Kiemgroenten makkelijk zelf kweken + Give-Away!!

De winnaars van deze Give-Away staan hieronder vermeld! 

Kiemgroenten1Kiemgroenten zijn helemaal hip tegenwoordig. Waar we voorheen ‘alleen maar’ tuinkers konden krijgen of kweken, komen er nu steeds meer varianten op de markt om van te genieten. Kiemgroenten zijn leuk om zelf te kweken, want je hebt snel resultaat. Je ziet ze haast groeien! Plus, ze zijn erg gezond.

Wat zijn Kiemgroenten?

Kiemen is het proces waarbij je zaden of bonen laat spruiten of ontkiemen die je vervolgens zowel rauw als gekookt kunt eten. De meeste soorten noten, granen en zaden kunnen gekiemd worden met minimale spullen.

De gezondheidsvoordelen van kiemen zitten hem hierin, dat in zo’n kiem alles zit wat de plant nodig heeft om groot te kunnen worden. Daar komt bij dat het kiemen van bijvoorbeeld granen en noten ervoor zorgt dat ze beter te verteren zijn.

Wat kun je kiemen?

De meest voorkomende planten die gebruikt worden om te kiemen zijn:

  • Tuinkers
  • Broccoli
  • Rucola
  • Mosterd
  • Daikon
  • Basilicum

Er zijn nog wel meer soorten te bedenken, want in principe kun je elk zaadje dat wortels en blaadjes ontwikkeld kiemen en eten. Maar deze zijn de meest voorkomende. Elk van deze groenten heeft weer zijn eigen typerende smaak, dus er is voor elk wat wils.

Wat heb je nodig om te kiemen:

  • Een ondiep bakje
  • Watten of keukenpapier
  • Eventueel een doorzichtige overkapping om de temperatuur hoger te houden
  • Kiemzaadjes

Tegenwoordig kun je ook heel leuk kant en klaar kiembakjes kopen waarbij alle spullen thuisgebracht worden en je direct kunt beginnen. De webwinkel Bijt levert deze spullen en de zaadjes zijn nog biologisch ook!

Hoe ga je te werk:

  1. Zoek een zonnige vensterbank uit, maar wel eentje die niet de hele dag in de volle zon staat. De kans op uitdrogen is anders te groot. Een raam op het zuidoosten of zuidwesten is prima. Gebruik anders een groeilichtje. Als het warmer weer is en ’s nachts niet mer vriest, kun je dit ook buiten doen.
  2. Neem je ondiepe bakje en leg hier een laag watten of keukenpapier in. Giet er lekker wat water overheen en laat het even intrekken. Zorg dat er geen laagje water op de watten of keukenpapier ligt, maar dat ze wel goed nat zijn.
  3. Verdeel de zaadjes hier over.
  4. Zet het bakje op de plek van je keuze.
  5. Houd het bakje goed in de gaten en check dagelijks dat het niet uitdroogt. Schenk er water bij zodra de bovenkant droog wordt.
  6. Na ongeveer 2 tot 4 weken heb je kiemen! Dit is uiteraard afhankelijk van het soort groente dat je hebt gekozen.

Kiemgroenten volgens Bijt:

Kiemgroenten2Met een kiemset van Bijt maak je het jezelf nog makkelijker! Je krijgt namelijk een volledig pakket met bakje en zaadjes geleverd. Het enige dat je hoeft te doen is het bakje helemaal vullen met water en daar de zaadpad op leggen. Met dat de tijd verstrijkt, neem de zaadpad geleidelijk water op en ontstaan er worteltjes en blaadjes. Bijvullen met water is niet nodig. Het is dus één keer werk en daarna alleen maar kijken en wachten! Klik hier voor een leuke visuele beschrijving.

Zodra de kiemgroenten groot genoeg zijn, knip je ze af en kun je ze eten. Je kunt daarna gewoon weer een zaadpad op het bakje doen met vers water en zo het proces herhalen. Lekker en simpel!

Give-Away Kweekset!

Ja, het is echt ontzettend leuk zo’n pakket. En wat denken jullie van het idee om straks met Pasen een heerlijk ontbijt of brunch te organiseren met gekookte eitjes, verse broodjes of pannenkoekjes en heerlijke, gezonde kiemen? Dat dacht ik, erg leuk! Daarom mag ik namens Bijt 3 Familie Kweekpakketten weggeven! Dat lees je goed, er worden deze keer drie winnaars gekozen!

Meedoen is heel eenvoudig:

  1. Like Eet Goed Voel je Goed en Bijt op Facebook (en ga even langs bij Bijt om zijn prachtige webshop eens te bekijken!)
  2. Deel deze actie op Facebook of Pinterest
  3. Laat hieronder een bericht achter en vertel welke soort kiem jij wel eens zou willen uitproberen en waarom.
  4. Kom volgende week zaterdag 8 april hier terug om te zien we er gewonnen hebben!

Heel veel succes iedereen!

Deze Give-Away is gesloten. De winnaars zijn:

Margje: “Wauw.. laat ik nou net de broccolikiemen hebben ontdekt bij de plaatselijke groenteman.. een enorme bom vol voedingsstoffen.. die wil ik zelf kweken.. deze give away komt op de perfecte timing.. maar als ik de recepten van Bijt bekijk ben ik ook erg benieuwd naar de mosterdkiemen én andere kiemen. Ja ik zie het wel voor me zo’n familiepakket in mn vensterbank. Mn jongens gaan er ook van meegenieten,zeker weten!”

Esther: “Hoi! Wat een leuke winactie weer. Ben net mijn balkon lekker aan het opruimen dus helemaal in de tuinier sferen. Ik ga voor de broccoli, vertrouwd lekker.”

Marie: “Dit is leuk, heb er ‘toevallig’ deze week iets over gelezen; en dacht dat ga i bestellen , nu maar even afwachten dus”

De winnaars krijgen binnenkort bericht om het verder af te handelen. Gefeliciteerd!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »