Migraine & Probiotica + Winactie!

De winactie is gesloten. De winnaars staan onderaan de pagina. Iedereen bedankt voor het meedoen!

Migraine & Probiotica

Migraine is ver-schrik-kelijk! Ongeveer 2 tot 2,5 miljoen mensen hier in Nederland hebben wel eens migraine en een korte survey op mijn Facebookpagina leverde vrij snel veel reacties op. De vorm en duur verschilt hierbij enorm. Kennelijk hebben zo’n 70.000 Nederlanders dagelijks een zodanig erge migraine dat ze daardoor niet normaal kunnen functioneren. Wij vrouwtjes zijn vaker de sjaak dan onze geliefde mannen: drie keer zoveel vrouwen hebben hier mee te maken dan mannen. (1)

Wat zijn de kenmerken van Migraine?

Migraine is niet zo maar een beetje hoofdpijn waar je met een paracetamol er wel weer tegenaan kan. In feite is het een chronische hersenziekte. De hoofdpijn die men voelt tijdens een migraine-aanval is één van de symptomen die men op dat moment ervaart. Al met al kan iemand hierdoor van enkele uren tot enkele dagen volledig uitgeschakeld zijn. Andere kenmerken van migraine zijn:

  • de aanvallen hebben een duidelijk begin en einde
  • de hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend
  • de pijn zit meestal aan één kant van het hoofd
  • misselijkheid / braken
  • overgevoeligheid voor licht en geluid, vaak ook voor geuren
  • inspanning verergert de pijn

Bij 15% van de mensen die migraine hebben, vormt er zich ook een zgn. aura vlak voor of tijdens een aanval. (1)

Migraine & de Darmen

Uit onderzoek is gebleken dat de darmflora een belangijke rol speelt in de verbinding tussen de darmen en de hersenen. Een verstoring van de darmflora kan in verband staan met neurologische aandoeningen, waaronder migraine. (2) Dysbiose in de darmen (een verandering in kwaliteit en/ of hoeveelheid van de darmbacteriën) kan kortgezegd een lekkende darm veroorzaken waarbij gifstoffen uit de darmen in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot gastro-intestinale (GI) ziekten en aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel. (3) Recente onderzoeken laten een duidelijk verband zien tussen het hebben van migraine en GI aandoeningen als prikkelbare darm syndroom, ontstekingsgerelateerde ziekten in de darmen, coeliakie en andere darmproblemen. (4)

Lekkende Darm Syndroom

Oké, even uitzoomen weer. Het komt er hier op neer dat er een link is gevonden tussen het hebben van een lekkende darm en migraine. En op dat punt komt probiotica om de hoek kijken.

Wanneer je een lekke darm hebt, komen er dus meer afvalstoffen terug in de bloedbaan omdat de darmwand té doorlatend is. De darmwand is sowieso niet een hermetisch afgesloten geheel, maar té open is dus ook niet gezond. Een dysbiose in de darmflora veroorzaakt ook een onvolledige vertering van je voedsel zodat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Al met al reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat 1: je darmwand hersteld wordt en 2: je zorgt voor goeie probiotica. (5)

Probiotica helpen bij het herstellen van de microbiotische balans en verbetert het de spijsvertering, opname van voedingsstoffen en ontgifting. Ook is gebleken dat probiotica de barrièrefunctie van de doorlaatbaarheid van de darmen verbetert. Het gevolg hiervan is dat het immuunsysteem beter kan functioneren en ontstekingen worden verminderd. (5)

Migraine & Probiotica

Het ziet er dus naar uit dat probiotica supplementen kunnen helpen bij migrainepatiënten die last hebben van dysbiose en een lekkende darm. Probiotica kan een gunstig effect hebben op de frequentie en hevigheid van migraineaanvallen. (6) Een aantal onderzoeken laat in dit opzicht positieve resultaten zien en duidt aan dat probiotica een veilig, goed verdraagzaam en effectief alternatief kan zijn voor conventionele migrainemedicatie. (7)

Bio-Kult Migréa

Afgelopen najaar sprak ik Mihaela van Bio-Kult weer en toen vertelde ze me dat ze een nieuwe probiotica op de markt brengen: Bio-Kult Migréa. Dit is een wetenschappelijk bewezen effectief middel bij migraine (8) en ze was met recht erg enthousiast hierover. In deze vorm zitten er naast 14 stammen probiotica ook vitamine B6 en magnesium citraat toegevoegd. Beiden helpen bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en helpen bij vermoeidheid. B6 is ook betrokken bij ontstekingsremmende processen in het lichaam en helpt bij hormoonregulatie. (9)

migraine bio-kult migrea

Winactie!

Inmiddels is het zo ver dat je Bio-Kult Migréa in de winkels kunt krijgen. Daarom vonden we het een goed idee om hier een winactie aan te koppelen! Ik mag drie winnaars kiezen en deze ontvangen elk twee verpakkingen. Genoeg voor de 8 weken die ook in het onderzoek (nummer 8) aangehouden werden.

Meedoen is heel eenvoudig:

  1. Laat hieronder een leuk bericht achter met een geldig e-mailadres. Dit is het e-mailadres waarop ik je zal proberen te bereiken als je gewonnen hebt. Uiteraard mag je ook voor een ander meedoen als je er zelf geen belang bij hebt.
  2. Deel dit artikel op je Facebook, met je vrienden en familie of degene die meer zou willen weten over dit onderwerp (niet verplicht, wel leuk om te doen).
  3. Kom aankomende vrijdag 29 juni terug om te zien wie gewonnen heeft!

De winnaars (uitgeloot dmv random.org) zijn:

Ans vd Wegen, Sarah en Eelke. Gefeliciteerd! Jullie hebben inmiddels een mailtje ontvangen.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »