Wanneer je glutenvrij en lactosevrij bakt en kookt, kom je geregeld uit bij kokos producten ter vervanging van melk, boter en zelfs meel. Dit zijn mijn favoriete kokosproducten die ik altijd in mijn voorraadkast heb!
Kokosolie
Met stip op nummer 1: kokosolie. Lekker en gezond. Om in te bakken, ter vervanging van boter in mijn baksels, om snoepjes mee te maken en om door de koffie te roeren voor mijn bulletproof koffie. Ik kan niet meer zonder en heb altijd minstens twee potten in huis staan. Ik kies voor ongeraffineerde virgin kokosolie.
Kokosolie als gezichtsverzorging doe ik niet meer. Het dekt mijn huid teveel af en ik heb er meer last van dan dat het prettig aanvoelt. Wel smeer ik af en toe een beetje kokosolie onder mijn armen na het scheren of poets ik mijn tanden er mee. Ik krijg altijd complimenten van mijn tandarts dat mijn tandvlees zo gezond is en dat ik zo’n sterk gebit hebt. Kan toeval zijn natuurlijk, maar ik heb geen last meer van bloedend tandvlees of gevoelige tanden sinds ik van tijd tot tijd met kokosolie poets. Baat het niet, schaadt het niet!
Kokosmelk
Ook iets wat ik altijd in literpakken in huis heb: kokosmelk. Lekker in smoothies, door de curry, in plaats van koffiemelk en om pudding mee te maken. Ik let bij aanschaf van kokosmelk op dat er zo min mogelijk toevoegingen in zitten. In dit artikel ga ik daar iets dieper op in.
Kokosmelk is ook erg fijn als conditioner van je haar. Vooral als je wat droog haar hebt, is een beetje kokosmelk in je haar masseren een goeie tip. Laat het een kwartiertje tot de hele nacht zitten en was het daarna met een milde, liefst zo natuurlijk mogelijke shampoo weer uit. Mij is verteld dat als je krulhaar hebt, dit ook erg fijn is aangezien natuurlijk krullend haar vaak stug en droog kan zijn.
Kokosmeel
Kokosmeel is iets bijzonders, het neemt erg veel vocht op en je hebt er maar weinig van nodig. Je kunt het niet één op één vervangen als je een recept glutenvrij wilt maken omdat het dus zoveel vocht (eieren, melk, water, olie) nodig heeft. Let hier dus op wanneer je kokosmeel gebruikt. Ik maak er ook erg lekkere pap van en je kunt kokosmeel ook mondjesmaat gebruiken ter vervanging van paneermeel in gehaktballen. Doe dit een beetje op gevoel.
Kokosmeel is van nature erg rijk aan vezels en het heeft een licht zoete smaak. Hier moet je dus wel van houden, maar als glutenvrij meel is het één van de gezondste soorten die je kunt krijgen. Bewaar kokosmeel net als andere droge kokosproducten in de vriezer als je het wel in huis wilt hebben, maar er niet vaak gebruik van maakt.
Kokoswater
Simon drinkt graag kokoswater tijdens en na het sporten om de verloren zouten en elektrolyten snel weer aan te vullen. Ik maak er ook erg lekkere kokoswaterijsjes van in de zomer. Net als bij kokosmelk let ik er bij aanschaf op dat het zo min mogelijk toevoegingen bevat.
Kokoswater kun je goed gebruiken in smoothies en je kunt het ook aan je kleintje geven tijdens de warme zomermaanden. Tip: vries kokoswater in ijsblokjes in voor een snelle verkoeling. Stop er eentje in je mond om lekker af te koelen. En bij buikgriep of diarree is kokoswater ook aan te bevelen. De zouten en elektrolyten die je (of je kind) kwijtraakt door braken of dunne ontlasting, vul je snel weer aan met kokoswater.
Kokoscrème of Santen
Kokoscrème koop je in blokjes van 150 gram (ongeveer) of in blik en het is in feite sterk geconcentreerde kokosmelk. Of eigenlijk het dikke gedeelte van de kokosmelk. Je hakt het in blokjes en voegt het toe aan curry’s of je maalt het samen met dadels en noten tot een pasta waar je balletjes van draait. Lekker als snoepje bij de thee! Ook kun je het smelten en aanlengen met een beetje water als je geen kokosmelk in huis hebt. Santen is vaak pure kokos dus als je echt nulkommanul toevoegingen wilt, is dit een mooie oplossing en een goeie aanvulling op je voorraad kokosproducten!
Kokosrasp
Als laatste noem ik kokosrasp. Ik heb het in huis, maar gebruik het erg weinig. Lekker om die bovengenoemde noot dadel balletjes in te rollen of om over de cake te strooien. Maar verder gebruik ik het maar zeer zelden. Ik bewaar de zak kokosrasp dan ook in de vriezer om te voorkomen dat het ranzig wordt.
Kokosrasp levert net als kokosmeel goeie vezels en je kunt het dan ook prima door de yoghurt of je smoothie roeren. Je kunt er ook stukjes kip met losgeklopt ei in omwentelen als een alternatief voor panko. Het proeft wel duidelijk naar kokos, dus daar moet je dan wel van houden.
Conclusie
Ik heb een leuke voorraad kokosproducten in huis die ik vaker of minder vaak gebruik. Maar gebruiken doe ik ze zeker. Ik vind ze breed inzetbaar en ze leveren naast voedingswaarde ook smaak en een prettige textuur aan gerechten en smoothies. Om de zoveel tijd doe ik online grote boodschappen bij bijvoorbeeld Asian Food Lovers en dan sla ik een flinke voorraad in, maar als je geen behoefte hebt aan voorraden waar je lang mee toe kan, kun je tegenwoordig bij bijna alle supermarkten ook wel goed terecht. Tip: blijf wel de etiketten lezen!
Wat doe jij met kokosproducten en welke zijn jouw favoriet? Deel het hieronder!
Eén reactie
Recepten zien er lekker ui ga ze zeker uitproberen