Dit is hoe het Mediterrane Eetpatroon de Gezondheid van je Brein ondersteunt

Dit is weer een interessant gastartikel van Annemiek van Nutribites. Deze keer vertelt ze meer over waarom het Mediterrane eetpatroon nou zo goed is voor onze hersenen. Veel leesplezier!

Wellicht weet je dat het Mediterrane eetpatroon heel gezond is. Wist je ook dat dit de gezondheid van je brein ondersteunt? Ontdek hoe een eetpatroon dat bol staat van de gezonde voedingsmiddelen gunstig is voor de gezondheid van je hersenen.

Wat is het Mediterrane eetpatroon?

Het Mediterrane eetpatroon is rijk aan fruit en groenten. Ook bevat het relatief veel gezonde vetten uit vis en olijfolie. Daarnaast bevat dit dieet over het algemeen volle granen. Brood en pasta worden als smakelijke aanvulling gegeten in plaats van als hoofdmaaltijd.

Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk vers en onbewerkt, vaak uit de eigen moestuin of boomgaard of uit de zee in de nabije omgeving. Daardoor bevatten ze niet alleen veel voedingsstoffen die energie geven, zoals gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten.

De producten zijn ook rijk aan vitamines en mineralen die de gezondheid van onze weefsels en organen ondersteunen. Het Mediterrane eetpatroon heeft daarnaast ook een sociale component. Een belangrijk onderdeel is namelijk het samen genieten van de maaltijden.

Wat doet het Mediterrane eetpatroon voor je brein?

Veel voedingsstoffen die te vinden zijn in de producten uit de Mediterrane keuken, dragen bij aan de gezondheid van onze hersenen. 

Eiwitbron is rijk aan omega 3-vetzuren

De inwoners van de landen langs de Middellandse Zee halen hun eiwitten voornamelijk uit vis, schelp- en schaaldieren. Vette vis bevat omega 3-vetzuren in de vorm van docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Dit zijn stoffen waar ons brein niet zonder kan. De vetzuren maken namelijk onderdeel uit van de celmembranen in onze hersenen.

De gezonde invloed van olijfolie en noten 

Ook andere voedingsmiddelen die rijkelijk aanwezig zijn in de Mediterrane keuken, zoals olijfolie en noten, ondersteunen de gezondheid van onze hersenen en dragen bij aan een betere werking van ons brein. Zo bevatten walnoten  naast omega 3-vetzuren ook vitamine E en B-vitamines. Beide dragen bij aan gezonde bloedvaten in de hersenen.

Boordevol antioxidanten

Zoals gezegd is het Mediterrane eetpatroon is rijk aan groenten, fruit en vette vis. Al deze voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten. Deze dragen hun steentje bij als het om de gezondheid van onze hersenen gaat. 

Ons brein is behoorlijk gevoelig voor oxidatieve stress. Dit ontstaat als schadelijke vrije radicalen de overhand krijgen. Antioxidanten uit groenten en fruit gaan dit proces tegen en beschermen daarmee onze hersenen tegen beschadiging.

Ook noten, zaden en peulvruchten bevatten antioxidanten en dragen daarmee bij aan gezonde hersenen. Een typisch Mediterraan product als hummus is dus ook goed voor je brein. Ga dus eens zelf hummus maken om te profiteren van dit gezonde effect.

3 x lekkerste Mediterrane recepten

Als je zelf wilt profiteren van de gezonde voordelen van de Mediterrane keuken voor je brein, dan hebben we drie recepten voor je. Deze zitten boordevol verse groenten, volle granen en verse vlees- en visproducten. Hiermee krijg je ongelooflijk veel gezonde voedingsstoffen binnen, wat ook nog eens goed is voor je algehele gezondheid.

  1. Gevulde Paprika’s met rundergehakt, cashewnoten en mosterd

Gevulde paprika’s zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook heel gezond. Paprika is namelijk rijk aan de antioxidant vitamine C, wat de gezondheid van je brein ten goede komt. Dit recept bevat ook cashewnoten, die eveneens de gezondheid van ons brein ondersteunen.

2. Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade 

Wie houdt er niet van zongedroogde tomaten en tapenade? Deze gezonde producten uit de Mediterrane keuken bevatten veel antioxidanten en gezonde vetzuren voor ons brein. Maak dus vooral dit recept als je je brein gezond wilt houden.

3. Glutenvrije Visovenschotel met Doperwtenpuree

Een heerlijke ovenschotel waarmee je niet alleen gezonde omega 3-vetzuren uit zalm binnenkrijgt, maar ook antioxidanten uit diverse groenten. Geniet ervan!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »
zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »