Chocoladecake met Courgette en Bietjes

chocoladecake met courgette en bietjes

Er zijn maar weinig dingen in leven die zo decadent kunnen zijn als chocoladecake. En laat het nou ook mogelijk zijn om daar een heerlijke budgetversie van te maken met… groenten! Geloof me, je proeft er niks van, maar je hebt wel een heerlijk stevige chocoladecake die niet alleen heerlijk smaakt en goed voor je is, maar vanwege het gebruik van de groenten, bespaart op de dure ingrediënten! Bingo!

Ik vind het altijd een goed idee om te zien of ik extra groenten of fruit toe kan voegen aan mijn baksels. Hierdoor krijgen ze meer voedingswaarde en soms maak ik dan gebruik van iets dat anders weggegooid zou worden. De smaak van courgette is neutraal en de smaak van bietjes past erg goed bij chocolade. Gecombineerd is dit dus een prima combinatie om in een cake te verwerken.

De textuur van deze chocoladecake met courgette en bietjes is daarom niet ‘cakeïg’ zoals een reguliere cake, maar vrij stevig. Snijd er kleine stukjes van, want het is vrij machtig. Heb je geen boekweitmeel in huis? Regulier meel of amandelmeel werkt ook goed.

Ik vind het zelf het handigst om een

chocoladecake met courgette en bietjes

Chocoladecake met Courgette en Bietjes

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Gebak
Porties 16 porties

Equipment

  • Keukenmachine
  • Bakblik van 20 x 30 cm

Ingrediënten
  

  • 300 gram gekookte bietjes
  • 100 gram courgette
  • 100 gram cacaopoeder
  • 100 gram boekweitmeel
  • 125 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 50 ml kokosolie
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • kokosmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
  • Neem een keukenmachine met messen of een ruime kom en een handmixer en doe hier de droge ingrediënten in. Maal even kort door elkaar.
  • Kluts in een schenkkom de natte ingrediënten door elkaar en schenk deze bij de droge.
  • Maal nog even goed door elkaar en laat 10 minuten staan.
  • Check hoe het beslag er uit ziet: het moet lobbig zijn als een dik regulier cakebeslag. Het moet van de lepel aflopen. Als het te droog is kun je nog wat kokosmelk of water toevoegen.
  • Stort het beslag in een rechthoekige ovenschaal van 20 x 30 cm met bakpapier en zet in de oven.
  • Bak de cake in 55 – 60 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen en de cake moet terugveren in het midden. Dan is hij gaar.
  • Als de cake nog niet helemaal gaar is, zet hem dan steeds 10 minuten extra in de oven. Bedek eventueel met een stukje aluminiumfolie.
  • Laat de cake geheel afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Zou jij overwegen om een chocoladecake met courgette en bietjes te maken? Of heb jij een andere supercombinatie? Deel het hieronder, ik hoor het graag!

Andere baksels met groenten en fruit:
Worteltjestaart
Pompoencake
Appeltaart Cupcakes
Pruimencake

Inhoudsopgave

Nieuwste recepten

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »