Wil je graag een mooie kaasplank samenstellen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen paniek, ik zal je helpen!
Zelf vind ik een kaasplank een uitstekende manier om op een spectaculaire en toch eenvoudige manier een keur aan knabbels en snacks aan te bieden aan mijn gasten. Want de perfecte kaasplank heeft voor elk wat wils!
Daar komt bij dat een kaasplank niet alleen erg lekker is, maar er ook ontzettend mooi uitziet. Ik speel zelf graag met kleuren en texturen, zodat het een feest voor het oog is. En met twee verjaardagen en Pasen voor de deur, weet ik dat ik mezelf een hoop hoofdbrekens voorkom als ik deze ’template’ toepas wanneer ik wat lekkers wil maken voor mijn bezoek.
De Basis van een Kaasplank
Een kaasplank maak je meestal op volgens een vast patroon. De ‘regels’ hiervoor zijn vrij simpel:
- Kies een kaassoort van vier verschillende texturen. Meer daarover hieronder.
- Kies een mooie plank of een bord ruim genoeg om van alles op te leggen. Of zet verschillende bordjes en kommen op een aparte tafel.
- Hou het niet alleen bij kaas, voeg fruit en groenten en noten toe voor extra smaak en textuur.
- Maak het geheel af met een lekkere dip, een goed glas wijn (of thee!) en eventueel wat crackers.
De lekkerste Kaas
Ga naar een kaasboer en kies vier verschillende soorten kaas uit met elk een verschillende smaak en textuur.
- Voor zachte kaas denk je aan: Brie, Camembert, zachte geitenkaas.
- Voor semi-zachte kaas kun je dit kiezen: Saint Agur, Port Salut of Gorgonzola.
- Iets steviger kazen zijn: Kernhem, Comté of een jonge Hollandse kaas.
- En harde kazen: Parmezaanse kaas, Pecorino of oude kaas.
Serveer je kaas als borrel zonder verdere maaltijd of snacks? Reken dan op 175 – 200 gram per persoon. Bij een klein gezelschap tot zes personen zijn vier verschillende soorten genoeg. Heb je een groter gezelschap dan haal je van elke textuur twee soorten om genoeg variëteit aan te bieden.
En laat je zelf ook verrassen. De kaasboer kan je meer vertellen over de kaas, de achtergrond, soort melk, waar het vandaan komt, geschiedenis. Maak desnoods aantekeningen zodat je je gasten kunt vermaken met leuke weetjes over de kaas.
Heerlijke Extra’s op de Kaasplank
Een kaasplank is niet compleet zonder extra’s die de smaak van de kaas tot zijn recht doen laten komen of die de smaakpapillen weer even tot rust laten komen zodat je een volgend kaasje beter kunt proeven.
Crackers
Traditioneel gezien ‘moeten’ er altijd crackers bij, maar inmiddels merk ik dat het helemaal niet meer zo nodig is. De meeste mensen missen ze niet eens. Crackers zijn overigens wel een handig vehikel om de kaas in de mond te krijgen zonder vieze vingers. Havermoutcrackers van Nairn’s (te krijgen bij Holland&Barrett en AH) zijn erg smakelijk. Maar je kan ook voor voldoende kaasmesjes zorgen. Daarmee kan iedereen met zijn of haar eigen mesje kaas snijden en happen.
Tip: Ik heb bij de tweedehandswinkel een heleboel glazen en vorkjes op de kop getikt toen we een groot feest hadden. Het kan dus de moeite zijn om daar te kijken voor speciaal bestek!
Zoete smaak
De zoete smaak doet het erg goed bij die pittige en zilte smaak van kaas. Een zelfgemaakte chutney of vijgenspread is erg lekker. Of een zelfgemaakte vijg- en notenrol – heerlijk bij zachte geitenkaas!
Vers fruit als druiven, peer, appel en aardbeien lenen zich ook prima op een kaasplank.
Andere hapjes
Je hoeft kaas niet het enige hartige te laten zijn. Denk ook aan olijven, gedroogde worst, vleeswaar en zure groenten. Ook verse groenten zijn altijd erg in trek. Maak een dip van roomkaas als alternatief voor de zachte kaas op je kaasplank.
En wat te drinken uiteraard
Nou is het vrij normaal om wijn, port of bier te serveren bij een kaasplank. Maar wat denken jullie van thee? De warmte van thee doet de kaas sneller smelten in de mond waardoor de smaak ervan nog beter tot zijn recht komt. En thee matchen met kaas is heel simpel: De lichtste thee als witte thee of jasmijnthee serveer je bij zachte kaas, groene thee bij semi-zachte kaas en zwarte thee of oolong thee bij schimmelkazen en harde kaas. Schenk de thee in wijnglazen om de smaak ervan nog meer tot uiting te laten komen. Lees hier een leuk artikel van Foodlog over deze combinatie.
Nog een voordeel van thee serveren in plaats van alcohol: je gasten blijven lekker fris en kunnen met een gerust hart naar huis rijden 😉 Plus, de combinatie van wijn met kaas geeft nog wel eens stevige spijsverteringsklachten. Met thee is dit veel minder.
Conclusie
Je ziet het, de perfecte kaasplank samenstellen is niet moeilijk, maar wel erg leuk om te doen. Onzeker over welke kaas te kiezen? Een tripje naar een kaasboer of een streekwinkel waar lokale kazen worden verkocht is dan echt de moeite waard! Veel plezier alvast 😉
[…] pruimenchutney maakte. We vinden chutney erg lekker bij koud vlees, op brood met kaas of bij de kaasplank. Maar de chutney moet niet te zoet zijn en dat is vaak wel het gevaar. Op zich niet verwonderlijk […]