Uitdaging: Vandaag ben ik jarig! Verjaardagsmenu zonder suiker

En dat ik maar een grote meid mag worden 😉

Een lastig ding wanneer je let op wat je eet, zijn speciale momenten zoals verjaardagen en feestdagen. Nu zijn dat ook momenten waarop je kan zeggen er even niet mee bezig te zijn, maar wat als ik je laat zien dat je er eigenlijk heel eenvoudig een draai aan kan geven zodat er niet of nauwelijks rare dingen in huis komen? Voordelen te over: Qua budget zal het waarschijnlijk meevallen, je hebt de volgende dag geen suiker-kater, wat overblijft aan eten kun je zelf de volgende dag met een gerust hart opeten en hoeft dus niet weggegooid te worden (of zondig je twee dagen??).
Vandaag komen familie en wat vrienden langs om samen een Afternoon Tea te hebben. Lekker makkelijk voor mij, leuk voor mijn gasten en hopelijk hebben we een heerlijke middag samen. Ik heb mijn ontbijt ook al besteld (ik schrijf dit vrijdagavond, vandaar): Koffie met een croissant (mijn grote zwak), bloemen en mooie tekeningen van de kinderen. In bed. Simon moet dit regelen, dus het is beter om HEEL duidelijk te zijn ;-). De rest van de dag heb ik geen intentie om uit de band te springen. Ik wil genieten, maar dan voornamelijk van mijn geliefden.
Wat ik vandaag zal serveren? 
Dat zien jullie maandag! Ik wil mijn moeder ook verrassen en aangezien ik mijn artikelen altijd om half acht ’s ochtend publiceer, zou het dus geen verrassing meer zijn voor haar. 😉
Maar ik wil zeker wel een tipje van sluier lichten en jullie wat ideeën van de hand doen.
Zoet Gebak
Vanille Cupcakes (ook als cake te maken, verleng dan de baktijd met 10 tot 15 minuten)
Appeltaart
‘Custardpie’
Hartige hapjes
Lekkere soep
Crackers
Rauwkost en ongebrande noten
  • Serveer koffie en thee zonder zoetjes of reguliere suiker. Zet een flesje agave of honing op tafel. Dat heb je vaak wel in huis en voorkomt dat je voor een enkele persoon suiker of erger, zoetjes in huis moet halen. Verstokte zoetjesgebruikers hebben ze vaak ook zelf op zak 😉
  • Biologische rode wijn zit tjokvol flavonoïden (meer dan in druivensap). Bijna elke supermarkt verkoopt er wel eentje of meer. Zet er dus een fles van op tafel naast ongebrande noten, rauwkost en zelfgemaakte mayo om te dippen.
  • Ik haal nooit frisdrank in huis. Ik koop troebel appelsap, troebel perensap, groentesap en spa rood. Nooit een klacht gehad en nooit meer half leeggedronken flessen Sprite of Cola die na het feest toch leeggegooid worden voor het statiegeld. Zonde van mijn geld! Sap en spa rood drinken we wel op (hoewel ook dat alleen met feestjes in huis gehaald wordt) en gecombineerd is het een leuk drankje voor de kinderen.
  • Ik heb bijna altijd wel een pan soep op staan. Erg handig als volk blijft plakken en trek krijgt in iets hartigs. Ook daarom is kippenbouillon maken en invriezen erg handig. Voeg groenten naar keuze toe, pureer, breng op smaak met zout en peper en kruiden en klaar.
  • Waar ik me vaak aan erger zijn de verplichte snoepzakjes die uitgedeeld worden aan kinderen. De inhoud wordt vaak binnen een half uur verorbert en het resultaat is niet prettig. Het is al een drukke omgeving, dus kinderen opjutten met suiker en kleurstoffen is geen goeie combinatie. Ik haal geregeld uitdeelzakjes en kleine speeltjes in huis en deel die uit op feestjes. Zo ook dat van mij. Wij hebben kinderen, dus komen er kinderen mee met broer en schoonzus en vrienden. Zo gaat dat. Zakjes staan klaar en worden uitgedeeld als de kinderen zich vervelen. Verder kunnen ze mee-eten van wat er op het buffet staat. Zien eten is doen eten.
  • Ik serveer nooit. Heb ik een grondige hekel aan. Ook bij anderen overigens. Het risico daarvan is dat je de hele avond op dezelfde plek zit, mogelijk naast een potentieel dodelijk saai persoon. Zo lang als ik met Simon samenben vieren we feestjes in buffet stijl. Warme dingen en koffie in de keuken, bier in de bijkeuken of buiten, hapjes en drankjes in de achterkamer. De enigen die ik wil serveren, zijn mijn oma’s. Oké, het eerste rondje koffie wil ik nog wel inschenken. Daarna pakt iedereen wat hij/ zij wil. Resultaat: ik kan ook met mijn gasten praten, iedereen loopt rond en praat (hopelijk) met meerdere personen en ik loop me niet de benen uit het lijf om iedereen van hapjes en natjes te voorzien. Blègh…
Benieuwd naar wat ik vandaag serveer? Kom dan maandag terug voor de foto’s!
Recepten die niet op mijn site staan, kun je vinden in mijn nieuwe kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’. Je vindt daar nog meer suggesties voor verschillende soorten feesten en gelegenheden!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »