Een paar weken geleden werd ik benaderd met de vraag of ik een Alva Cook’on braadpan wilde reviewen. Ik heb geen moment geaarzeld om dit te doen, want een goeie braadpan in zijn gewicht in goud waard.
Ik ben inmiddels verknocht aan deze en gebruik ‘m wekelijks. Niet alleen voor braden, maar ook stoven en voor soep. Maar die braadpan is van gietijzer en daarom erg zwaar. Deze braadpan van Alva is van gietaluminium waardoor hij erg licht is. Ik was benieuwd. Zou hij aan mijn eisen voldoen?
Braadpan Eisen
Een goeie braadpan moet voor mij voldoen aan een paar simpele eisen:
- Hij moet groot genoeg zijn om voor ons vieren te kunnen koken en het liefst dan ook nog over te hebben. Een inhoud van minder dan 3 liter is daarom eigenlijk niet interessant voor mij.
- De braadpan moet in de oven kunnen. De lekkerste braadschotels maak je af in de oven. Dus ik wil niet hoeven knaken met handgrepen die niet bestand zijn tegen zulke hitte. Gewoon, in z’n geheel in de oven.
- En hij moet in de afwasser kunnen. Ik heb twee stalen koekenpannen en hoewel ik er enorm blij mee ben, wil ik niet nog meer pannen die ik met de hand af moet wassen.
Toen de braadpan binnenkwam heb ik ‘m eerst grondig afgewassen. Wat direct opvalt is dat het deksel te plat is en door de randjes er water in blijft staan. Niet handig. Zelfs door het deksel schuin neer te zetten blijft er water in staan. Wat ook opvalt is de anti-aanbaklaag die er in zit. Dan ben ik meteen voorzichtig. Waar is die laag van gemaakt? Ouderwetste anti-aanbaklagen bevatten namelijk PFOA, een chemisch component dat giftige dampen produceert zodra de kwaliteit van de anti-aanbaklaag achteruit gaat. Gelukkig is dit al een paar jaar verboden en zie je steeds meer nieuwe soorten op de markt verschijnen. De laag in deze pan is keramisch wat helemaal prima is en wordt als zeer sterk beschreven.
Waar ik dan wel benieuwd naar ben, is hoe lang die laag daadwerkelijk goed blijft. In koekenpannen is zo’n laag namelijk met twee jaar eigenlijk op en kleeft de pan weer enorm. Ik kan hier verder geen info over vinden, maar dit is wel wat er in mijn achterhoofd speelde toen ik wat informatie opvroeg over deze anti-aanbaklaag.
Dat gezegd hebbende, je gebruikt een braadpan niet om een ei in te bakken, maar eerder om low and slow een braadstuk of een stoofschotel in te bereiden. Heel hoge temperaturen zoals bij bakken komen daar niet heel veel aan te pas. Mijn gevoel zegt dus dat een laag als deze in een pan als deze wel langer dan twee jaar mee zou moeten gaan.
Lichtgewicht zwaargewicht
Een ander iets wat ook direct opviel was hoe licht de pan is. Mijn gietijzeren en stalen pannen wegen best wel wat, dus mijn triceps krijgen iedere keer een flinke workout als ik een pan van het vuur op de tafel zet of in de gootsteen afwas. Niet met deze pan! Je verplaatst hem gemakkelijk en zelfs een kind kan de pan gemakkelijk optillen en dragen. Het ontwerp oogt wel alsof het een zware pan is, dus let daar op als je ‘m voor het eerst met wat gusto oppakt als je zwaardere pannen gewend bent 😉
Omdat de pan in de oven kan, zijn de handgrepen op de pan en het deksel ook van aluminium gemaakt en worden daarom erg heet tijdens het koken. Echt erg heet. De bijgeleverde siliconen handgrepen zijn daarom noodzaak bij het tillen en verplaatsen van de pan. Evengoed is dat nog te heet om de pan langer dan dat vast te houden. Om van het fornuis op de tafel te komen, gebruikte ik toch ook mijn pannenlappen. Maar om de pan op het vuur te gebruiken en even aan te vatten, zijn deze extra handgrepen een uitkomst!
Overigens is het niet zo dat omdat de pan van gietaluminium is, er aluminium in het eten lekt. De keramische laag zit binnenin helemaal rondom. Je eten komt zo dus niet in contact met het aluminium van de pan zelf.
Aan de slag met de Alva Cook’on
Als eerste heb ik er het zondagse stoofvlees in bereid. Dit maak ik altijd de avond ervoor, want mijn stoofvlees moet boterzacht zijn! Aanbraden ging prima, er kwam een mooie kleur op het vlees. Voor smaak en gezondheid voeg ik wel altijd boter en olijfolie toe, anti-aanbaklaag of niet. De boter smolt goed, maar wel erg snel. Gauw het vuur wat lager gezet! Zodra het vlees gebraden was, gingen de uien, knoflook en water er bij. Even opkoken en dan laag. Deksel er op en lekker laten sudderen.
Wat ik nog wel eens heb, is dat een deksel niet helemaal goed sluit en zeker met sudderen, spat er dan wel eens vocht onder het deksel vandaan. Dat was bij de Alva Cook’on niet het geval! Gewoon een schoon fornuis tijdens het sudderen, heerlijk! Het deksel sluit mooi strak, waarschijnlijk ook vanwege het randje dat aan de binnenkant zit. Hierdoor vormt zich wel wat condensatie op het deksel, dus let daar op als je de pan opendoet. Niet meteen gaan zwaaien met het deksel!
De volgende dag heb ik het weer aangezet om nog even door te garen en het vlees was inmiddels nagenoeg perfect. Een half uurtje bleek genoeg om alles goed door te warmen en het stoofvlees dat extra zetje te geven. Omdat het deksel zo goed sluit, was er ook duidelijk minder vochtverlies. Ook dit zal de sappige smaak van het vlees ten goede gekomen zijn.
Ook heb ik een kipschotel gemaakt met rijst. Een beetje zoals m’n moeder het altijd maakte, maar dan met wortel in plaats van champignons, eigenlijk een beetje een klassiek kippensoep recept maar dan met rijst (recept volgt). Meestal met dit soort gerechten koekt de rijst altijd wat aan. Het is iets lastiger in te schatten of alles gaar is en vaak is dat al wel het geval maar laat ik het toch nog tien minuten extra staan. Gevolg is dus een dun laagje gebakken rijst onderin. Bij dit gerecht bleef alles wederom heerlijk sappig omdat er veel minder vocht uit de pan ontsnapte. De anti-aanbaklaag hielp ook en alles was perfect gaar en niet aangekoekt.
Conclusie
De Alva Cook’on is een fijne braadpan die makkelijk in gebruik is, maar zeker wel wat puntjes van aandacht heeft.
Voordelen
- Erg licht (minder dan 1,5 kg) en daarom goed hanteerbaar voor veel verschillende mensen.
- Siliconen handgrepen zijn ideaal tijdens het koken.
- Een pan van 4,2 liter (24 cm doorsnee) is ruim genoeg om voor vier man in te koken en extra’s te hebben voor de volgende dag.
- Het ontwerp oogt klassiek en zal zeker een blikvanger zijn op het fornuis.
- De Alva Cook’on is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie.
Nadelen
- Het ontwerp van het deksel zorgt ervoor dat er water in blijft staan, ook in de vaatwasser.
- Hoewel de siliconen handgrepen handig zijn tijdens het koken, kun je er niet de pan ver mee verplaatsen, bijvoorbeeld naar de tafel toe als die in een andere kamer staat. De handvaten worden erg, erg heet en de siliconen handgrepen worden dan toch ook erg warm.
- Hoewel de anti-aanbaklaag langer mee zal gang dan in een koekenpan vanwege het soort gebruik van een braadpan, heb ik toch mijn twijfels over de duurzaamheid.
De Alva Cook’on braadpan is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en kleuren en kun je o.a. kopen bij Kitchen & More met 15% korting! Gebruik de actiecode ‘EETGOED15’ zonder aanhalingstekens bij het afrekenen om te profiteren!
Twan Janssen zegt
Ik heb de 20 cm versie , gebruik deze al 5 jaar.
Gebruik deze pan 1-2 keer week.
Gebruik altijd een houten lepel cq kunststof garde,
Ideaal om bv zelf verse pasta saus te maken , lekker lang sudderen etc.
De keramische laag heeft geen enkel krasje, laat nergens los.
Als ik pannen moet gaan vervangen zullen dit Alva pannen worden,
Ook gezien het gewicht, gebruik nu veel gietijzer maar die zijn wel zwaar.
Dus zijn goed en blijven goed,
Vrgroet Twan Janssen
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je reactie Twan, goed om te weten en te horen!