Al eens van salvestrolen gehoord? Dit zijn bijzonder krachtige antioxidanten en vandaag vertel ik je graag meer over het hoe en waarom rondom dit bijzondere stofje dat je voornamelijk in biologische groenten en fruit vindt.
Wat zijn Salvestrolen?
Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die de planten zelf aanmaken. Een plant beschermt zich op die manier tegen ziektes, schimmels en insecten. Biologische groenten, fruit en kruiden maken dit meer aan dan reguliere groenten en fruit omdat de laatste groep als het ware een ‘bescherming’ van buitenaf krijgt in de vorm van bestrijdingsmiddelen. Salvestrolen aanmaken is dan domweg minder noodzakelijk. In de biologische land- en tuinbouw wordt niet of terughoudend gespoten en dit resulteert er in dat die gewassen dus uit zichzelf salvestrolen produceren.
En om maar even meteen met de deur in huis te vallen: deze stofjes kunnen helpen in onze strijd tegen kanker.
Lees vooral verder voor het genuanceerde verhaal 🙂
Het begint met de ontdekking van een enzym…
Om te begrijpen wat de invalshoek van salvestrolen en kanker is, moet je eerst begrijpen hoe die link gelegd is. Dit gebeurde in de jaren ’90 toen professor Dan Burke, samen met zijn onderzoeksgroep van de Universiteit van Aberdeen, in tumorcellen een nieuw type cytochroom P450-enzym, het CYP1B1 ontdekte. (Bron)
Cytochroom P450-enzym types CYP1, CYP2 en CYP3 zorgen in het lichaam voor detoxificatie van lichaamseigen en lichaamsvreemde gifstoffen. Denk hierbij aan carcinogenen, plantaardige toxines en kankermedicatie. Ze zijn voornamelijk te vinden in de lever ten behoeve van de fase-1 ontgifting en zijn ook te vinden in de dunne darm en nieren o.a.. En zo zijn er nog meer CYP-enzymen die dus goed werk verrichten. (Bron)
Het frappante is alleen dat het enzym CYP1B1 alleen gevonden werd in (humane) kankercellen, maar niet in gezond weefsel. Gezonde cellen bevatten kennelijk wel het gen voor CYP1B1 maar dit komt onder normale omstandigheden dus niet tot uiting. Let wel: dit is dus niet een aanjager van kanker, maar een bepaald enzym dat alleen in kankercellen gevonden wordt. (Bron)
Krakende Hersencellen?
Mja, het wordt zo wel een heel technisch verhaal, maar wat men ontdekte is dat je met bepaalde stoffen die men salvestrolen heeft genoemd, dat enzym dus kunt activeren wat celdood van kankercellen tot gevolg heeft.
Salvestrol is dus een product. Zelf doet het stofje niets, maar als het het enzym CYP1B1 tegenkomt, volgt er een reactie met dat enzym waardoor er een giftige stof ontstaat, die de cel dwingt om dood te gaan. (Bron)
Heb je ‘m? Interessante materie, nietwaar? Ik vind het zo wonderlijk en machtig interessant dat op zo’n klein niveau als het ware hele oorlogen gevoerd worden (of kunnen worden in dit geval) en dat het ‘enige’ dat we hoeven te doen, is te zorgen voor de juiste omstandigheden.
Salvestrolen
En dat is waar salvestrolen dus om de hoek komen kijken. In de beginfase van deze ontdekking waren het vooral de resveratrolen die veel aandacht kregen. Deze salvestrol zit voornamelijk in druiven en rode wijn, maar ook in bessen, de schil van tomaten en pinda’s.
Resveratrol heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, neuroprotectieve en chemopreventieve eigenschappen. Van resveratrol was al bekend dat het tumorcelvorming helpt voorkomen. (Bron) Klik hier om een resveratrol supplement te bekijken.
Maar inmiddels hebben onderzoekers meer dan 20 verschillende soorten salvestrolen uit een keur aan groenten, kruiden en vruchten weten vast te leggen. Deze hebben allemaal gemeen dat ze dat enzym CYP1B1 activeren. (Bron)
Waar vind je Salvestrolen?
Druiven en (biologische) rode wijn zijn dus de eerste voedingsmiddelen waar deze stof in gevonden is. Inmiddels is bekend dat vooral groenten, fruit en kruiden met een bittere of zure smaak meer salvestrolen bevatten.
En biologische groenten en fruit dus, vanwege het feit dat ze meer salvestrolen aan moeten maken om zich te kunnen verweren. Probleem is alleen dat men liever geen bittere of heel zure dingen meer eet. Dingen die ‘vroegah’ heel bitter waren als spruiten, witlof of andijvie, smaken nu zoet en sla-achtig. Net als appels en citrusvruchten. Ze worden gekweekt voor de voorkeur naar een zoete smaak. En daarmee raak je dus die salvestrolen kwijt.
Biologisch = Best
Zie hier dus wederom mijn pleidooi voor het eten van biologische groenten en fruit. Er was een poos terug nogal wat te doen hierom met de vraag of biologische groenten en fruit nou wel zoveel meer voedingswaarde bevatten. Dat bleek tegen te vallen, maar het gaat dus niet alleen om voedingswaardes (vitaminen en mineralen) maar ook om andere stoffen die aangemaakt worden bij afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. En dan is biologisch wederom best!
[…] aanwezig zijn in biologische groenten en fruit. Ook in ons lichaam kunnen deze stoffen een beschermende functie hebben. Salvestrolen beschermen ons systeem tegen vrije radicalen.Als een plant met pesticiden […]