Collageen Hydrolysaat – In alles!

Als trouwe lezer van Eet Goed Voel je Goed zul je waarschijnlijk al wel weten dat ik helemaal blij wordt van allerlei gezonde toevoegingen in dagelijkse voedingsmiddelen en traktaties als smoothies, soep en koffie of thee. Kokosolie, kurkuma en collageen staan met stip op nummer 1. Kokosolie werkt goed bij verzadiging en is antischimmel. Kurkuma remt ontstekingen en ondersteunt de lever. Collageen is goed voor haar en nagels en de darmwand. Het zijn maar kleine toevoegingen, maar dagelijks of in ieder geval zeer regelmatig genomen, geven ze je gezondheid een boost, keer op keer.

 

Wat is Collageen?

Waarom is collageen (in culinaire vorm ook wel gelatine genoemd) zo goed voor de gezondheid? Laten we eerst even bekijken wat het is. Collageen is het eiwit dat het bindweefsel in je lichaam aanmaakt, dus dat betekent overal waar je gezond bindweefsel voor nodig hebt, inname van collageen aan te raden is. Waar het je o.a. bij kan helpen omvat:

  • versteviging van de huid
  • verbetering van cellulitis
  • bij gewrichtspijn en algehele gezondheid van gewrichten
  • het ondersteunt de gezondheid van nagels, huid en haar
  • verbetert de spijsvertering
  • bevordert de nachtrust
  • kan je darmwand helpen genezen

Voornamelijk  de twee belangrijke aminozuren glycine, lysine en proline vind je in hogere hoeveelheden terug in Collageen Hydrolysaat. Beide aminozuren zijn belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. De unieke verhoudingen van aminozuren is specifiek voor collageen en dit ontbreekt vandaag de dag veel in onze voeding.

Maar hoe neem ik het in??

Ik weet zeker dat je geïnteresseerd bent om het vaker te gebruiken, maar dat je je ook afvraagt hoe je meer collageen in je voedingspatroon kunt verwerken. Nou, de natuurlijke manier is door botten lang te laten trekken om zo de eiwitten als het ware los te peuteren en een heerlijke bouillon te maken. Bouillon die zo lang heeft getrokken, wordt vaak een gelatine als je het in de koelkast bewaart. Deze gelatine kun je dan weer verwerken in soep of stoofschotels. Heerlijk en voedzaam!

Maar dit is een lang proces en niet iedereen heeft hier tijd voor. Dan is het aan te raden om een goeie kwaliteit collageen supplement aan te schaffen. Mijn favoriete merk is Ergomax. Hun collageen hydrolysaat is gemaakt van wildgevangen kabeljauw omdat ze weigeren botten te gebruiken van runderen of varkens die uit de bio-industrie komen. Iets dat veel voor komt en tenzij dit op de verpakking vermeld staat, de meest gebruikte soort botten is. Dit heeft dan geen enkele toegevoegde waarde. Collageen van dieren die een natuurlijk leven hebben gehad, zijn het gezondst en dat garandeert een hoge kwaliteit collageen.

Op dit moment zijn er niet veel merken te krijgen die pure collageen produceren. De meeste collageen die je kunt krijgen in de winkel is niet per sé van biologische oorsprong en vaak zitten in het poeder toevoegingen als sucralose, smaakstoffen, antiklontermiddelen en andere vulmiddelen. Die heb je allemaal niet nodig! De collageen hydrolysaat van Ergomax is vrij van toevoegingen, lost erg mooi op in thee of koffie, maar lost ook goed op in koud water of sap en heeft een fijne structuur. Hoewel het van kabeljauw is gemaakt, heeft het een redelijk neutrale smaak. Toch beveel ik niet aan om het zo met water te nemen. Dan smaakt het toch niet erg lekker…

Waar gebruik ik het in?

Allereerst moet je begrijpen dat er een verschil is tussen collageen hydrolysaat en gewone gelatine. De laatste heeft een grotere eiwitstructuur en verandert gerechten in gel wanneer ze afkoelen. Deze vorm is eigenlijk alleen maar geschikt voor warme toepassingen. Gewone gelatine (deze raad ik aan) kun je dus gebruiken om gelatinepudding mee te maken, ter versteviging van jus of als vervanging voor ei.

Dat laatste is erg handig als je iets wilt bakken en net geen eieren in huis hebt. Ik zeg niet dat je een hele quiche kunt maken met gelatine-ei, maar om 1 of 2 eitjes te vervangen werkt dit erg goed.

Om 1 gelatine ‘ei’ te maken lost je 1 eetlepel gelatine op in kamertemperatuur water. Laat dit 1 minuut staan. Roer vervolgens 2 eetlepels heet water hier doorheen tot het schuimig wordt. Voeg dit toe aan je recept en meng goed. 

Je kunt dit toepassen in bijvoorbeeld lekkere koekjes! Check mijn recept voor amandelmeel peperkoekjes en vervang het ei door een gelatine ‘ei’.

Collageen Hydrolysaat in recepten

EggNog PaleoMaar wat kun je dan doen met collageen hydrolysaat? Je kunt dit dus in bijna alles doen, zowel warm als koud en het verandert de structuur nauwelijks. Ik heb het toegevoegd aan:

Pro-Tips

In feite kun je in bijna elk gerecht dus collageen hydrolysaat toevoegen. Roer het erdoor voordat je het serveert of als het een blender recept is zoals mayonaise, avocadopudding of een smoothie, voeg je het gewoon bij de lijst van ingrediënten toe. Om optimaal te profiteren zijn 2 eetlepels per dag aan te raden. Die kun je uiteraard verspreid over de dag innemen. Meng het liever niet met een koe- of geitemelk product. Dit geeft een vreemde structuur en werkt de opname van het collageen tegen.

Exclusieve Aanbieding!

Overtuigd en klaar om een voorraad aan te leggen? Ik ben helemaal blij met dit product en daarom wilde ik er voor zorgen dat jullie er ook van kunnen profiteren, tegen een mooie prijs. Tot het eind van het jaar (dus t/m 31 december!) krijg je bij elke aankoop van een bus Collageen Hydrolysaat van Ergomax €5,- korting. Gebruik de kortingscode egvg5 bij het afrekenen. Mij is verteld dat de nieuwe voorraad deze week weer binnengekomen is, dus sla gauw je slag!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »