Morgen, 16 april, loopt de Onbewerkt Eten Uitdaging officieel ten einde. Geen wekelijkse updates en tips meer over hoe je je eetpatroon kan aanpakken, je portemonnee ietwat kan ontzien, maar vooral hoe je door puur en onbewerkt te eten je beter kan voelen.
Want daar gaat het uiteindelijk om. Onbewerkt eten is geen mode verschijnsel. Dat idee krijg je misschien wel door alle websites die er zijn en die allemaal het zo puur mogelijk eten promoten. Maar uiteindelijk is het bewerkte eten waar we de laatste 60 jaar mee geconfronteerd zijn, het modeverschijnsel. Letterlijk eeuwenlang hebben we onbewerkt en met de seizoenen gegeten!
Dus waarom is het dan tóch een uitdaging om onbewerkt te eten?
Ho! Zojuist de eerste steekmug van het jaar doodgemept. De lelijkerd landde op mijn arm, bij gebrek aan arm van echtgenoot-lief en zou het er even flink van nemen. Dat viel dus tegen! Ha!
Terug weer naar het artikel…
Voor mij persoonlijk waren de afgelopen 99 dagen een uitdaging omdat ik meer en meer geconfronteerd word met het bewerkte voedsel dat vrijlijk en zonder er bij na te denken, aan de kinderen gegeven wordt. Programma’s als Zembla en Tros Radar legden de vinger op een pijnlijke plek: laten wij ons als ouders leiden door marketing of door een besef van verantwoordelijkheid voor onze kinderen?
En in plaats van daarin mee te gaan en compromissen te sluiten omdat je anders al snel gezien wordt als een wel heel strenge ouder, wilde ik weten hoe ver ik zou kunnen gaan en wat ik nog voor mijn kinderen kan betekenen als het gaat om het aanbieden van alternatieven voor het bewerkte eten dat zo rijkelijk aanwezig is en zo algemeen geaccepteerd wordt.
Het gaat overigens niet alleen om de kinderen. Want hoe wij zelf eten, dient als voorbeeld voor de koters. Ik kan wel eisen dat ze elke dag fruit meenemen naar school, maar als ik zelf nooit fruit eet of dikke koeken ga zitten eten, zal het weinig positiefs overbrengen!
Want dat is wel heel erg belangrijk geweest, gedurende de hele uitdaging van de afgelopen 99 dagen: Dat het positief, haalbaar en plezierig zou zijn. Uitdaging betekent uiteraard dat je iets doet waar je waarschijnlijk normaliter niet aan zou beginnen, of op z’n best wat meer stimulans voor nodig zou hebben, maar dat betekent niet dat het 100 dagen afzien zou moeten zijn. Wat leer je daarvan? Nou, dat uitdagingen stomvervelend zijn!
Dus ik hoop werkelijk dat jullie de afgelopen weken nieuwe dingen hebben ontdekt, nieuwe recepten met succes hebben uitgeprobeerd en gemotiveerd zijn om het onbewerkte eten voor lange tijd door te zetten.
Maar genoeg over mijzelf en mijn semi-diepzinnige hersenspinsels. Hoe hebben jullie het ervaren? Wat waren jullie redenen om met deze uitdaging mee te doen en heeft het iets opgeleverd? Deel het hieronder, ik hoor het graag!
Trouwens, kom volgende week maandag wel weer langs, want dan begin ik op veler verzoek, weer met een Budget Uitdaging! Net op tijd voor de zomervakantie zodat we flink geld hebben kunnen sparen om het op vakantie te spenderen 😉 Dus kom volgende week sowieso weer terug, dan gaan we weer aan de slag met Budget en Gezond Eten!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.