Vijg en notenbrood is een heerlijke manier om te genieten van de vijgen die nu volop te krijgen en plukken zijn!
Vijgen zijn nú in seizoen. Als je een vijgenboom hebt, zul je waarschijnlijk al een tijdje terug de eerste vijgen hebben kunnen plukken, maar nu is het moment dat ze in de supermarkt en op de markt liggen.
Vijgen hebben een mild zoete smaak, maar de textuur is niet voor iedereen, mijzelf meegerekend. Die zaadjes, het is gewoon iets té vreemd voor me. Toch is het zeker de moeite waard om vijgen te eten, al dan niet vers, want ze leveren veel vezels en magnesium en mangaan. Dus laat de textuur je niet weerhouden, als dit ook voor jou geldt!
Vijgen Drogen
Verse vijgen kun je heel gemakkelijk in de oven drogen overigens:
- Kies mooie, rijpe vijgen uit en veeg ze schoon.
- Breng een pan met water aan de kook en maak daarnaast een kom met ijswater.
- Dip de vijgen elk voor 30 seconden in het kokende water en daarna in het ijswater. Hierdoor komt de schil wat los wat het droogproces bevordert.
- Verwarm de oven op de laagste setting die je hebt en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
- Verdeel de vijgen hier op en droog in de oven 8 – 24 uur.
- Draai de vijgen af en toe om en druppel het vloeistof dat vrij komt over de vijgen heen.
- Droogtijden kunnen enorm variëren vanwege de hoeveelheid vocht die een vijg bevat. Check na 8 uur dus hoe ze drogen. De vijgen moeten droog en stevig aanvoelen. De beste manier om te testen is gewoon even een vijg proeven 🙂
- Zodra de vijgen gedroogd zijn, laat je ze afkoelen en doe je ze in een luchtdichte doos. Op deze manier kun je ze wel een jaar bewaren.
Voor dit vijg en notenbrood hebt je ook droge vijgen nodig, dus als je een vijgenboom hebt: ga gauw plukken en drogen! Heb je geen vijgenboom? Kijk dan hier voor goeie kwaliteit gedroogde vijgen en andere heerlijkheden 🙂
Geen zin om een vijg en notenbrood te bakken, maar vind je vijgen wel erg lekker? Wat denk je van:
Geitenkaas omelet met vijgenjam
Vijg en Notenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1 el kaneel
- 1 tl xanthaangom
- 3 eieren
- 7 verse vijgen
- 75 ml kokosolie zacht of gesmolten
- 2 el amandelpasta
- 2 tl vanille extract
- 100 gram gedroogde vijgen klein gesneden
- 75 gram pistachenootjes gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met een stuk bakpapier.
- Roer in een ruime kom de droge ingrediënten door elkaar.
- Neem 5 van 7 verse vijgen en pureer die tot een moes.
- Roer dit door de eieren en doe de kokosolie, amandelpasta en vanille hier bij. Kluts even goed door.
- Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer tot je een mooi beslag hebt.
- Voeg nu de gehakte pistachenootjes en stukje gedroogde vijg toe en roer nog even door.
- Stort het beslag in de cakevorm.
- Snijd de achtergehouden vijgen in plakken en verdeel die over het brood.
- Bak het vijg en notenbrood in ongeveer 40 - 45 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uit komen.
- Laat het brood volledig afkoelen in het cakeblik voordat je het aansnijdt.
- Bewaar dit brood in een luchtdichte doos.
2 reacties
Leuk hoor het recept, ga het uitproberen, alleen hoe heet moet de oven met drogen van de vijgen?
Ongeveer 60˚ is genoeg om verse vijgen te drogen. Hoe lang is afhankelijk van hun formaat, dus hou het een beetje in de gaten.