Vijg en Notenbrood – Glutenvrij, Lactosevrij

Vijg en notenbrood is een heerlijke manier om te genieten van de vijgen die nu volop te krijgen en plukken zijn!

vijg en notenbroodVijgen zijn nú in seizoen. Als je een vijgenboom hebt, zul je waarschijnlijk al een tijdje terug de eerste vijgen hebben kunnen plukken, maar nu is het moment dat ze in de supermarkt en op de markt liggen.

Vijgen hebben een mild zoete smaak, maar de textuur is niet voor iedereen, mijzelf meegerekend. Die zaadjes, het is gewoon iets té vreemd voor me. Toch is het zeker de moeite waard om vijgen te eten, al dan niet vers, want ze leveren veel vezels en magnesium en mangaan. Dus laat de textuur je niet weerhouden, als dit ook voor jou geldt!

Vijgen Drogen

Verse vijgen kun je heel gemakkelijk in de oven drogen overigens:

  1. Kies mooie, rijpe vijgen uit en veeg ze schoon.
  2. Breng een pan met water aan de kook en maak daarnaast een kom met ijswater.
  3. Dip de vijgen elk voor 30 seconden in het kokende water en daarna in het ijswater. Hierdoor komt de schil wat los wat het droogproces bevordert.
  4. Verwarm de oven op de laagste setting die je hebt en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  5. Verdeel de vijgen hier op en droog in de oven 8 – 24 uur.
  6. Draai de vijgen af en toe om en druppel het vloeistof dat vrij komt over de vijgen heen.
  7. Droogtijden kunnen enorm variëren vanwege de hoeveelheid vocht die een vijg bevat. Check na 8 uur dus hoe ze drogen. De vijgen moeten droog en stevig aanvoelen. De beste manier om te testen is gewoon even een vijg proeven 🙂
  8. Zodra de vijgen gedroogd zijn, laat je ze afkoelen en doe je ze in een luchtdichte doos. Op deze manier kun je ze wel een jaar bewaren.

Voor dit vijg en notenbrood hebt je ook droge vijgen nodig, dus als je een vijgenboom hebt: ga gauw plukken en drogen! Heb je geen vijgenboom? Kijk dan hier voor goeie kwaliteit gedroogde vijgen en andere heerlijkheden 🙂

Geen zin om een vijg en notenbrood te bakken, maar vind je vijgen wel erg lekker? Wat denk je van:

Geitenkaas omelet met vijgenjam

Vijg en vanillerepen

Vijg en walnootrol

vijg en notenbrood

Vijg en Notenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij

Dit heerlijke vijg en notenbrood is binnen een uur klaar en blijft wel een week goed. Het is heerlijk zoet zonder extra suikers en vult goed. Gauw aan de slag, dus!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1 el kaneel
  • 1 tl xanthaangom
  • 3 eieren
  • 7 verse vijgen
  • 75 ml kokosolie zacht of gesmolten
  • 2 el amandelpasta
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram gedroogde vijgen klein gesneden
  • 75 gram pistachenootjes gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met een stuk bakpapier.
  • Roer in een ruime kom de droge ingrediënten door elkaar.
  • Neem 5 van 7 verse vijgen en pureer die tot een moes.
  • Roer dit door de eieren en doe de kokosolie, amandelpasta en vanille hier bij. Kluts even goed door.
  • Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer tot je een mooi beslag hebt.
  • Voeg nu de gehakte pistachenootjes en stukje gedroogde vijg toe en roer nog even door.
  • Stort het beslag in de cakevorm.
  • Snijd de achtergehouden vijgen in plakken en verdeel die over het brood.
  • Bak het vijg en notenbrood in ongeveer 40 - 45 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uit komen.
  • Laat het brood volledig afkoelen in het cakeblik voordat je het aansnijdt.
  • Bewaar dit brood in een luchtdichte doos.

Notities

Dit brood kan niet ingevroren worden. De textuur is daarna niet lekker meer. Wel blijft het zeker een week goed in een goeie Tupperware doos of andere luchtdichte doos. Bewaar eventueel in de koelkast als het warm is in je keuken.
Xanthaangom geeft het brood iets meer structuur en voorkomt dat het veel kruimelt en uiteen valt. Je kan het weglaten, maar dit beïnvloed de uitkomst van het brood dus wel. Xanthaangom is o.a. bij Jumbo en AH te krijgen.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »