Wij zijn dol op de kruidige smaken uit de Indiase keuken. Regelmatig staat er dan ook ‘curry’ op het weekmenu in huize Quantrill. Kip Tikka Masala is een romige en milde kip curry die je heel gemakkelijk zelf maakt. Geen gedoe dus met pakjes of zakjes!
Inmiddels heb ik meerdere recepten met Indiase invloeden op de blog staan. Zo vinden jullie hier een recepten voor lekkere gegrilde kip Tandoori. Maar ook Aloo Gobi Mutter (aardappelen en bloemkool curry) en Kitchari (rijst met linzen). Al deze curry’s zijn zogenaamde droge curry’s omdat er verder geen saus bij zit. Bij kip tikka masala hoort wel een lekkere saus, maar laat dat je niet afschrikken. Ook de saus is niet moeilijk om te maken!
Kip Tikka Masala – Lactosevrij
De traditionele kip tikka masala is een romige saus op basis van yoghurt en room. Wanneer je net als driekwart van mijn gezin, geen lactose kunt verdragen, is dit recept dus niet echt handig. Ik ging er mee aan de slag en kwam op een zeer degelijke lactosevrije variant die kan tippen aan de tikka masala uit een restaurant. Het geheim zit hem in de plantaardige kokosyoghurt die je zelf kunt maken, of bij de Albert Heijn haalt. Hun eigen merk bevat kokosmelk, tapiocazetmeel en culturen. Heel goed te doen dus. De yoghurt heb je nodig om de kip te marineren en het die boterzachte textuur te geven. Niet overslaan dus!
De saus bestaat normaliter uit room of crème fraîche. Ook hier ging ik voor kokos en gebruik ik volle kokosmelk ter vervanging van de room. Vanwege de specerijen en flinke hoeveelheid gember, proef je dit niet, maar het geeft de kip tikka masala wel die heerlijk romige saus en milde smaak die iedereen lekker zal vinden. Dit recept is goedgekeurd door man, pubers en peuter, dus ik weet zeker dat het ook bij jullie in de smaak zal vallen!
Zelf Kip Tikka Masala maken zonder Pakjes of Zakjes
Naast dat het dus lactosevrij is, maak je de marinade en de saus gewoon zelf. Voordeel hiervan is dat je overbodige suiker en dubieuze vetten vermijdt. Wat ik sowieso aanraad is de garam masala, komijn en kurkuma. Deze drie geven elk gerecht al die heerlijke Indiase smaak. Zeker in combinatie met verse gember, knoflook en koriander. De garam masala strooi je rijkelijk door dit gerecht, dus zelfs als je maar een klein potje haalt voor dit recept, is het zeker de moeite waard en zal het niet staan te verstoffen achterin je kruidenkast.
Goed, laten we gauw aan de slag gaan, want de kip moet ook even marineren.
=> Wil je goeie kip in huis halen zonder antibiotica? Ik haal mijn kippenvlees bij Beef&Steak en kies dan al-tijd voor Gildehoen. Gegarandeerd antibioticavrij en langzaam groeiend. Erg lekker van smaak en niks geen plof-kip onzin! <=
Kip Tikka Masala – Lactosevrij
Ingrediënten
Voor de Marinade
- 350 gram kipdij filet
- 150 ml plantaardige yoghurt kokosyoghurt of sojayoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 el garam masala
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl paprikapoeder
- 3 cm verse gember geraspt
Voor de Saus
- 250 ml dikke kokosmelk
- 2 uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 200 gram cherry tomaatjes gehalveerd
- 2 el garam masala
- 2 tl komijnzaad
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 tl kurkuma
- kokosolie of olijfolie om in te bakken
- zout naar smaak
Instructies
- Snijd de kipdijfilet in blokjes.
- Meng alle overige ingrediënten voor de marinade in een kom en roer de kip er doorheen. Laat minstens 2 uur marineren, met een maximum van 24 uur.
- Verhit wat kokosolie of olijfolie in een hapjespan en bak de kipblokjes met marinade totdat ze net gaar zijn. Haal uit de pan en houd even apart.
- Maak in diezelfde pan de saus.
- Verhit eventueel wat meer olie en fruit de ui met een uitgeperst teentje knoflook totdat de ui glazig wordt.
- Voeg de specerijen toe en bak even om.
- Schenk de kokosroom en tomaatjes er bij en roer goed door.
- Voeg zout naar smaak toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de kip toe, roer even goed om en klaar!
- Serveer de kip tikka masala met rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes.