Aardbeien Roomijs – Lactosevrij

Het is weer aardbeientijd! De doosjes vol zomerkoninkjes pronken weer volop in de winkels en in tegenstelling tot aardbeien die in de winter ingevlogen worden, smaken de aardbeien nu heerlijk zoet en sappig. Ik denk dat ik zo’n twee doosjes per week haal en die gaan dan dezelfde dag nog op. Echt genieten!

Maar behalve uit het vuistje eten, zijn aardbeien ook heerlijk in allerlei nagerechten. Ook voor degenen zoals ik, die liever geen nagerecht nemen vanwege de hoeveelheid suiker, kan een puur door fruit gezoet toetje toch best lekker zijn op z’n tijd. Dit aardbeien roomijs is ook nog eens lactosevrij. Het enige dat je nodig hebt is een ijsmachine, of geduld om elk uur het ijs even met een vork door te roeren. Dit geeft het luchtige effect dat zo prettig in de mond voelt en het is makkelijker uit te scheppen.

Tip: Wanneer je het ijs gemaakt hebt en in een bewaardoosje hebt gedaan, doe dan een ziploc zak om de bewaardoos heen. Dit voorkomt dat het ijs knoeperthard wordt in de vriezer.

Aardbeien Roomijs… of Milkshake?

Toen ik bezig was met het voorbereiden van het ijs, kwam Marjanne van ons de keuken in om te zien wat ik allemaal aan het doen was. Om te zorgen dat de smaak goed was, mocht ze een klein glaasje van het mengsel proeven. Ze riep verbaast uit: ‘Mama, het smaakt net als milkshake!’. Net als haar papa kan Marjanne geen melkproducten verdragen. Dus om hun maak ik veel familierecepten gewoon lactosevrij. Milkshake, hoe lekker ook, is voor haar dan ook eigenlijk niet te doen. Tenzij ik het dus maak met plantenmelk en dat is heiligschennis volgens haar. Ze ‘proeft echt wel’ dat het niet met gewone melk is gemaakt. Deze keer was ze er dus niet bij dat ik het voorbereidde en zag ze niet de combi van kokosmelk en amandelmelk.

Nog een tip dus: Dit mengsel is ook lekker als milkshake! Gebruik bevroren aardbeien of wat ijsklontjes voor de temperatuur.

En een laatste tip van mij als mama: Soms moet je je kids juist mínder in de keuken betrekken. Eerst proeven en dan pas vertellen (als dat nodig is geacht) wat er in zit. Ignorance is bliss…. 😉

… andere ijs

Ben je op zoek naar een ijsrecept, maar heb je geen zin in aardbeien? Wat denk je dan hier van:

Aardbeien Roomijs

Aardbeien Roomijs - Lactosevrij

Heerlijk natuurlijk zoete aardbeien roomijs. Perfect voor deze tijd van het jaar en met minimale voorbereiding.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 4 uur 5 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml kokosmelk
  • 400 ml amandelmelk
  • 250 gram verse aardbeien kroontjes verwijderd
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl vanille extract

Optioneel

  • 3-5 druppels stevia
  • opgeklopte kokosroom als topping

Instructies
 

  • Zet allereerst het koelelement van de ijsmachine in de vriezer zodat die goed koud is. Doe dit liefst de avond ervoor.
  • Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot je de gewenste consistentie hebt. Zelf vind ik het lekker als ik nog wat stukjes aardbei zie, dus pulseer liever in plaats van full-speed.
  • Proef of het zoet genoeg is voor je. Voeg eventueel een paar drupjes stevia toe en roer die er door.
  • Schenk het mengsel volgens de instructies van de ijsmachine, in de ijsmachine en zet hem aan.
  • Bewaar het ijs daarna in een bewaardoos in de vriezer.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »