Feestelijke Zalmkrans met Gerookte Zalm

Het recept voor deze Vrijdag Visdag serie is een fantastische manier om zalm te serveren: een feestelijke zalmkrans! Het is een prachtig middelpunt op elke buffettafel dat je met weinig moeite van te voren klaar kunt maken. Geen fan van zalm? In dit artikel vind je ook een niet-vis-alternatief.

De feestdagen in december zijn bij uitstek het moment om uit te pakken met hapjes en drankjes. Omdat wij in december ook twee verjaardagen hebben, organiseer ik de verjaardagen zo dat ik een buffet klaar heb staan voor de gasten. Met kerst serveer ik dan een uitgebreid diner. Zo maak ik het mezelf wat makkelijker zonder af te doen aan feestelijke hapjes en gerechten.

Zalmkrans maken

Deze feestelijke zalmkrans is echt een uitkomst en wat een plaatje! In mijn familie zijn ze gek op zalm. Ik maakte deze zalmkrans met een combinatie van koud gerookte zalm, gravlax en zalmsalade. Maar je kunt ook zo’n leuke eetbare krans met andere ingrediënten maken. Suggesties hiervoor, vind je verderop in dit artikel.

Serveer deze feestelijke zalmkrans met dunne plakes geroosterd (zuurdesem) brood en boter, een kommetje citroenmayonaise en een glas koude witte wijn of champagne. Een gevoel van luxe met minimale inspanning. Ik maakte deze krans op de ochtend dat we de verjaardagen zouden vieren en bewaarde het afgedekt in de koelkast tot zes uur. Je wilt dat de zalm iets op temperatuur is, maar vanwege de zalmmousse moet het ook niet te vroeg uit de koelkast gehaald worden.

Dit is ook perfect voor een oudjaarsfeestje waarbij iedereen wat mee moet nemen. Zorg dat het bord groot genoeg is, zodat je het met plasticfolie af kunt dekken tijdens het vervoeren. Heb je liever iets anders dan gerookte zalm? Ik heb een paar heerlijke suggesties voor je om deze feestelijke zalmkrans helemaal aan jouw smaak aan te passen!

Zeevruchten en zalm alternatieven

  • Voeg gekookte rivierkreeftjes toe aan de krans.
  • Verse oesters zijn ook erg lekker. Haal de bovenste schelp weg en bedruppel iedere oester met een vinaigrette van rode wijnazijn en fijngesnipperde sjalotjes.
  • Gerookte stukjes makreel of garnalen is ook erg lekker.
  • Voor extra crunch kun je plakjes komkommer ertussen plaatsen.

Ik heb ook een erg feestelijke kaaskrans op de blog staan. Klik hier voor het recept.

Andere lekkere feesthapjes:

Zalmkrans recept

Feestelijke Zalmkrans met Zalmmousse en Gravlax

Dit feestelijke recept voor een zalmkrans is een geweldige manier om gerookte zalm te serveren. Lekker met zuurdesembrood, boter en frisse citroenmayonaise.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

  • 400 gram koudgerookte zalm in plakken
  • 100 gram gravad lax
  • 100 gram zalmsalade gekocht, van goeie kwaliteit
  • postelein blaadjes of waterkers of veldsla
  • 1/4 komkommer in plakjes
  • verse peterselie
  • zwarte peper
  • 1 citroen in partjes
  • 150 ml mayonaise

Instructies
 

  • Neem een groot rond bord of een mooie snijplank en arrangeer de posteleinblaadjes (of slablaadjes) en komkommerschijfjes in een cirkel.
  • Snijd de plakken gerookte zalm in de lengte door midden zodat je lange, smalle plakjes krijgt. Rol deze op zodat het op roosjes lijkt. Plaats deze her en der op de slabladeren.
  • Neem een kleine ijsschep en schep bolletjes zalmsalade op de zalmkrans.
  • Snijd de gravlax een beetje uit de losse pols in stukjes en drapeer ze à la Jamie Oliver tussen de zalmrozetten en salade bolletjes.
  • Snijd de citroenen in partjes en plaats die her en der in de krans
  • Maak de krans af door versgemalen zwarte peper over het geheel te strooien.
  • Maak citroenmayonaise (mayo met citroensap) en serveer in een mooi kommetje er bij.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »
zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »