Ooit werkte ik bij een kledingzaak waar een leidinggevende liep te verkondigen welke zakjes en pakjes ze die avond zou gaan eten en hoe makkelijk het toch was dat dat bestond, want zo was ze tenminste niet veel tijd kwijt aan het eten. Ik stond werkelijk met mijn oren te klapperen, want zelf kom ik helemaal niet uit een ‘zakjes en pakjes nest’ en zei haar ook dat ik dat toch echt nooit zou doen. “Wacht maar”, zei ze, “Als je straks alle twee fulltime werkt, dan ga jij dat ook doen, want het is toch wel zo makkelijk”. “Echt niet”, dacht ik bij mezelf, ik moest er toen niet aan denken en nu nog steeds niet!
Maar misschien heeft ze gelijk, want ik ben nooit fulltime gaan werken, wie zal het zeggen wat er gebeurd zou zijn als ik een carrière vrouw was geworden met een drukke baan..
Koken Kost Tijd…
Veel mensen zien op tegen het werk dat het kost om te koken het is ook niet iedereen zijn hobby natuurlijk. En ook al weet je vaak dat het gezonder is om het meeste zelf te maken van pure en echte ingrediënten, vaak begin je er al niet aan, omdat het idee aan de tijd die dat zal kosten je al tegenhoudt.
En ja, ik zal er geen doekjes omwinden, het kost tijd, meer tijd om (bijna) alles zelf te maken, dan wanneer je een groot deel kant-en-klaar koopt, maar het is haalbaar, ook voor mensen met een druk leven. Je zult alleen moeten leren zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan.
Tussen de Bedrijven Door
En in de keuken, terwijl je aan het koken bent, kun je dat bijvoorbeeld doen door de wachttijd nuttig te besteden. Een grootdeel van het bereiden van eten gaat namelijk op aan ‘wachten op’. Wachten tot iets gaar is, wachten tot iets afgekoeld is of juist opgewarmd, wachten tot iets opgesteven is etc.
Soms heb je daar nauwelijks omkijken naar en staat iets rustig een uur in de oven te garen, andere keren moet je er toch echt even bijblijven en af en toe roeren bijvoorbeeld.
Vooral in het laatste geval kun je de tijd die je toch moet wachten op verschillende manieren nuttig besteden in de keuken. Je bent daar toch al, dus waarom die tijd niet gebruiken om dan kleine taken in de keuken te verrichten die je het werk in de keuken later lichter zullen maken?
7 Kleine Keuken Klusjes die je Tussen het Koken Door Kunt Doen
Nadat alle zaken gedaan zijn die nodig zijn voor de maaltijd die je nu aan het bereiden bent, zoals borden klaarzetten, tafeldekken, een salade erbij maken etc. kun je in de tijd die over is en je toch moet wachten tot het eten klaar is, alvast de volgende dingen tussendoor doen:
- Opruimen dat wat je niet meer nodig hebt, vuile vaat in de vaatwasser zetten of afwassen. Op die manier is het werk na het eten, wanneer je vaak geen zin hebt in dit soort dingen, een stuk lichter!
- Bereid alvast het ontbijt voor de volgende dag voor.
Zeker als zogenaamde real foodie vraagt het klaarmaken van eten vaak enige voorbereiding. Het is vaak geen kwestie van even snel een broodje smeren of wat ontbijtgranen in een bak storten en melk erbij en klaar. Ik week mijn granen bijvoorbeeld bij voorkeur van te voren en als ik bijvoorbeeld pap wil koken, maak ik ook de avond tevoren alvast kokosmelk. - Het zelfde geldt voor de lunch, zeker als je die ‘s morgens als je de deur uitgaat al mee moet nemen. Het voorbereiden van je ontbijt en lunch de avond van te voren maakt dat je ‘s morgens heel wat minder stress zult hebben. Ze zijn vaak al zo hectisch die ochtenden als iedereen op tijd de deur uit moet om naar werk of school te gaan!
- En ja, zelfs voor het avondeten kun je alvast voorbereidingen treffen! Denk aan dingen die moeten ontdooien, misschien kun je alvast een pan bouillon opzetten voor de volgende dag of granen malen voor een zuurdesem deeg klaar dat dan ‘s nachts kan rijzen voor bijvoorbeeld een pizza bodem de volgende dag.
- Doe de typische handelingen die regelmatig in een real food keuken nodig zijn. Denk aan het verversen van je kefir cultuur. Controleer je fermenten: zijn ze klaar, moeten ze overgeplaatst naar de koelkast, staat er niet te veel druk op de deksel, is er geen schimmel ontstaan, moet de zuurdesemstarter of de gemberbug gevoed? Misschien heb je noten gekocht die geweekt moeten worden of wil je bonen eten over een paar dagen en moeten die alvast geweekt worden? Of je wilt zaden laten kiemen om over een paar dagen te gebruiken. Of yoghurt moet gemaakt worden, of juist uitgelekt worden. Je kent het wel, van die typische klusjes waar veel van de mensen uit jouw omgeving waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben 😉
- Pak een kleine opruim- en schoonmaakklus aan in de keuken. Kies een la, een plank of een stukje aanrecht, ruim het op, zoek uit wat weg mag en maak het schoon. Of neem een apparaat uit de keuken en maak dat schoon, ontkalk je koffiezetapparaat of waterkoker, je kunt vast wel íets verzinnen dat al een tijd niet gedaan is!
- Als ik alleen in de keuken ben, gebruik ik de tijd die ik in de keuken over heb ook wel voor een beetje surfen op internet op mijn mobiel. Ik zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar lekkere recepten, of ga in mijn kookboeken verzameling neuzen opzoek naar recepten met bijvoorbeeld een bepaald ingrediënt dat ik nog heb liggen en dat op moet. Dit kan ik overigens niet doen, als ik regelmatig in mijn gerecht moet roeren, want dat zou ik dan prompt vergeten….
Wat doe jij als je moet wachten in de keuken? Ik hoor graag nog meer ideeën om deze tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken!
Keukenloods zegt
Een schone keuken is natuurlijk altijd de fijnste plek om te koken en te leven!
izerina zegt
Nu in de zomer giet ik het groenten-waswater bij de planten. En geef meteen de rest water.Het vuilzakje in de ondergrondse container gooien .Tv,programma’s programmeren. Er zijn zoveel kleine klusjes.