Deze vegan walnoot brownies zijn ongelofelijk makkelijk om te maken en hebben een heerlijk smeuïge en fudgy textuur. Maar ze zijn ook nog eens glutenvrij en smaken naar chocoladepasta! Ze hebben een heerlijk knapperige buitenkant en een zachte binnenkant, precies zoals brownies zouden moeten zijn (als je het mij vraagt).
Vegan Walnoot Brownies
Mijn vorige recept voor rauwe brownies bleek een enorme hit. Nog altijd krijg ik hier hele leuke feedback op en ik vind het gewoon ontzettend leuk dat relatief eenvoudige recepten zo populair blijken te zijn. Oh, en het is ook gewoon erg lekker! Deze vegan walnoot brownies zijn een leuke twist op dit recept. Hoewel ze dus geen dierlijke producten bevatten en zelfs glutenvrij zijn, heb ik ze al meerdere malen bij koffie geserveerd aan mijn gasten en niemand had dit in de gaten. De smaak en textuur zijn gewoon zo ontzettend lekker dat niemand verder vraagt over hoe ze gemaakt zijn 🙂
Makkelijke Vegan Walnoot Brownies
De hoofdrolspeler in dit recept is het gehakte walnoten. Dit is essentieel voor die typische chocoladepastasmaak. Je kunt goeie walnoten online kopen, maar ik haal ze gewoon bij Holland&Barret of op de markt bij de notenboer. Aan jou dus om te bepalen welke je het liefste koopt. De overige ingrediënten zul je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebben liggen. Ik gebruikte cacaopoeder, kokosbloesemsuiker, lijnzaad en glutenvrij bakmeel. Dat laatste kun je vervangen door bloem naar eigen keuze. Ik vond dat de vegan brownies dat beetje meel wel nodig hadden, omdat ze zonder wel erg plakkerig waren.
Tips voor de Beste Vegan Brownies
Zoals jullie gewend zijn van mij, bij deze een aantal tips om dit recept echt te laten slagen.
- Meel – Wat ik al zei, gebruik wel een beetje meel of bloem. Ik heb mijn eigen meelmix in de kast staan, maar ik heb ook goeie ervaringen met het bakmeel van Schär. Het meel bindt het beslag beter en geeft een iets steviger eindresultaat.
- Gemalen noten – Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan notenmelen te komen. Biologisch of niet, online of bij de supermarkt. Kies datgene wat jij het fijnst vindt. Ik koop amandelmeel online en bewaar het in de vriezer.
- Lijnzaad – In plaats van lijnzaad kun je ook gemalen chiazaad gebruiken als eivervanger. Je kunt de lijnzaad ook vervangen door 1 of 2 geprakte bananen, maar dat verandert de smaak wel.
- Suiker – Om die heerlijk knapperige buitenkant te krijgen, heb je suiker nodig. Ruwe rietsuiker werkt goed, maar kokosbloesemsuiker ook. Kijk maar wat jouw voorkeur hierin heeft. Vervangen door stevia of weglaten geeft een heel ander resultaat en dat heb ik niet uitgeprobeerd.
- Chocolade – Goeie brownies hebben chocolade nodig. Kies pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 70%. Goeie cacaopoeder koop ik hier.
Zoek je een ander brownie recept?
- Banaan Brownies
- Tijgernotenmeel Blondies
- Boekweitmeel Brownies
- Brownies met Cacaonibs
- Notenpasta Blondies
Vegan Walnoot Brownies
Equipment
- 1 bakvorm van 20 x 20
Ingrediënten
- 30 gram lijnzaad gemalen
- 120 ml heet water
- 100 gram chocolade
- 3 el kokosolie
- 125 gram amandelmeel
- 50 gram walnoten fijn gehakt
- 30 gram glutenvrij meel naar voorkeur
- 70 gram cacaopoeder
- 1 tl bicarbonaat
- ½ tl zout
- 100 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- 80 ml hete amandelmelk of hazelnootmelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ en vet het bakblik in. Leg een uitgeknipt stukje bakpapier op de bodem en zet het bakblik apart.
- Maak de lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad in het hete water te laten wellen. Zet 5 minuten apart.
- Doe de gehakte chocolade en kokosolie in een kom en smelt het au-bain-Marie.
- Roer in een andere, ruime kom de amandelmeel, gehakte walnoten, glutenvrij meel, cacaopoeder, bicarbonaat, zout en suiker.
- Voeg de lijnzaad-ei, gesmolten chocolade en de hete melk toe er roer goed door tot er een mooi beslag ontstaat.
- Verdeel het beslag in de bakvorm en klop de bakvorm een paar keer op het aanrecht om luchtbelletjes er uit te halen. Zet n de oven en bak in 35 minuten gaar.
- Laat 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.