Er zijn maar weinig dingen in leven die zo decadent kunnen zijn als chocoladecake. En laat het nou ook mogelijk zijn om daar een heerlijke budgetversie van te maken met… groenten! Geloof me, je proeft er niks van, maar je hebt wel een heerlijk stevige chocoladecake die niet alleen heerlijk smaakt en goed voor je is, maar vanwege het gebruik van de groenten, bespaart op de dure ingrediënten! Bingo!
Ik vind het altijd een goed idee om te zien of ik extra groenten of fruit toe kan voegen aan mijn baksels. Hierdoor krijgen ze meer voedingswaarde en soms maak ik dan gebruik van iets dat anders weggegooid zou worden. De smaak van courgette is neutraal en de smaak van bietjes past erg goed bij chocolade. Gecombineerd is dit dus een prima combinatie om in een cake te verwerken.
De textuur van deze chocoladecake met courgette en bietjes is daarom niet ‘cakeïg’ zoals een reguliere cake, maar vrij stevig. Snijd er kleine stukjes van, want het is vrij machtig. Heb je geen boekweitmeel in huis? Regulier meel of amandelmeel werkt ook goed.
Fem zegt
Hoi Heleen,
Dit recept lijkt me heerlijk en ik zou het graag maken. Ben alleen even in verwarring: op de foto staat met kokosmeel en in de tekst boekweitmeel. Welke moet ik nou hebben?
Bedankt en groetjes!
Anke Escherich zegt
Zou graag willen weten hoeveel kokosmelk er in moet….
José Molenaar zegt
De bietensnmaak verdwijnt. Je proeft het alleen nog een beetje als de cake net gebakken is. Bij mij was het beslag ook nogal droog. Misschien ligt het aan hoe fijn of grof je de bieten raspt?
Verder heb ik er een gesmolten laagje pure(bio) chocolade tussen gedaan. En ook was het met 35 minuten echt gaar.
Vandaag heb ik een versie gemaakt met 400
gram geraspte wortel. (Even gekookt en
afgekoeld).i.p.v. de bieten.
30 gram
speculaaskruiden.i.p.v.de cacao.
Rest van het bietencake recept volgen en extra 50
gram amandelmeel en voor extra smeuiigheid een eetlepel dadelstroop en een handje rozijnen.Heerlijk!
Anonymous zegt
Afgelopen week deze cake gemaakt…maar hij is best droog, helemaal niet smeuig terwijl ik er nog extra vocht bij heb gedaan. Ook is de pure cacaosmaak erg overheersend. De smaak van biet en courgette is echt niet terug te vinden. Hoe kan het recept zo verschillend uitvallen? Als ik m weer maak zal ik er wat minder cacao in doen denk ik en meer vocht, misschien het vocht van de bietjes erbij?
Jammer dat het nu niet zo lekker is geworden!
groetjes
Damaris
Mieke. zegt
Ik heb het ook gebakken maar het valt helaas niet zo in de smaak. Ik vind dat je de smaak van de bietjes erbovenuit proeft. Man en zoon blieven het ook niet na geproefd te hebben.
Jammer maar de volgende keer bak ik het alleen met de courgette want de structuur bevalt heel goed.
Helemaal niet droog.
Romy zegt
Ik vroeg me af waar jij je (rauwe)cacao haalt?
Jeroen van Engelen zegt
Vandaag voor mijn gasten gemaakt. Uiteraard niet gezegd wat er in zat, t viel goed in de smaak. Daarnaast waren ze verrast dat t zo’n gezonde brownie was. Fantastisch, bedankt.
N8w8 zegt
Ojee, ik ben door de mand gevallen… Dochter herkende het smaakje wat ze echt niet zo lekker vindt (courgette) , mijn oudste vindt t te gezond (zo’n mama baksel) . En manlief .. Nee hoor .. Afgekeurd. Wat vervelend nou! Is ie helemaal voor mij alleen! En ik vind m wel heerlijk! Dank je voor t recept!
Groetjes Deirdre
ver-greetmenietje zegt
Ik heb een recept voor chocoladecake waar je de boter vervangt door courgette (maar er zitten
geen bietjes in! Superlekker ook en niemand kon raden welke groente er in zat 😉
liefs
Sonja zegt
Klinkt goed, mag ik dat recept van jou hebben?
Alvast bedankt!
Lous zegt
Kan ik kokosmeel ook vervangen door amandelmeel? Lijkt me een geweldig recept om uit te proberen!
Tineke van t Veer- Venhuizen zegt
Leuk recept en lijkt me lekker! Zou het ook iets voor kinderen kunnen zijn? En is het goed als tussendoortje of ligt het zwaar op de maag?
Heleen Quantrill zegt
Mijn kinderen vinden het heel erg lekker, maar die zijn sowieso erg gek op chocoladecake. Ik heb dan ook niet gezegd dat er bietjes in zitten. Dat komt later wel 😉 De cake zelf is vrij stevig, een beetje als worteltjestaart. Kleine stukjes serveren, dus! Ik heb er gisteren wat peren bij geschild, dat maakte het nog lekkerder!
Eva - maarallerminstsaai zegt
mijn kinderen vonden het ook lekker! Heb niet verteld wat er in zit 🙂
Heleen Quantrill zegt
Gemalen hazelnoten?? Amandelpoeder?? Wauw! Zal van de week eens kijken of ze ook in Emmeloord liggen 😉
Maar in antwoord op je vraag: Ik zou het in plaats van amandelmeel gebruiken, inderdaad. Geen idee of het ook exact hetzelfde reageert, dus of het net als amandelmeel, een mooie fijne structuur heeft, maar qua smaak zal het erg lekker zijn om te vervangen! Veel plezier ermee 😉
Lot zegt
Mijn ervaring is dat het best anders is om mee te bakken, de een of de ander is vetter maar weet niet meer precies hoe het zat en kan het nu niet nakijken. Ik maak regelmatig ontbijtkoek en 2x met hazelnootmeel was het heel snel geschimmeld en ook de struktuur was heel anders.
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je reactie!
Kim zegt
Ik heb het er op gewaagd en ik heb banananenbrood gemaakt met de helft amandelmeel en de helft gemalen hazelnoten. Werkt perfect! De structuur is zoals anders en de smaak is heerlijk. Weer een nieuw bakspeeltje gevonden om mee te experimenteren 😉
Marianne van Dijk zegt
Je bent een held. Ik had toevallig nog bietjes in de koelkast die op moesten vandaag. En ik had zin in chocolade. De taart staat in de oven: ik ben benieuwd.
Kim zegt
Ik ga ff compleet naast de kwestie reageren: ik heb gisteren gemalen hazelnoten gevonden in Lidl (naast amandelpoeder *tip*). Ik vind maar weinig recepten daarmee, kan je dat gewoon zoals amandelpoeder gebruiken ter vervanging van bloem?
Eliza zegt
De brownies zien er op de foto echt fantastisch uit! Ik ga dit recept zeker eens proberen!
Anya zegt
Ga ik gauw eens maken, maar dan wel met een zoetstof i.p.v. suiker. Dank je, Heleen. 🙂
Jolanda zegt
Hoi Anya, ik zou hem ook graag willen maken zonder de suiker. Waarmee ga jij de suiker vervangen?
Annemieke V. zegt
Zo’n recept lijkt me mega-spannend… is het ècht lekker? Smaakt het niet teveel naar biet en courgette? Want anders kan ik ‘m in mn eentje opeten, dan eet manlief ‘m echt niet! 🙂
Heleen Quantrill zegt
Ik vind het echt niet naar groente smaken. De cacao heeft al een vrij sterke smaak en dat werkt prima. Je kan er zelfs nog extra specerijen als kaneel en cayenne aan toevoegen om de cake nog meer smaak te geven. Succes!
José Molenaar zegt
De bietensnmaak verdwijnt. Je proeft het alleen nog een beetje als de cake net gebakken is. Bij mij was het beslag ook nogal droog. Misschien ligt het aan hoe fijn of grof je de bieten raspt?
Verder heb ik er een gesmolten laagje pure(bio) chocolade tussen gedaan. En ook was het met 35 minuten echt gaar.
Vandaag heb ik een versie gemaakt met 400
gram geraspte wortel. (Even gekookt en
afgekoeld).i.p.v. de bieten.
30 gram
speculaaskruiden.i.p.v.de cacao.
Rest van het bietencake recept volgen en extra 50
gram amandelmeel en voor extra smeuiigheid een eetlepel dadelstroop en een handje rozijnen.Heerlijk!
Annemieke V. zegt
Nou, dan ga ik het zeker eens proberen. En dan zeg ik van te voren niets :-)…
Nicky Lenting zegt
Wat een leuk recept, een wel hele lekkere manier om wat extra groenten te eten!
Natasja Pruimboom zegt
goedemorgen Heleen,
heb ik net in de planning om een chocolade cake te maken al was het een ander recept, zie ik dit. Komt mooi uit want ik heb net bietjes gekookt. Ben heel benieuwd hoe hij smaakt vanmiddag.
fijne dag vandaag