Valt het jou ook zo op dat meer en meer mensen slaapproblemen hebben? Mijn artikel over hoe je op een natuurlijke manier je slaap kan verbeteren blijft populair! Daarom leek het me leuk om iets aparts met jullie te delen dat ik de afgelopen paar maanden ben gaan doen om mijn slaap verder te verbeteren: Blauw licht filter brillen dragen ’s avonds.
Dus…
Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar ik was al langer overtuigd van het nut van deze bijzondere brillen en ik hoop dat ik jullie vandaag ook kan overtuigen!
Het probleem met Blauw licht
Er is eigenlijk niks mis met blauw licht. Het probleem zit ‘m in wanneer we er aan blootgesteld worden. Blauw licht komt van nature van onze mooie blauwe lucht en die zien we alleen overdag. Wanneer we wakker moeten zijn. ’s Avonds moeten we moe worden om te slapen. Door in die overgangsfase tot erg laat blootgesteld te blijven aan blauw licht dat van de beeldschermen komt, raakt ons slaap-waak ritme van slag.
Er is veel literatuur te vinden over waarom blootstelling aan blauw licht nadat de zon is ondergegaan ons slaap-waak ritme kan verstoren en de aanmaak van melatonine in het honderd kan sturen. En dit is ontzettend belangrijk om hier notie van te nemen, omdat men meer en meer naar beeldschermen kijkt, ook wanneer we eigenlijk in het donker zouden moeten zitten.
Want ga maar na, ‘vroegah’ had men beperkt licht zodra het donker werd buiten. Dus alles wat men wilde/ moest doen, gebeurde overdag. ’s Avonds had men kaarsen, vuur en lantarens (allemaal oranje licht). Sinds de intrede van elektriciteit kregen we ineens de mogelijkheid om veel langer op te blijven omdat we kunstlicht in ons huis kregen.
Nu met computers, televisies, tablets en mobieltjes worden we meer en meer en steeds later in de nacht nog altijd blootgesteld aan blauw licht.
Slaapverstoorders
We hebben dus veel profijt van elektriciteit maar het het verstoort ook flink onze slaap-waakritmes. Het kunstmatige blauwe licht doet onze hersenen geloven dat het gewoon overdag is, waardoor het signaal om moe te worden niet wordt afgegeven. En dit heeft tot gevolg dat men steeds slechter gaat slapen of zelfs een helemaal omgekeerd slaap-waak ritme heeft. En dit is erg slecht voor de gezondheid.
Sommige onderzoekers stellen zelfs dat de verstoring van het slaap-waakritme door blauw licht negatief bij kan dragen aan de toename van overgewicht en chronische aandoeningen. (1) Er is zelfs bewijs dat de verstoring van het slaap-waakritme kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere hartaandoeningen. (2)
Hoe kun je blauw licht blokkeren (’s nachts)
Maar wat blijkt: er is een heel eenvoudige manier waarop je ’s avonds en ’s nachts het blauwe licht van beeldschermen kunt blokkeren: met oranje zonnebrillen! Ik heb inmiddels een aantal maanden een kleine selectie oranje getinte brillen in huis van BlauBlock en gebruik ze voor verschillende doeleinden.
De realiteit is gewoon dat we graag ’s avonds nog een film kijken, iets willen opzoeken op het internet of op een andere manier nog naar een beeldscherm kijken. Hoewel ik dit zoveel mogelijk probeer te beperken, is dat gewoonweg niet altijd mogelijk. Door zo’n oranje blauw licht blokkerende bril te dragen, wordt de hoeveelheid blauw licht die mijn ogen opvangen enorm gereduceerd en daarmee het proces van melatonine productie in de avond wanneer het donker wordt, zo min mogelijk verstoord.
Hoe kun je blauw licht ’s avonds verder beperken
- Zoals ik net al schreef is het in het algemeen een goed idee om de hoeveelheid beeldschermtijd ’s avonds tot een minimum te beperken en regelmatig een avond vrij van beeldschermen te hebben.
- Op de momenten dat dat gewoonweg niet handig of leuk is, kun je dus zo’n blauw licht blokkerende bril dragen. Je kunt ze in verschillende tinten en soorten krijgen, zodat er voor elk wat wils is. Mijn favoriet is deze en Simon gebruikt deze om aan zijn bril te clippen.
- Installeer een app zoals f.lux op je computers en tablets. Dit reduceert automagisch het blauwe licht op deze apparaten zodra het donker wordt.
- Ga eens een tijdje in echt gedimt licht zitten! Zeker als je de avond in gaat met een goed gesprek en een lekker glas wijn en je eigenlijk niet veel licht nodig hebt 🙂 Dim de grote lichten in je huis en steek kaarsen of een zoutlamp aan voor extra sfeer. Dit is heel natuurlijk geel licht en erg prettig voor je ogen.
- Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten. Het blauwe licht van overdag helpt ook bij het circadische ritme van de mens. Blauw licht overdag geeft je hersenen het signaal om wakker te worden en alert te zijn. In de zomer pik je zo ook extra vitamine D mee!
Extra Tip
Doen jouw ogen ook zeer als je ’s avonds moet autorijden? Zelf heb ik er vooral last van wanneer ik moe ben, maar ik ken een aantal mensen die echt last heeft van tegemoet komende lichten, ongeacht of ze moe zijn of niet. Van mijn vriendin kreeg ik de tip om een oranje zonnebril in de auto te leggen en die op te zetten tijdens het rijden in het donker. Ik weet uit ervaring dat wanneer we naar Engeland afreizen, mijn ogen behoorlijk moe zijn in de laatste twee uur van de reis. Zo’n bril helpt dan om de lichten van andere auto’s te filteren en minder scherp te maken. Heerlijk! Inmiddels ligt deze bril al een tijd in mijn auto en het kan me niet schelen hoe ik er uit zie, het is gewoon erg prettig autorijden met zo’n bril op mijn neus!
Bronnen:
2. Melatonin and circadian biology in human cardiovascular disease
3. Blue Light Has a Dark Side – Harvard Medical School
5. Meer studies over blauw licht en melatonine vind je hier.
Zou jij blauw licht blokkerende brillen dragen ’s avonds? Of doe je dat al? Deel het hieronder!