Onbewerkt Eten Uitdaging Week 13: Wat eet je op welk moment?

Nog twee weken en dan is deze uitdaging officieel ten einde. Maar ik hoop niet dat jullie dan ook gelijk de handdoek in de ring gooien (of dat al gedaan hebben!). Daarom wil ik vandaag de zaak een beetje opschudden en jullie even aan het denken zetten. Gewoon, even iets anders doen.

Ik wil jullie laten nadenken over welk eten je op welk moment eet. ’s Ochtends eet je ontbijtgranen, smoothies of eieren, tussen de middag een soort van boterham, salade of soep en ’s avonds eet je een warme maaltijd bestaande uit proteïne, groenten en vetten. Lekker duidelijk. Lekker gewoon.

Maar waarom eten we zo? Waarom eten we deze dingen op deze momenten? Omdat iedereen het zo doet en omdat we het zo gewend zijn? Maar is dat wel optimaal? Is dat voor jou wel de juiste manier?

De laatste tijd eten de kinderen en ik regelmatig ‘ontbijt als avondeten’ en andersom. Mijn man is dan laat thuis, in het buitenland voor werk of wil gaan sporten en heeft dan geen behoefte aan een zware maaltijd. Heel logisch. Mij komt het dan beter uit om tussen de middag warm te eten en ’s avonds iets van pap of wafels te maken. Makkelijk, nauwelijks afwas en kinderen blij. Je kan mijn kinderen namelijk wakker maken voor wafels of pap.

En dat zette mij aan het denken. Want maakt het nou echt uit wat we als ontbijt of avondeten eten? Gaat het er niet om dat je gedurende de dag datgene binnenkrijgt dat je lichaam nodig heeft, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten. En dat je er voor moet zorgen dat deze drie voedingsmiddelen in de juiste vorm worden aangeboden, namelijk natuurlijk, onbewerkt en gezond. En maakt het verder dan werkelijk uit op welk tijdstip je ze eet?

Even helemaal los van of je het lekker vindt om ontbijt als avondeten te hebben of andersom. Daar gaat het nu niet over. Wat ik bedoel is dat wanneer men een omschakeling wil maken naar onbewerkt, echt eten en geraffineerde koolhydraten en plantaardige olie wil laten voor wat het is, men vaak met de vraag blijft zitten: ‘Wat kan ik dí¡n eten in plaats van brood/ pasta/ pakjes en zakjes?’

Mijn antwoord: Wat je wil, wanneer je wil!

Als jouw boodschappenkarretje vol is met goeie producten waarvan je weet dat die je lichaam voeden en energie geven in plaats van vullen en belasten, maakt het niet uit wanneer je ze eet.

Dus als jij ’s ochtends vroeg niets kan eten omdat je eerst goed wakker wil worden, maar je om haf tien toch best wel zin aan iets hebt, eet je lekker een omelet met groenten en vlees. Niks mis mee. Mijn man is gek op makreel en eet die gerust ’s ochtends. Wat is er mis met makreel? Helemaal niks! Maakt het dus uit dat hij het op zijn nuchtere maag eet? Zeker niet!

Persoonlijke voorkeur laten we wederom even in het midden, daar hebben we het niet over.

Ook het idee dat je per se drie maaltijden per dag en twee snacks zou moeten eten, is eigenlijk erg onhandig. De reden daarvoor die gegeven wordt, is dat als je ’s ochtends niet zou ontbijten je later geneigd bent om naar de snickers te grijpen. Prima, dat moet je ook niet doen. Maar wat als je ’s ochtends nou echt niks door je keel kan krijgen, maar je wel een dikke salade, koude kip en vers fruit meeneemt naar werk en die om elf uur opeet, dan is er niks aan de hand.

Echt niet.

Het gaat in dit verhaal om keuzes maken van wí¡t je eet, niet wannéer je eet. En ook het loslaten van het idee dat een maaltijd dagindeling die door de overheid bedacht is, iedereen zou schikken. Misschien schikt het jou inderdaad prima en voel je je er goed bij. Mooi zo laten! Maar misschien vind je het wel plezierig om ‘buiten de lunchbox’ te denken en zelf te bepalen wanneer je wat eet.

Dus ik wil jullie vragen om hier eens over na te denken. En laat natuurlijk van je horen. Wie trekt zich bijvoorbeeld al niks meer  aan van de norm en hoe ziet een gemiddelde dag er dan uit? Wie heeft het wel eens geprobeerd, al dan niet noodgedwongen, maar voelde zich er duidelijk slechter bij? Enig idee waardoor dat kwam? Deel het! Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »