Maak je graag zelf yoghurt? Sinds ik heb ontdekt hoe simpel en lekker zelfgemaakte yoghurt is, maak ik wekelijks een liter (plantaardige) yoghurt. Inmiddels heb ik mijn favoriete manier om dit zelf te doen, maar door de tijd heen heb ik verschillende manier om zelf yoghurt te maken uitgeprobeerd. Hieronder vinden jullie 4 verschillende manier om thuis zelf yoghurt te maken, al dan niet met gebruik van een yoghurtmaker. Hopelijk inspireert dit je om zelf ook aan de slag te gaan en zo te genieten van heerlijke probiotische yoghurt!
Zelf yoghurt Maken
Om zelf yoghurt te maken heb je een aantal standaard dingen nodig:
- Melk
- Yoghurtculturen
- Thermometer (als je het in een pan gaat maken)
- Schone, gesteriliseerde pot om yoghurt in te bewaren
- Een yoghurtmaker of iets waarin je yoghurt kunt maken
- Optioneel: Gelatine of een kaasdoek, om yoghurt dikker te maken
Mijn ervaring is dat volle, liefst biologische melk het beste resultaat geeft. Ik heb ook yoghurt gemaakt met kokosmelk en dat is ook erg lekker, maar smaakt niet als de klassieke yoghurt. Evengoed is dit een prima alternatief voor yoghurt omdat het lekker fris-zuur smaakt en prima uit te schenken is over je muesli. Je kunt ook lactose-arme yoghurt maken met sojamelk. Dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd omdat ik geen sojamelk drink. Maar de ervaringen van anderen zijn goed met dit starterscultuur voor sojayoghurt.
Nadat je yoghurt hebt gemaakt, kan het voorkomen dat de yoghurt te dun is voor je smaak. Zeker als je iets minder zure yoghurt wilt en hem daarom minder dan 24 uur laat fermenteren. Wat je dan kan doen is of op voorhand een eetlepel goeie kwaliteit gelatine toe te voegen of door de yoghurt na de tijd in een kaasdoek uit te laten lekken. Hoe langer je het laat uitlekken, des te meer het op roomkaas lijkt.
Als je eenmaal yoghurt hebt gemaakt met yoghurtculturen kun je hier vervolgens nog minstens 10x yoghurt mee maken. Neem steeds nadat de yoghurt klaar is, 3 tot 4 eetlepels yoghurt af en doe die in de volgende liter melk. Als je niet direct yoghurt wilt maken, kun je ook een paar dagen wachten als je de yoghurt maar goed koel houdt. Neem dan wat yoghurt af, laat dit op kamertemperatuur komen en voeg dit dan weer aan een liter verse melk toe. Je weet of het cultuur aan kracht afneemt, wanneer de yoghurt langer nodig heeft om te verzuren. In principe heb je na 12 – 15 uur prima yoghurt.
Met een Elektrische Yoghurtmaker
Lekker simpel, gebruiksvriendelijk en ‘straight forward’. Een elektrische yoghurtmaker houdt de temperatuur van de melk constant voor je zodat je dit niet steeds zelf in de gaten hoeft te houden. Je doet een liter melk met yoghurtculturen in de yoghurtmaker en bepaalt hoe lang je de yoghurt wilt laten fermenteren. Meestal heb je minstens 12 maar beter is 24 uur nodig. ’s Avonds klaarzetten om ’s ochtends al lekkere yoghurt te hebben is de meest simpele aanpak. Dit levert bij mij altijd heerlijk lobbige yoghurt op die vaak binnen twee dagen wel op is. De kinderen vinden het heerlijk!
Met een Niet-Elektrische Yoghurtmaker
Voor kleinbehuisden of wanneer je niet weer een apparaat wilt hebben dat een stopcontact behoeft, is de niet-elektrische yoghurtmaker van EasiYo een prima oplossing. Het werkt als een soort thermoskan waar je heet water in schenkt en daar vervolgens de maatbeker met melk en culturen in zet. Hij verbruikt geen stroom (uiteraard) en kan dus overal neergezet word
en wat jou het handigst uitkomt. Nadeel is wel dat de temperatuur langzaam minder wordt. Resultaten zijn hierdoor niet consistent qua dikte. Kokosmelkyoghurt in de EasiYo maken is mij niet bevallen. Het was gewoon zure kokosmelk. Meh. Maar met reguliere koemelk heb ik hier dan wel goeie ervaringen mee. Vorig jaar hebben we de EasiYo meegenomen op vakantie met een pot yoghurt die ik al gemaakt had. We hebben al met al twee keer yoghurt in het vakantiehuisje gemaakt en dit was gewoon erg lekker en vooral erg leuk om te doen.
In de Slowcooker
Als je een slowcooker hebt, kun je daar ook yoghurt in maken. Dit heeft iets meer om het lijf dan de andere methoden, maar ik weet dat sommigen van jullie dit juist erg leuk vinden om te doen. Na een praatje vorig jaar met een lezeres, hadden we het over een hooimadam. Eigenlijk een voorloper van de slowcooker. Je bereid iets voor, zorgt dat het heet is, pakt het in in de hooimadam en laat het vervolgens lekker 8 uurtjes staan (ofzo). Yoghurt maken in de slowcooker volgt een soortgelijk proces. Ik raad je sowieso aan om hier een kleine slowcooker voor te gebruiken, eentje die je bewaart voor zoete gerechten. Ik heb er eentje van 2 liter hiervoor. Mijn 6 liter slowcooker gebruik ik alleen voor stoofschotels en dergelijke.
Goed, terug naar de yoghurt. Schenk een liter melk in de slowcooker en zet hem op laag. Als je een timer hebt, zet je die op 2 uur en 45 minuten. Anders zet je een timer op je telefoon. Let op: Alleen de melk vooralsnog! Als je timer af gaat, zet je de slowcooker uit. Je kunt nu bijvoorbeeld vanille of gelatine toevoegen als je een smaakje wilt of dikkere yoghurt. Negeer de slowcooker vervolgens 3 uur lang. Neem vervolgens een kopje van de melk en roer hier de yoghurtculturen of achtergehouden yoghurt in. Schenk dit terug in de slowcooker. Pak de slowcooker nu flink in met handdoeken of een wollen deken en laat hem zo 8 – 12 uur staan. Zonder de gelatine is de yoghurt wat aan de dunne kant, maar qua smaak is het erg lekker!
Deze methode is niet voor elke dag vind ik, maar juist het bewerkelijke vind ik wel erg charmant. Je bent meer bezig met de yoghurt dan wanneer je het gewoon in een yoghurtmaker schenkt. Maar toch, gemak dient de mens dus zelf heb ik deze methode drie keer gedaan in het afgelopen jaar, maar ik vind het uiteindelijk teveel werk voor het resultaat (1 liter yoghurt).
In een Broodbakmachine
Veel broodbakmachines zijn tegenwoordig echte alleskunners en vaak zit er ook een programma op om yoghurt te maken. Wij hebben een broodbakmachine van Tefal waar naast programma’s voor jam en glutenvrij brood, ook een programma voor yoghurt op zit. Compleet met tonnetje om melk met yoghurtcultuur in te maken. Ook dit heeft als voordeel dat je een machine voor meerdere dingen kunt gebruiken. Nadeel is wel dat een broodbakmachine met gemak 6 tot 8 keer zo duur is als een elektrische yoghurtmaker.
In een Pan en in de Oven
Als je geen slowcooker hebt, geen yoghurtmaker wilt kopen en een broodbakmachine onzinnig vindt (kennelijk bestaan er zulke mensen 😉 ) dan kun je ook yoghurt in de oven maken. Deze methode heb ik van een vriendin toegereikt gekregen en haar yoghurt is heerlijk! Voorwaarde is wel dat je oven laag genoeg moet kunnen warmen. Een baksteen of pizzasteen in de oven zetten is een goede manier om warmte vast te houden en langzaam af te geven als je oven zelf niet heel laag kan verwarmen. Het ovenlichtje aanhouden is ook een manier om op een subtiele manier de oven warm te houden. Tip: Je hebt hierbij wel een oventhermometer nodig om de temperatuur in de gaten te houden.
Warm de melk op tot 45 graden (gebruik hiervoor ook een thermometer) en roer de yoghurtcultuur erdoor. Schenk de melk in een ovenvaste pan, een gietijzeren geeft het beste resultaat omdat gietijzer ook goed warmte vast kan houden. Pak de pan in met handdoeken. Zet de pan middenin de oven en laat dit 8 – 9 uur zo staan. Weersta de verleiding om in de oven te kijken. Houd de deur dicht zodat de warmte zijn werk kan doen!
Voor mij is dit de ultieme minimalistische aanpak omdat je zowel een pan als een oven voor meerdere dingen gebruikt. Maar als je geen oven hebt die een lage temperatuur aan kan, sta je eigenlijk meteen te kijken. Want de temperatuur regelen in de oven is dan erg lastig. Het beste resultaat yoghurt krijg je gewoon wel met een constante temperatuur.
Conclusie
Daar heb je ze! Vijf manieren om heerlijke, probiotische yoghurt te maken. Mijn voorkeur gaat het meest naar de elektrische versie puur omdat dat voor mij het meest makkelijke is. Maar zoals je ziet heeft elk van deze methoden zijn aantrekkelijkheid en ‘minpunten’. Het is maar net wat je zelf handig en prettig vindt.
Korting op Elektrische Yoghurtmaker
Lijkt het je leuk om zelf yoghurt te maken maar heb je nog geen yoghurtmaker in huis? Dan heb ik een leuke kortingscode voor je! Bij Yoghurt.nl kun je de elektrische yoghurtmaker nu met 50% korting aanschaffen. Gebruik de kortingscode ‘yoghurtmaker‘ bij het afrekenen om te profiteren. Tip: Leuk als cadeau als je er zelf al eentje hebt. Of stuur deze code door naar iemand die het ook wel leuk zal vinden! Klik hier om te bestellen. De code is t/m 31 oktober geldig.
Inghelbrechtnadine zegt
Ik wil kokos joghurt maken de de joghurt maker maar hoe doe je dat
Trudi zegt
Hallo Heleen,
Ik maak yoghurt in een thermosfles die ik alleen daarvoor gebruik. Ik giet de lauwe melk met 1 kleine lepel yoghurt ’s avonds voor het slapen gaan in de thermosfles, sluit deze goed af en de volgende ochtend heb ik mijn yoghurt.
Dit is misschien nog eenvoudiger omdat ik na het opwarmen (in de magnetron) geen verdere stroom of gas gebruik. En ik gebruik de yoghurt weer voor een nieuwe batch, lang achter elkaar.
Dank voor je leuke artikel met goede tips!
Groet
Trudi
Geert zegt
Dag Heleen,
Kan je de slow cooker niet ook de hele tijd zachtjes laten opstaan tijdens de fermentatie?
(zo is er een constante temperatuur).
Of is dat een optie die niet elk toestel heeft?
Groet
Geert
Heleen Quantrill zegt
Hallo Geert,
De temperatuur in de slowcooker is zelfs op de laagste stand vaak nog te warm zodat dat de bacteriën alsnog doodt. Het beste is een yoghurtmaker of een broodmachine met een yoghurtmaak-functie 🙂
Groeten,
Heleen
Esther Zeldenrust zegt
Nog een methode: als je zoals ik een crockpot express hebt (of een Instant pot, kan het wel. Combi van slowcooker/ snelkookpan, heeft een yoghurt stand. Zowel voor op temperatuur brengen van verse melk (hoge yoghurt stand) als voor fermentatieproces (lage stand, instelbaar 8-12 uur uur op 43 graden). Slaat vanzelf uit en koelt af in pan. Ik maak het au bain Marie, in halve liter potjes.
Carla zegt
Ik ga de kokosyoghurt maken lijkt mij heerlijk. Kun je hiervan net als bij de gewone yoghurt meerdere malen yoghurt maken door er 3-4 el yoghurt van af te nemen en vervolgens het proces te herhalen. Mét of zonder probiotica ? Heleen graag je reactie. Alvast bedankt en een zonnig weekend. Groet Carla
Heleen Quantrill zegt
Hallo Carla,
Je kan het idd net als reguliere yoghurt een aantal keer herhalen door yoghurt achter te houden. Wel merkte ik dat het sneller dun wordt dan met reguliere yoghurt. Na drie keer was de ‘kracht’ er wel zo’n beetje uit, terwijl met koemelk het wel een keer of zes kon bij mij.
Groetjes!
Heleen
Damaris zegt
Heeft iemand ervaring met een van de startersculturen van yoghurt.nl voor kokosyoghurt?