Dit is weer het maandelijkse gastartikel van Annemiek van Nutribites. Koop jij wel eens sinaasappels? In dit artikel lezen jullie hoe je die vrucht he-le-maal kunt gebruiken. Veel leesplezier!
De schil en het vruchtvlees van de sinaasappel hebben niet alleen een vrolijke oranje kleur. Ze herbergen ook vele voedingsstoffen die je goed kunt gebruiken. Zó gebruik je alles van een sinaasappel en benut je de hele vrucht optimaal.
Schijfjes sinaasappel in je drankje
Je doet vast wel eens een schijfje citroen in een glas bruiswater of een ander drankje. Een schijfje sinaasappel is net zo lekker en gezond. Gebruik hiervoor wel een biologische sinaasappel, want dat voorkom je dat je pesticiden binnenkrijgt.
IJs(klontjes) van sinaasappelsap
Heb je sinaasappels over en kun je ze niet lang meer goed houden? Maak dan van het sap lekkere ijsjes of vries het sap in in vormpjes voor ijsklontjes. Zo heb je een lekker voorraadje vitamine C voor in water, thee en smoothies. Wist je dat sinaasappelsap ook kalium en foliumzuur bevat? Supergezond dus!
Zoete traktaties van sinaasappelsap
Sinaasappelsap leent zich prima voor zoete traktaties. Wist je dat je van sinaasappelsap een heerlijke pudding kunt maken? Probeer dan dit recept eens! Ook gezonde snoepjes maak je gewoon van sinaasappelsap.
Sinaasappelsap in de soep
Sinaasappelsap kan ook heel goed in de soep. In sommige soepen is deze toevoeging zelfs onontbeerlijk. Zoals in deze pompoensoep.
Dressing met sinaasappelsap
Maak je wel eens een dressing met citroensap? Vervang dit dan eens door sinaasappelsap. In deze zomerse quinoa salade gebruik je sinaasappelsap om een heerlijke dressing mee te maken. Probeer het eens!
Sinaasappelsap in gerechten
Sinaasappelsap is een heerlijke smaakmaker in gerechten. Zo kun je er een lekkere marinade van maken voor vlees, vis en vegetarische producten. Maak ook eens deze biscotti of deze rabarber ‘cheese’ cake met sinaasappelsap.
Je kunt sinaasappelsap ook gebruiken in andere maaltijden. Bijvoorbeeld in deze ovenpannenkoek. Vervang gewoon de helft van de melk door sinaasappelsap. Hetzelfde kun je doen bij gerechten waarin water wordt gebruikt.
Sinaasappelschil in de keuken
Sinaasappelschil is lekker in gebak, zoals deze amandelcake. Daarnaast voegt het een lekker zoet bittertje toe aan verschillende gerechten, zoals kip, zeevruchten en groenteschotels. Gebruik biologische sinaasappels en rasp alleen de buitenkant van de schil 9dus niet het witte gedeelte).
Je kunt eveneens de smaak van een smoothie verlevendigen door er sinaasappelrasp aan toe te voegen. Ook gezonde gebakjes krijgen een vrolijk karakter als je sinaasappelrasp als topping gebruikt.
Gekonfijte sinaasappelschil
Van sinaasappelschil maak je een heerlijke traktatie door deze in een siroop op basis van honing te leggen. Met deze lekkernij krijg je gezonde stofjes binnen die je cellen beschermen en zuiverend werken.
Zo maak je het:
- Verwijder bij 4 sinaasappels de schil en het merg (het witte gedeelte onder de schil). Snijd de schil vervolgens in reepjes.
- Doe de stukjes sinaasappelschil in een pannetje en vul dit met water, zodat de schillen net onder staan.
- Breng het water aan de kook en haal de pan dan van het vuur.
- Giet het water af en herhaal eventueel nog 1 of 2 keer om de schil minder bitter te maken.
- Voeg 500 ml water en 200 g honing toe en vermeng dit met de sinaasappelschillen.
- Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 30 minuten sudderen, totdat er nog maar weinig siroop over is.
- Zet het vuur uit en laat alles nog 5-10 minuten staan.
- Haal de schillen dan uit de siroop en laat ze uitlekken op een droogrek met bakpapier eronder.
- Laat de schillen een nacht tot 24 uur drogen. Ze blijven een beetje zacht door de honing. Je kunt ze daarna besprenkelen met kaneel of in extra pure chocola dopen en nog eens 8 tot 24 uur drogen. Enjoy!
Laat een reactie achter