Trouwe lezers van Eet Goed Voel je Goed hebben vast al gezien dat we graag samenwerken met Gezonde Noten Kopen en dat is niet voor niets natuurlijk. Een winkel waar je steeds meer mooie, gezonde producten kunt kopen en waarvan het aanbod biologisch ook steeds groter wordt, willen we graag een beetje promoten.
Kort geleden ontving ik daarom een pakket om mijn bevindingen met deze winkel en hun producten met jullie te delen. Een heel gevarieerd pakket dat mijns inziens goed laat zien hoe uitgebreid het aanbod is, want je kunt er tegenwoordig veel meer dan alleen noten kopen. Via de zustersite Gezonde Chocola Kopen kun je namelijk ook allerlei bijzondere chocoladerepen kopen. Allemaal biologisch en ze bevatten ook stuk voor stuk een hele bijzondere smaak of bite. En bovendien kun je in de winkel behalve voor noten en zaden ook terecht voor lekkere, gezonde snacks, gedroogd fruit en andere gezonde producten als bijenpollen, amandelmeel, tarwegraspoeder en nog veel meer.
In het pakket dat ik kreeg zaten walnoten (niet op de foto), amandelen, 2 snackrepen van Go!Greenbar, een zakje quinoa en amarant en 2 repen pure chocola, heel erg puur!
Pure Chocola
Ik ben dol op pure chocola, het kan me bijna niet puur genoeg, maar ik moet zeggen dat zelfs voor mij die reep van 100% cacaomassa me toch íets te puur was. De kinderen wilden het, ondanks waarschuwingen, toch graag even proeven, maar gruwelden er alle drie van… Die reep van 80% daarentegen ging erin als koek!
En toch ben ik blij met een reep van 100% pure chocola, want dat is ideaal voor als je recepten tegenkomt waar je chocoladerepen voor nodig hebt en je wilt bijvoorbeeld jouw recept helemaal suikervrij maken. Met deze 100% repen zit er natuurlijk geen zoetmiddel in, dus ook geen suiker en daarom kun je je gerecht zoeten met welk zoetmiddel je dan ook prefereert, bijvoorbeeld stevia of honing. Ben jij al eens chocoladerepen tegengekomen met alleen maar cacao en stevia of honing? Ik niet!
Go!Greenbar
De twee Go!Greenbar repen waren compleet nieuw voor mij. Er zit van alles in, van dadels en noten tot maca poeder, spirulina en groene thee. De ene was met cacao en cashewnoten en pistachenoten, de andere met blauwe bessen, gojibessen en cranberry’s. Suikers zijn er niet aan toegevoegd.
Ik heb ze thuis eerlijk verdeeld zodat iedereen ervan kon proeven. Er kwam niet echt een winnaar uit de bus, de een vond de ene erg lekker en de ander juist de ander. Ik vond ze alle twee lekker. Ze hebben een fijne stevige bite en zijn niet al te zoet.
Amandelen en Walnoten
Tja, wat moet je daar nou over zeggen! Mooie kwaliteit noten, geen zwarte plekjes en niet gebroken. De walnoten had ik deels meteen gebruikt in de boerenkoolsalade van vorige week. De amandelen liggen nog bij me in de kast, daar komt vast een andere keer een mooie bestemming voor!
Quinoa en Amaranth
Quinoa en amaranth hebben veel eigenschappen gemeen met granen, maar ze zijn het niet, want ze behoren niet tot de grassenfamilie. Ze worden daarom ook wel pseudo-granen genoemd. Ze bevatten geen gluten, maar verder lijken ze zowel in gebruik, als wel in voedingstoffen (en de anti-nutriënten als fytinezuur!) op granen. Vooral Quinoa (spreek uit ‘Kienwa’) is momenteel erg populair vanwege de hoge voedingswaarde – het is onder andere rijk aan essentiële aminozuren, fosfor, koper, magnesium en ijzer.
Jaren terug, toen ik nog helemaal niet met Weston A. Price in aanraking was gekomen en niets wist over fytinezuur en grasgevoerd vlees en dergelijke, at ik af en toe quinoa. Je kon het toen alleen bij de Natuurwinkel kopen en ik gebruikte het in plaats van rijst. Omdat mijnheer er niet zo weg van was, ben ik gestopt het te kopen. Door dit pakket geef ik het een tweede kans.
Amaranth heb ik in het verleden ook wel eens gebruikt, ik geloof voor in het brood dat ik vroeger met de broodbakmachine maakte. Ik weet het niet zo goed meer. Ook dit heeft een tweede kans gekregen, want ik maakte er een heerlijke pap van aan de hand van dit Engelstalige recept dat ik vond op het internet.
Pap van Amaranth met Bosvruchten en Room
Ingrediënten
- 1 kop 250 gr. amaranth
- een klein scheutje kefir wei of appelazijn
- 500 ml. kokosmelk water kan ook
- een snuf Keltisch zeezout
- 300 gr. bosvruchten diepvries uit de natuurwinkel
- 2 el. zoetmiddel naar keuze bijvoorbeeld ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
- vanille extract
- 1/2 tl. kaneel
- 200 ml. slagroom of crème fraîche of kokosroom
Instructies
- Doe de amaranth in een glazen kom met zoveel lauw water tot het onderstaat. Doe een klein scheutje kefir, wei of appelazijn erbij, roer dit even goed door en laat op een warme plek 8-24 uur weken.
- Giet de amaranth af in een vergiet, spoel even goed om en doe deze vervolgens in een pan met dikke bodem samen met de kokosmelk en de snuf zout.
- Breng aan de kook en laat op een heel laag vuur een kwartiertje afgedekt pruttelen tot het gaar is.
- Laat vervolgens 10 minuten van het vuur af rusten.
- Ondertussen verwarm je in een ander pannetje de bosvruchten met de slagroom en roer er het zoetmiddel door samen met het vanille extract. Let er op dat de slagroom niet gaat koken!
- Als de vruchten warm zijn, verdeel je het vocht over 4 kommen, daarin schep je de gekookte amaranth en schep er de vruchten bovenop.
- Serveer meteen en geniet!
Wil je ook graag een keer de producten van Gezonde Noten Kopen proberen?
Met de kortingscode EGVG2015 krijg je 2,50 euro korting bij een bestelling vanaf €40.
Deze bon is geldig tot en met 31 april.
Volgende keer een recept met de quinoa, keep in touch!
Wat is jouw favoriete gerecht met deze ingrediënten? Laat me weten in de reacties hieronder, of nog beter: stuur je recept in en wellicht dat het hier gepubliceerd wordt!
Dit is een gesponsord artikel in die zin dat ik een proefpakket gekregen heb om uit te proberen. Deze review weerspiegelt mijn eigen persoonlijke mening. Lees de disclaimer.
[…] walnoten gebruikte ik vorige week al in de lauwwarme boerenkoolsalade, de repen werden verorberd en van de amaranth maakte ik een heerlijke pap met bosvruchten en room. En van de week maakte ik een pompoentaart met quinoa als […]