eerste keer voordat je met de rest van het recept verder gaat zodat de patat iets kan afkoelen. Frituur zelfgemaakte patat totdat het heel licht goudbruin is. Haal het uit de pan, laat uitlekken en iets afkoelen.
  • Braad de braadworsten in een beetje olijfolie in een hapjespan met deksel. Doe de deksel schuin op de pan, dan knappen ze niet open en blijven ze lekker zacht.
  • Maak de zuurkool aan met een fijn gesnipperd rood uitje, venkelzaadjes en kruidnagelpoeder. Roer goed door en proef of het zout genoeg is en of het peper nodig heeft.
  • Frituur de verse patat of de zelfgemaakte patat voor de tweede keer.
  • Snij de appels in partjes en bak ze kort mee met de worst.
  • Doe wat zout op de patat als je dat lekker vindt en serveer de zuurkool met de worst en appeltjes direct. Lekker met een flink lepel mosterd!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »