Zelfgemaakte Balti Currypasta

CurrypastaWie houdt er nog meer van een lekkere curry? Het is voor mij dé manier om veel supergezonde ingrediënten als kurkuma, gember, knoflook en tomatenpuree in één gerecht te stoppen. Zelf currypasta maken stond nog altijd op mijn to-do lijstje, maar het kwam er maar niet van. Maar laatst zijn we weer eens naar de toko gegaan om met name specerijen en dingen als vissaus groot in te slaan. Ja, toen had ik geen excuus meer!

Zelfgemaakte Balti Currypasta

Het voordeel van zelfgemaakte currypasta is dat je helemaal zelf in de hand hebt wat er in gaat. Welk soort olie gebruik je? Gaat er zout in en zo ja, hoeveel? Wil toch een zoetere smaak of mag het zoete wat jou betreft er helemaal uit? Plus, je kan zelf bepalen hoe pittig je het wilt. De currypasta’s die je uit een potje kan krijgen zijn vaak lang zo pittig niet als ze doen vermoeden op de verpakking. Simon en ik houden wel van een stevige curry en dan zijn voorverpakte pasta’s gewoon een beetje teleurstellend.

Overigens wil dat niet zeggen dat je geen goeie kwaliteit currypasta in de winkel kan vinden. Bij de reguliere supermarkt vind ik Fair Trade en Patak’s op zich heel prima. Er zitten in ieder geval geen onuitspreekbare ingrediënten in. Ik heb het over currypasta, hè, niet currysaus 😉

Nou goed, zelf zo’n pasta maken, dus. De beste manier om het te bewaren is door het in een ijsblokjesvorm bekleed met plasticfolie te doen en dat in te vriezen. Op die manier heb je per blokje één eetlepel pasta en blijft het tot wel drie maanden goed. Dat maakt het de moeite waard, immers?

Losse Kruiden en Specerijen

Voor dit recept moet je dus wel een voorraad losse kruiden en specerijen in huis hebben. Maar omdat je er op deze manier vrij snel doorheen gaat, blijf je dus niet met een enorme voorraad zitten. Vermoed je toch dat je wanneer je het recept volgt, nog flink wat over zal hebben, maak dan gewoon meer currypasta en geef het aan een curry-lover als cadeau!

Heb je nu ook zin aan curry? Wat denk je dan van de volgende suggesties:

Currypasta

Zelfgemaakte Balti Currypasta

Zelfs wanneer je deze currypasta in kleine hoeveelheden gebruikt, zal het een enorme smaak-impact hebben. En de specerijen die je gebruikt zijn mini-superfoods!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 17 minuten
Porties 10 porties

Ingrediënten
  

  • 2 tl komijnzaadjes
  • 1 tl elk korianderzaad, fenegriekzaad & mosterdzaad
  • 2 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember geschild
  • 1 tl Kurkuma
  • 1/2 tl zeezout
  • 2 el kokosolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 vers rood pepertje
  • 15 gram verse koriander
  • 1/2 citroen uitgeperst

Instructies
 

  • Rooster de zaadjes in een droge koekenpan gedurende 2 minuten. Doe ze daarna in keukenmachine.
  • Haal het schilletje van de knoflook en doe die met de overige ingrediënten in de keukenmachine en pureer. Schraap af en toe de randen van de kom af en ga door tot je een mooie consistentie hebt.

Notities

  • Hou je niet van pittig? Laat het pepertje dan achterwege.
  • In de koelkast blijft deze currypasta ongeveer twee weken goed.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »
percolator koffie
Gezondheid Algemeen

Is percolator koffie ongezond?

Koffie blijft een populair onderwerp in de gezondheidswereld, en de manier waarop je het bereidt speelt daarin een grote rol. Percolator koffie – ook wel mokapot-koffie genoemd – is geliefd om zijn volle smaak en stevige aroma. Maar is deze manier van koffiezetten eigenlijk wel gezond? In dit artikel leg

Lees verder »