Maak eens een heerlijke, frisse komkommer en kefir roomkaas amuse als tegenhanger voor de overdaad van deze maand!
Decembermaand Feestmaand
De maand van festiviteiten is volop in swing! Hoewel we dit jaar weer bij de schoonfamilie hopen te zijn met Kerst, betekent dat niet dat we daarmee een rustige decembermaand hebben 😉 Simon is jarig, op school en met de kerk is er uiteraard het e.e.a. te doen, Sinterklaas hebben wij al achter de rug, maar al met al zijn onze weekenden goed gevuld en vloeien de festiviteiten zoetjes aan over in de de doordeweekse dagen! Erg leuk allemaal, en ik heb ook niet het gevoel dat het chaotisch is, maar waar ik het wel merk is met het eten.
Voorbeeld: Als gezellig avondje hebben we met het gezin gefondued. Heerlijk! Ik had een pittige kip-knoflook bouillon gemaakt en stukjes bief en kipdij en zelfgemaakte gehaktballetjes om te koken. Lekker wat gesneden Hollandse groenten er bij en we hebben heerlijk gegeten. Als toetje, uiteraard, een chocoladefondue. Kinderen vinden dit heerlijk en dit is eigenlijk het enige moment in het jaar dat ik een chocoladefondue doe. Heel simpel pure chocola met wat boter smelten en daar stukjes peer, mandarijn en zelfgebakken cake bij doen. Kopje koffie voor de volwassenen en we hebben heerlijk een paar uurtjes samen aan de tafel gezeten.
Maar ja, het is haast standaard dat wanneer ik zulke dingen regel, dat er dan altijd veel eten over is. En dat komt wel op, maar ik heb echt het idee dat ik dan al met al veel meer eet dan dat ik gewend ben. Nu let ik niet op calorieën, maar teveel eten voelt gewoon niet lekker. En dat is wel een valkuil voor mij, in deze maand. Simon en ik spreken dan ook wel af op gewone dagen zoveel mogelijk simpel en licht te eten. Kippensoep, linzencurry, roerbak met een eitje, dat idee.
Komkommer en Kefir Roomkaas Amuse
En dan vind ik het ook leuk om voor de momenten dat we weer een feestje hebben, iets lekkers te verzinnen dat lekker fris en vol van smaak is, maar waar je met een enkel hapje al van kunt genieten. Een Amuse, dus! Ik vertelde eerder al dat ik graag roomkaas maak van kefir, omdat we van het laatste regelmatig wat over hebben. Die roomkaas smeren we dan op een hartig pannenkoekje of ik roer een lepel door een pittige curry voor een heerlijk romige smaak. Maar verwerkt in een elegante amuse is het ook erg lekker! En omdat je de roomkaas sowieso van te voren maakt, is het ook nog eens erg snel om klaar te maken.
Kefir zit vol probiotische culturen en heeft een fris-zure smaak. Lekker om te drinken, maar kefir teelt erg welig! Gebruik het overschot om hangop of roomkaas te maken. Zo gaat er niks verloren. Klik hier om goeie kwaliteit kefirculturen te kopen.
Komkommer en Kefir Roomkaas Amuse
Ingrediënten
- 100 gram kefir roomkaas
- 1/4 tl zeezout
- 1/4 tl witte peper
- 1 tl mosterd
- 1/2 el rasp van citroen liefst biologisch
- 1 komkommer liefst biologisch
Instructies
- Als je nog geen roomkaas hebt, maak die dan eerst de dag van te voren. Check de link in het artikel hierboven voor de instructies.
- Doe de kefir roomkaas in een kom met de peper en zout, mosterd en citroenrasp en klop met een mixer luchtig. Tip: Maak twee smaken! Eentje met alleen peper en zout en eentje met de mosterd en citroen er bij gedaan.
- Gebruik een multirasp of een mandoline om mooie lange plakken van de komkommer te snijden.
- Dep de plakken even droog met een doekje en leg ze naast elkaar neer op een snijplank.
- Doe de kefir roomkaas in een spuitzak en verdeel het in kleine beetjes op de komkommerplakken. Spuit een beetje aan het einde van de plak.
- Rol de komkommer op en zet rechtop.
- Tip: Waarschijnlijk heb je roomkaas over. Spuit dit dan in kleine hoopjes op het serveerbord met wat verse kruiden er bij.
Laat een reactie achter