Kip uit de oven met citroen en rozijnen is een perfect gerecht voor drukke dagen, met flink veel ‘restjes-mogelijkheden’!
Zit jij veel achter je computer? Deze vraag heb ik me de laatste paar weken toch regelmatig gesteld. Ondanks dat ik veel liever in de tuin werk, zit ik veel binnen om artikelen af te maken en de blog draaiende te houden 🙂 Maar manlief wees me er op dat ik daardoor wel erg lang weer achtereen achter de computer zit. En sinds hij een nieuwe baan heeft waarbij hij het grootste gedeelte van de dag in beweging is tot en met het klimmen in masten van kotters toe, vindt hij uiteraard dat hij recht van spreken heeft 😉
Maar hij heeft wel gelijk. Eigenlijk zou je elk half uur even tien minuten in de weer moeten, of zoiets. In ieder geval niet anderhalf tot twee uur achtereen zitten. En daar maakte ik me wel degelijk schuldig aan. Dus, in de benen! Wandelen, fietsen, buiten de ramen wassen en de schuur opruimen. Dát moet ik anderhalf tot twee uur achtereen doen. Veel beter.
In beweging in de Keuken
Vooruit werken in de keuken is ook zoiets. Simon krijgt drie dagen in de week salade met kip of iets dergelijks mee naar werk. Een paar kipdijfilets in de oven, gehaktballetjes draaien en een dozijn eieren koken. Alles kan min of meer tegelijk, dus binnen een uur heb ik een flinke voorraad eiwitten, klaar om mee te nemen. Kip en balletjes vries ik in porties in. Eieren pel ik en bewaar ik in een pot met water in de koelkast. Zo worden ze ook niet zo groen.
Avocado’s voor de smoothies ’s ochtends verwerk ik ook en vries ik ook in. Avocado’s prak ik met een beetje citroensap en verdeel dan per eetlepel in siliconen vormen. Die vries ik in en bewaar ik daarna in ziploc zakjes. De avond ervoor zet ik de smoothies min of meer klaar door in elke beker één of twee avocado ‘pucks’ en een flinke schep gedroogd rood fruit te doen. In de koelkast ontdooit het genoeg zodat ik de volgende ochtend alleen maar notenmelk, collageen, zaden en pitten en ander lekkers hoef toe te voegen. Blenderen en klaar!
Salades en groenten selecteer ik op welke het eerst op moet. Snijwerk doe ik pas de avond ervoor. Anders drogen ze uit. Voor de kinderen bak ik in het weekend een brood en vries ik de plakken in. Ook die bammetjes maak ik de avond ervoor pas klaar.
… ook Avondeten…
Maar ook het avondeten kan ik veel vooruit maken. In mijn vriezer vind je altijd wel een paar bakken met kippenbouillon en tomaten– en currysaus. Altijd handig als basis voor een lekkere maaltijd.
Een hele kip uit de oven is ook een perfecte manier om vooruit te werken. Ik let altijd op wanneer vrije uitloop of misschien zelfs antibiotica-vrije hele kippen in de aanbieding zijn. Ik koop er dan meteen een paar die ik gelijk invries. Wanneer ik er aan toe ben, rooster ik een hele kip in de oven met kruiden, specerijen, ui, knoflook of citroen of andere smaakmakers. Het vlees pluk ik er dan vanaf en verdeel ik in bakjes. Van het karkas maak ik dan weer een flinke hoeveelheid bouillon dat ik of direct invries of verwerk in soep (en dat invries).
Jullie zien ’t, mijn vriezer wordt goed gebruikt! En ik merk zelf dat ik veel profijt heb van al dat voorgekookte voedsel, want een snelle maaltijd op tafel zetten wordt zo een stuk makkelijker!
Kip uit de Oven met Citroen en Rozijnen
En tegelijkertijd ben ik weer meer in de weer en zit ik niet constant achter de computer 😉 Dus nu mogen jullie genieten van het recept van al die arbeid. Kip uit de oven met citroen en rozijnen heb ik afgelopen weekend gemaakt en ik zal jullie zeggen, het is een heerlijke combinatie. De smaken zijn eenvoudig, fris en wat zoetig. Groene groenten passen er uitstekend bij, net als een glas droog wit. Geniet van het weekend allemaal!
Kip uit de Oven met Citroen en Rozijnen
Ingrediënten
- 1 kilo kipdij met bot en vel
- 2 citroenen in plakken
- olijfolie
- 1 el verse tijm
- 100 gram rozijnen
- zeezout en peper
- 1 kilo aardappelen in schil, schoongewassen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) en dep de kip droog.
- Plaats de kip in een braadslee en wrijf de kip in met olijfolie en drup ook een beetje aan de binnenkant.
- Bestrooi de kip rijkelijk met zout en peper en gehakte tijm. Vergeet de binnenkant niet.
- Snijd één citroen in vier stukken en vul de kip hier mee.
- Snijd de knoflook grof en druk een deel tussen de vleugels en poten van de kip en strooi wederom wat aan de binnenkant van de kip.
- Snijd de citroenen in plakken en verdeel die over de kip en aardappelen. Strooi ook de rozijnen over het geheel en roer nog even om.
- Braad de kip in 45 minuten gaar. Check of hij gaar is door met een mesje in het dikke gedeelte van de poot te prikken. Het vocht moet doorzichtig zijn en geen roze kleur hebben.
- Laat de kip een kwartiertje rusten voordat je hem aansnijd. Serveer hem met geroosterde groene asperges, broccoli of verse spinazie.
Laat een reactie achter