10 Dingen die je met Bouillon kunt maken!

Bouillon
Bouillon

Nog niet zo lang geleden deelde ik mijn basisrecept voor kippenbouillon. Dat werd hoog tijd, want ik roep al jaaaaren dat bouillon erg goed is voor de mens en een perfecte basis voor heel veel dingen. Ja, maar welke dingen dan? Zo her en der op de blog heb ik al tips hiervoor gegeven, maar het leek me handig om er een overzicht van te maken. Daarom vandaag: 10 dingen die je lekker met bouillon kunt maken!

1. Stoofschotels…

Gerechten die lang moeten garen, hebben veel vocht nodig. Gebruik in plaats van flauw water, lekkere bouillon!

2. Groenten koken…

Of aardappels, of pasta (als je dat eet). Alles wat je in water kookt en hartig is, kun je ook in bouillon koken. Het geeft meer smaak aan het gerecht en je moet het niet afgieten. De combi van bouillon met groente-nat is weer erg lekker als soep!

3. Bouillon als jus…

Jus komt helemaal niet uit een pakje. Die maak je lekker zelf! Zo doe je dat:

  1. Bak een stukje vlees in roomboter met een scheut olijfolie.
  2. Zodra het vlees gaar is, haal je het uit de pan en doe je een lepel mosterd en eventueel een uitgeknepen teentje knoflook of een geraspt uitje in de pan. Bak dit even kort op.
  3. Voeg 300 ml bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Proef en breng op smaak met zout en peper indien gewenst.
  5. Liever een dikke jus? Maak een papje van een beetje maizena met koude bouillon en roer dit door de jus. Arrowroot kan ook!

4. Ragout…

In feite is ragout een heule dikke vleessoep. Die maak je dik met meel, maar ik heb ook veel succes met boekweitmeel. Zo maak ik het:

  1. Smelt 50 gram boter in een pan en zorg dat hij niet verbrandt.
  2. Voeg 50 gram boekweitmeel toe en roer met een spatel tot er een egale massa ontstaat.
  3. Het meel heeft een aantal minuten nodig om gaar te worden. Neem hier de tijd voor en wacht tot de boekweitmeel gaar is.
  4. Na een minuut of drie zal de boekweitmeel gaar zijn en kun je de bouillon toevoegen.
  5. Voeg steeds een klein beetje bouillon toe en blijf hard genoeg roeren om de massa egaal te houden.
  6. De ragout zal er eerst uitzien als een soort deeg. Het is belangrijk om goed te roeren en er steeds een beetje bouillon bij te doen. Zorg dat de ragout glad blijft en voeg steeds een beetje extra bouillon toe.
  7. Wacht steeds tot de bouillon is opgenomen en voeg er dan pas weer meer aan toe. Herhaal dit proces tot de ragout gaar is en de gewenste dikte heeft.
  8. Nu heb je de ragout bereid en kun je er kip, rundvlees, champignons, ei, kaas of iets anders aan toevoegen.

5. Bouillon in de Puree…

Aardappelpuree of andere stamp maak je smeuïg met een lepel of twee… bouillon! Plus, het geeft een heerlijke smaak! Extra romig? Voeg dan ook een klontje boter toe.

6. Instantsoep…

Mijn twee tieners zijn helemaal idolaat van alles instant. Ik word er niet goed van! Elke dag proberen ze me te overtuigen van het nut en de noodzaak van iets-instant. Dat we geen magnetron hebben, is dan ook een groot gemis – not! Om toch enigszins toe te geven, maak ik instantsoep van bouillon. Gewoon een bekertje soep opwarmen met wat van die vermicelli. Snel, lekker hartig en tiener-proof!

7. Saus…

Veel sauzen vragen om room als basis, maar door in plaats van room een roux te gebruiken (zie stap 1 en 2 van ragout) en dan bouillon toe te voegen, heb je een perfecte basis voor heel veel gebonden en gezonde sauzen. Voeg kaas, wijn of champignons toe bijvoorbeeld. Of kerriepoeder, tomatenpuree of stukjes geroosterde paprika. Breng op smaak met zout en peper en je hebt een erg lekkere, zelfgemaakte saus! Tip: ook lekker in Bolognese-saus!

8. Risotto…

Gooi weg, of liever: koop nooit, die instant-mixjes voor risotto. Met risotto rijst, Parmezaanse kaas en… bouillon maak je zelf heerlijke risotto. Klik hier voor een heerlijk recept met venkel en citroen!

9. Fondue…

Lekker fonduën, wij doen het elk jaar met Sinterklaas. En dan niet met kaas, maar met bouillon. Zo ken ik dat van huis uit al en zo doe ik het nog steeds. Ik heb een leuk retro fondue-stel, mét vorkjes met een kleurtje, en zorg voor krachtige bouillon van rund of kip. Ik rooster knoflook en doe die er door. Verder maak ik het smakelijk met extra kruiden als laurier, tijm en flink wat peper. Kleine gehaktballetjes, dunne reepjes kip, groenten en bijvoorbeeld gevulde pasta (als je dat eet) gaar je gezellig in de fonduepan.

10. Bouillon in de vriezer…

Ja, je kan bouillon ook invriezen. En dan niet alleen in bakjes van een liter, maar ook in ijsblokjesvorm. Handig als je steeds maar een klein beetje nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen woont of voor de baby!

Wat doe jij nog meer met Bouillon?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »