Hebben jullie er al van gehoord? Van zoete aardappel toast? Ik zag het een tijdje terug voorbijkomen op social media. Iemand sneed een zoete aardappel in plakken ongeveer zo dik als een boterham en roosterde die in de broodrooster. Vervolgens smeerde die persoon er het één en ander (gezonds) op en voilà, zoete aardappel TOAST.
Ik zal eerlijk zeggen, in eerste instantie was ik er niet zo van onder de indruk. Toast is iets dat ik nagenoeg afgezworen heb omdat het van brood is (duh…) en dat eet ik eigenlijk niet meer. Ja, een enkele keer als we in Engeland zijn en voor een ‘full English’ gaan. Maar verder niet, dus toast… Och, zo heel spannend vond ik het allemaal niet. Ik mis het niet echt.
Maar toen ik vorige week in de winkel rondliep zag ik dat zoete aardappelen in de aanbieding waren. Een vriendin van me is goed bezig met gezond eten en deelde met mij haar ervaringen met zoete aardappel en wat ze er allemaal mee doet. Ik heb wel eerder zoete aardappel gegeten, maar dit zette me toch wel aan om weer eens zoete aardappel mee te nemen.
Nou moet ik jullie dus een anticlimax vertellen, want in plaats van direct bij thuiskomst de keuken in te duiken om allerlei zoete-aardappel-heerlijkheden te maken, kwam er dus niks van. Die belde op, daar moest ik achteraan, dit moest nog gedaan worden en dan moest ik weer weg. Druk! Ik heb een hekel aan te pas en te onpas opmerken dat je druk bent, maar vorige week was wel zo’n week voor mij.
Zoete Aardappel Toast
Hoe dan ook, zaterdagochtend brak aan en de zoete aardappelen keken me lichtelijk teleurgesteld aan. Ja, dat schuldgevoel van vergeten groenten. Dat kennen we allemaal wel! Maar ook zaterdag was ik weer druk. Dus uitgebreid poffen ofzo, dat zat er niet in. Manlief had zijn zinnen gezet op één of ander mannenontbijt met veel spek en eieren en witte bonen in tomatensaus en wat-niet-al. Ik wat minder. En toen schoot me dat idee van zoete aardappel toast weer in gedachten. Het kon geen kwaad dat eens uit te proberen! En het idee van iets warms en hartigs als ontbijt, daar had ik wél zin aan!
Het proces van het maken van zoete aardappel toast is belachelijk eenvoudig. In principe is het gewoon snijden, roosteren en klaar. Mijn tip is wel om de plakken op voorhand even te besmeren met olijfolie of kokosolie. Dat geeft een lekkere smaak aan de ’toast’. En verder is het aan jezelf om de lekkerste toppings te bedenken. Zoet of hartig, het kan allebei. Ik vind geitenkaas erg lekker of een gebakken eitje en avocado, maar wat denk je bijvoorbeeld van notenpasta en honing? Of geprakte banaan en geraspte kokos? Probeer het eens uit, het is echt ontzettend lekker en leuk om te doen!
Een aantal tips
- Snijd plakken van ongeveer een 1/2 cm dik. Dikker dan dat en ze worden erg moeilijk gaar.
- Snijd de zoete aardappel in de lengte zodat je lange plakken hebt. Je kan ook in de breedte snijden, dit is een mooie portie voor je kleine bijvoorbeeld.
- Rooster de plakken op de hoogste setting van je broodrooster.
- Rooster de plakken minstens twee keer zodat ze goed gaar zijn. Als de plakken toch iets te dik blijken, kun je ze met een vork prikken en een derde keer roosteren.
- Ik hou er van om de zoete aardappel te schillen, maar dit is persoonlijke voorkeur.
- De kleine stukjes kun je ook prima roosteren, maar kunnen misschien verdwijnen in het rooster. Bak ze dan op in een pan bijvoorbeeld. Zo gaat er niks verloren!
Zoete Aardappel Toast met Heerlijke Toppings
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel gewassen en geschild
- 1 el kokosolie of olijfolie
Instructies
- Snijd de zoete aardappel in plakken van ongeveer een 1/2 cm dik. Snijd de zoete aardappel in de lengte zodat je mooie lange plakken hebt.
- Besmeer beide kanten van de plak heel licht met olijfolie of gesmolten kokosolie.
- Draai je broodrooster op de hoogste setting en doe een plak in elk van de roosters.
- Rooster de plakken minstens twee keer. Eventueel een derde keer als je vermoed dat hij nog niet helemaal gaar is.
- Besmeer de zoete aardappel toast met je favoriete topping en geniet!
Notities
Zoete suggesties:
Pindakaas (of notenpasta), banaan en kaneelPindakaas (of notenpasta) en rozijnen
Boter, honing en kaneel
Zelfgemaakte chocoladepasta en rood fruit
Roomkaas en jam
Appelboter
Hartige suggesties:
Gebakken eitje, zout en peper en als je van pittig houdt: wat chilivlokkenPlakjes of geprakte avocado, plakjes tomaat en peper
Zwarte bonen en kaas: Leg het even onder de grill zodat de kaas smelt. Lekker met salsa!
Tonijn- of kipsalade
Mozzarella, basilicum en plakken tomaat
Hüttenkäse, zwarte olijven en tomaat