Tips voor een gezellige inrichting van de woonkeuken

Sommige woningen hebben een keuken die gescheiden is van de rest van het huis door een muur en deur. De keuken is dan vaak alleen de plaats waar je kookt en koffie zet, en misschien eet. Het is echter veel gezelliger om de woonkamer en de keuken bij elkaar te betrekken en een woonkeuken te creëren. In een woonkeuken komen koken, eten en leven samen in een gezellige omgeving waar je de hele dag wel kunt vertoeven.

Een woonkeuken is een volwaardig onderdeel van de leefruimte van je huis. Zo sta je nooit alleen te koken maar houd je contact met je huisgenoten, ontvang je bezoek aan de keukentafel, kom je met het gezin samen om de dag door te nemen of misschien is het zelfs wel je (thuis)werkplek. In een woonkeuken is heel veel mogelijk.

Slimme tips voor een woonkeuken

Kies een gezellige keukenstijl

Juist omdat de woonkeuken een onderdeel is van de leefomgeving, is het belangrijk een interieurstijl te kiezen die zowel praktisch als comfortabel is. De landelijke woonstijl bijvoorbeeld. In de landelijke keuken komen een warme sfeer en een praktische indeling samen. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en linnen voor een warme, knusse sfeer. De indeling is ruimtelijk en alles heeft zijn eigen plekje. Je ziet er ook vaak items die verwijzen naar de boerenkeuken van vroeger, zoals een kolenkit, emaille pannen en een houten eierrekje voor een authentieke sfeer.

De tafel als centraal punt

De tafel is de plaats waar iedereen samenkomt in de woonkeuken. Of dat nu voor het ontbijt is, een kop thee, om te eten of vrienden te ontvangen. Heb je veel ruimte in de keuken? Kies dan voor een ronde tafel. Deze neemt iets meer ruimte in, maar iedereen aan tafel kan elkaar aankijken.

Installeer een bar

Heb je een kookeiland in de woonkeuken? Laat dan het werkblad iets uitsteken en plaats er stoelen aan. Op die manier heb je een tafel en werkstation in één. Dat is handig als je geen ruimte hebt voor een grote tafel, maar toch graag in de keuken wilt zitten. Kies voor barkrukken als je wat minder ruimte hebt. Ga je voor barkrukken zonder leuning, dan schuif je ze onder de bar als er niemand op zit, voor een opgeruimde uitstraling en meer loopruimte.

Kies een goed lichtplan

Goed licht is, net zoals in een gewone keuken, belangrijk in de woonkeuken. Het liefst wil je geen donkere hoekjes, maar op ongezellig, fel tl-licht zit je ook niet te wachten. Dimbare, flexibele spotjes zijn dan een uitkomst. Deze richt je op plekken waar minder natuurlijk licht valt zodat je overal goed licht hebt. Omdat ze dimbaar zijn, kun je met de spotjes eenvoudig de sfeer in de keuken bepalen. Helder licht om bij te koken en af te wassen bijvoorbeeld, en gedimd sfeerlicht bij het diner of als je vrienden ontvangt.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »