Mwoehahaha! Ja sorry, moest even. Dat geluid maakte ik toen ik deze yoghurt uit de yoghurtmachine haalde. Het overkomt me namelijk niet dagelijks dat een recept dat ik voor de blog wil maken, in één keer lukt. In principe ga ik er namelijk van uit iets ongeveer drie keer te maken, voordat ik het opschrijf en publiceer.
Testen, testen, testen…
Waarom? Nou, omdat de eerste keer het idee goed is, maar de uitvoering wat minder. Misschien smaakt het heel lekker, maar ziet het er werkelijk niet uit. Dan is het eenvoudigweg een kwestie van nadenken over presentatie. Maar het kan ook zo zijn dat een recept niet helemaal goed smaakt of snijdt. Dan moet ik aan de gang met bijvoorbeeld extra zout en kruiden of gaan spelen met bindmiddelen om mijn glutenvrije baksels wel die prettige structuur te geven.
En dan moet het ook goedgekeurd worden door het zooitje ongeregeld thuis 😉 Als die het echt niet lekker vinden, of raar vinden voelen dan publiceer ik het niet. Over smaak valt te twisten, maar sommige smaakcombi’s zijn gewoon niet geschikt voor het grote publiek. Jammer, maar helaas!
Dus je ziet, ik ga er eigenlijk nooit van uit dat een recept in één keer goed lukt én dus ook direct bruikbaar is voor de blog.
Kokosyoghurt maken
Deze kokosyoghurt smaakt echt heerlijk en is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Ik kan het ook aanraden om zelf kokosyoghurt te maken omdat het uiteindelijk stukken goedkoper is dan de kokosyoghurt die je in de winkel koopt. Ik doe dit nu twee jaar en het bevalt erg goed. De enige vereiste die ik er aan wil hangen, is dat je een yoghurtmaker gebruikt. Zonder zo’n yoghurtmaker is het erg lastig om lekkere lobbige kokosyoghurt te maken.
Twee jaar geleden plaatste ik al een recept voor kokosyoghurt, maar die maakte ik toen nog met kokosbloesemsuiker. Inmiddels ben ik daarmee gestopt en maak ik een heerlijk zure kokosyoghurt zónder suiker, maar nog altijd mét de yoghurtmaker!
Kokosyoghurt uit de Yoghurtmaker zonder suiker
Ingrediënten
- 1 liter kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
- 4 probiotica capsules
- 1 el gelatine
- 1 tl xanthaangom als je geen gelatine wilt gebruiken
Instructies
- Schenk de kokosmelk in een pan met de gelatine en breng aan de kook.
- Laat even zachtjes koken terwijl je de yoghurtmaker klaarzet.
- Draai het vuur uit en laat de kokosyoghurt afkoelen tot 42 graden.
- Voeg de inhoud van de probiotica capsules toe aan de kokosmelk en roer goed door.
- Schenk het in de yoghurtmaker en laat hem 24 uur z'n werk doen.
- Check na 24 uur of de kokosyoghurt zuur en dik is. Zo niet, laat dan nog weer 12 - 24 uur in de yoghurtmachine fermenteren. Check af en toe of het klaar is.
- Als de kokosyoghurt klaar is, schenk je hem over in schone glazen potten die je vervolgens in de koelkast zet.
- Na 4 uur is de kokosyoghurt klaar om te eten.
27 reacties
Vraag
Moet je als je de yoghurt maker gebruikt ook de kokosmelk eerst koken?
Ik heb kuzu gebruikt. Hoop dat het werkt!
Anders volgende keer xanthaamgom
Hallo!
Gemaakt met jouw recept en in yoghurt maker, fantastisch resultaat!! Mooie consistentie en goede zure smaak, perfect gelukt! Ik mag geen zuivel en suiker en zo heb ik toch een heerlijke yoghurt die ik als ontbijt kan eten…Erg blij mee, dank je wel! :-))
P.s. Jammer dat ik geen foto ervan kan uploaden… 😉
Hoi hoi!
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie. En foto’s uploaden lukt idd helaas niet hier, sorry! 🙂
Ik heb de easy coconutmilk van go tan gebruikt, daar zitten weinig toevoegingen in. Ook gelatinevelletjes, maar het is een jelly ipv een yoghurt geworden daardoor. Smaak wel goed overigens! Maar eens op zoek naar poeder ipv de vellen.
Ik gebruik een andere yoghurtmaker maar an sich dus wel goed resultaat.
Ik haal gelatinepoeder bij Ergomax. Van grasgevoerde koeien, prima kwaliteit!
Groet,
Heleen
Hallo Heleen,
Ik kwam jouw recept tegen en heb de yoghurtmaker aangeschaft.
Nu de eerste keer aan het proberen met kokosmelk en ik volg precies jouw recept.
Klopt het dat er een soort bruine laag op komt en is dat van de probioticapoeder (uit capsules)? Dat kan ik dat er toch gewoon doorheen roeren?
Dat klopt inderdaad en ja, dat kun je er doorroeren. Dat is een reactie die ontstaat met de lucht en is verder niet schadelijk!
Groetjes,
Heleen
Hoi, twee vragen voor ikbegin: neem jenlikjes kokosmelk of de meer melkpakvorm, de dunnere?
Erik heb probiotica poeder, hoeveel gram/theelepels gebruik jij?
Hallo,
Na 30 uur is het nog zo dun als melk en drijft er een soort koek bovenop. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Hallo,
Ik heb het apparaat gekocht die je ziet als je op de link klikt. Ga dus voor de eerste keer kokosyoghurt maken. Wat ik me afvraag is of ik de kan waar de melk e.d. in komt van te voren moet desinfecteren?
Hallo Nicole,
Dat zou ik wel doen ja, je voorkomt dan eventuele ongewenste bacteriën in de yoghurt.
Groetjes,
Heleen
Ik vroeg me af waarom je in een eerder recept wel gebruik maakt van kokosbloesemsuiker en nu niet meer. In dat artikel staat namelijk dat de suiker nodig is voor de fermentatie, wat logisch klinkt want ik gebruik ook suiker voor het fermenteren van kefir.
Ik heb het ook zonder suiker gemaakt voorheen, maar dacht nu juist dat het misschien niet goed genoeg fermenteerde doordat er geen suiker in zit.
Ik ben benieuwd!
Hoi Annika,
Door wat verder te experimenteren met kokosyoghurt, kwam ik erachter dat ook zonder de suiker ik een erg lekkere yoghurt kon maken. In feite maak je met dit recept ‘verzuurde’ kokosmelk en niet zozeer gefermenteerde yoghurt. Ik vond het daarom wel de moeite waard om dit te delen, mochten er mensen zijn die het ook zonder suiker zouden willen maken 🙂
Groeten,
Heleen
Kun je ook agar agar gebruiken?
Ja dat kan ook!
Hoi Heleen,
gelatine koken? Dan wordt het toch bitter?
ik gebruik altijd velletjes gelatine. Kan dat ook?
Zo ja: wat is dan de verhouding tussen 1 eetlepel gelatine en velletjes?
Wanneer ik op probiotica klik, krijg ik steeds weer het recept te zien.
Ik heb ooit geprobeerd zelf yoghurt te maken (zonder gelatine overigens).
Gebruikte daarvoor Darmocare.
Werd helemaal niets.
Daarom graag reactie over het merk probiotica.
Wanneer de yoghurt klaar is, kun je het dan weer gebruiken als “starter”?
Of moet je steeds opnieuw beginnen met 4 capsules?
Ik ontvang je nieuwsbrief al, dus dat vakje niet aangevinkt.
Hey Annie,
Ik gebruik zelf poedergelatine van Great Lakes, misschien dat daar het verschil in zit? Bij mij wordt het namelijk niet bitter. Een eetlepel poeder is genoeg voor 500 ml vocht om gelatinepudding te maken. Weet zo niet hoeveel velletjes dat is, maar dat zal op de verpakking staan denk ik. En ik gebruik een probiotica met 3 miljard bacteriën per capsule. Mogelijk dat dat dus nog wat uitmaakt. Qua merk heb ik Bio-Kult, acidophilus van Holland&Barret en de probiotica van NOW gebruikt. Werkten alledrie prima.
In principe kun je steeds wat yoghurt achterhouden om daar een volgende batch mee te maken. Of het net zo lang doorgekweekt kan worden als met reguliere yoghurt, dat weet ik nog niet. Het overkomt me iets te vaak dat alle yoghurt al op is, voordat ik een volgende hoeveelheid maak 🙂
Groetjes!
Ik was eigenlijk verbaasd dat je probiotica capsules en gelatine/xanthaangom aanbeveelt – als je yoghurt maakt met een Yoghurtpoeder (cultuur) dan komen de bacteriën in het fermentatieproces er toch ook in en is bv ook gelatine etc. niet nodig?
In geval van kokosyoghurt wel, anders blijft het dun. Dat is het verschil met bijvoorbeeld geiten- of koeienmelk die inderdaad dik worden wanneer je yoghurtculturen gebruikt.
Als ik druk op de link van de probioticapillen, dan zie ik je bericht opnieuw verschijnen. Bedoel je met die pillen gewone probiotican van bv het merk Orthica? Die heb ik nl nog liggen.
Maakt idd niet uit welk merk probiotica pillen, als ze maar van redelijk goeie kwaliteit zijn omdat ze wel goed hun werk moeten doen in de yoghurt.
Groetjes!
Dag Heleen,
Zou je dit recept ook kunnen gebruiken voor gewone yoghurt uit de yoghurtmaker? Ik bedoel: kun je dus ook yoghurt maken met probioticacapsules en melk, zonder yoghurtcultuur?
Ik hoor het heel graag van je!
Hoi Johanneke,
Ja dat zou kunnen, maar makkelijker en budgetvriendelijker 🙂 is het als je 100 ml yoghurt aan 900 ml melk toevoegt en dat 24 uur in de yoghurtmaker doet.
Groetjes!
Wat voor kokosmelk gebruik je,
Die dikke uit blikjes?
Hey Annelies,
Ik gebruik Aroy-D, die literpakken, omdat daar de minste toevoegingen in zit. Een ander alternatief is de Fair Trade kokosmelk uit de blikjes, die haal ik bij de AH. En dan gebruik ik alles, zowel het dikke als het water dat ik dan even door elkaar roer in de pan.
Groeten,
Heleen
Aroy D bevat tegenwoordig ook toevigingen, zo jammer! AH heeft nu ook pakjes eigen merk bio! MAar dat is dan wel een klein pakje maar zonder toevoegingen.
Plus heeft dat ook van een merk (weet niet welk merk)
Zelfgemaakte kokosmelk is denk ik te dun.
Is great lakes gelatine toereikend?
Oh dat is idd jammer, zeg! Dan zal ik net nog een ‘goeie’ tray meegepakt hebben 🙁 Zelfgemaakt is inderdaad erg dun, maar wordt wel zuur. En Great Lakes is prima, goed merk!