Iedereen die meedoet met de 100 dagen Onbewerkt Eten uitdaging zal hiermee te maken krijgen: Etiketten lezen. Alleen op die manier kun je bepalen of een bepaald product geschikt is om mee te nemen naar huis of beter vermeden kan worden. Daarom wil ik in een aantal weken tijd verschillende bekende en minder bekende toevoegingen eens onder de loep nemen. Gewoon om de zaak weer eens scherp te stellen en je meer kennis te geven wanneer je etiketten leest.
Ik wil graag beginnen met MSG. Een toevoeging ‘we love to hate’. Dit artikel heb ik overgenomen van de Smaakversterkers website. Hier staat nog meer goede informatie over dit onderwerp op, dus ga er eens langs!
Opmerking: Ik ga niet alle E-nummers langs in deze serie. Daar zijn handige boekjes en websites voor te vinden die je uitleggen waar welk E-nummer voor staat. Ik wil het breder aanpakken door ietwat obscure toevoegingen te bespreken en uit te leggen zodat je hopelijk beter in staat zult zijn etiketten te lezen.
Verborgen Bronnen van MSG
V: Hoe weet ik of voeding monosodium glutamaat bevat? Is het voldoende om op de lijst met ingrediënten te kijken?
A: Er zijn verschillende manieren waarop voedingsfabrikanten monosodium glutamaat (of vrije glutamaat, zie hieronder) aan hun voeding kunnen toevoegen zonder het woord monosodium glutamaat bij de ingrediënten te vermelden
Fabrikanten van glutaminaat en de producenten van kant en klare produkten zijn altijd bezig om MSG dat aan voeding wordt toegevoegd te verbergen. Hieronder staat een gedeeltelijke lijst van de bekendste namen waaronder MSG op de markt is.
Bedenk ook dat de krachtige exitotoxines aspartaat en L-cysteine regelmatig aan voeding wordt toegevoegd en volgens de bestaande regels niet op het etiket behoeven te worden vermeld.
E621 is altijd MSG een smaakversterker
E635 is een smaakversterker Een verborgen MSG-bron
Toevoegingen die altijd MSG (Monosodium Glutaminaat) bevatten:
- Gehydroliseerd plantaardig eiwit
- Gehydroliseerd eiwit
- Gehydrogeneerde plantaardige olie
- Extract van plantaardige eiwit
- Sodium
- Calcium Caseinaat
- Gistextract
- Toevoegingen die regelmatig MSG bevatten:
- Mout extract
- Mout flavouring maltodextrine
- Natural Flavouring
- Bouillon stock
- Flavouring
- Natuurlijke vlees of kip flavouring
- Seasoning
- Spices
Toevoegingen die MSG of excitotoxinen kunnen bevatten:
- Carrageen
- Enzymen
- Soja proteine concentraat
- Soja proteine isolaat
- Geconcentreerde wei
- Let op bij het gebruik van gemodificeerd zetmeel, het kan MSG bevatten
Wanneer je voorverpakte voedingsmiddelen koopt, moet je altijd de ingrediëntenlijst nakijken om te zien of er MSG is toegevoegd. Lees de etiketten langzaam en zorgvuldig. Let op een plotseling hongergevoel of een verlangen naar voeding en probeer te achterhalen wat je één of twee uur geleden hebt gegeten om te zien of het niet de een of ander vorm van MSG bevatte.
Uit eten gaan is een van de moeilijkste manieren om te achterhalen of voeding MSG bevat. Je kunt het wel aan degene die het eten serveert vragen, maar je kunt het net zo goed aan het eten zelf vragen. Vaak zal er gezegd worden dat het eten geen MSG bevat.
V: Wat is MSG en wat is er mee aan de hand?
A: MSG betekent monosodium glutamaat, een stof die wordt gewonnen uit granen of bieten. In Oosterse landen wordt het soms het “Magische poeder uit het oosten genoemd” of Vetsin. Ik zal u niet lastig vallen met de chemische samenstelling. Er zijn veel variaties in hoeveel MSG er in sommige voeding wordt gevonden, maar volgens het boek -NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY AND METABOLISM – gebruikt de gemiddelde Amerikaan per jaar 850 gram MSG.
MSG wordt aan veel voeding toegevoegd, in het bijzonder aan Chinees eten. Wees erop bedacht dat als een restaurant beweert dat er geen MSG is toegevoegd aan het eten, maar ze gebruiken veel sojasaus bij het koken krijg je natuurlijke MSG binnen dat in de sojasaus zit en er niet uit kan worden verwijderd. Vandaag de dag wordt er steeds meer MSG toegevoegd aan kant en klare voeding, zoals soep in blik, sauzen, vleeswaren, dressings voor salades, chips, zoutjes, dipsaus, bevroren vlees, vis en nog ontelbare voedingsmiddelen meer. Het is het belangrijkste ingrediënt in aroma’s die op voedsel gestrooid wordt om het op smaak te brengen. We vonden MSG in hot dogs, bouillon blokjes, kippenbouillon, vis in blik en nog veel meer.
MSG versterkt sommige smaken. Het schijnt weinig of geen effect te hebben op eieren of zoete voeding, maar schijnt de zuurgraad van tomaten te verminderen en maakt dat aardappelen, uien en aubergines veel beter smaken. Het wordt gebruikt bij kruidenmengsels of kruiden die gebruikt worden bij de bereiding van vis en vlees. MSG wordt als routine toegevoegd aan kant en klare voeding om het publiek te bedriegen, zodat ze denken dat voeding met minder vet, veel suiker en zout beter smaken dan in werkelijkheid. Simpel gezegd, ze kunnen voeding waaraan gesleuteld is, die slecht smaakt goedkoper verkopen, zodat het goed van smaak is. In het kort komt het er op neer dat MSG goed is voor de mensen die geprepareerde voeding verkopen, maar niet zo goed voor de mensen die die voeding gebruiken.
De wetenschap komt steeds meer te weten over de effecten van MSG op het menselijk lichaam. Het is onmogelijk om een bepaald voedingsadvies te geven voor iedereen. Sommige mensen die aan koolhydraten verslaafd zijn schijnen MSG te kunnen verdragen, maar veel andere mensen denken dat het een probleem kan zijn en willen daarom de hoeveelheid MSG in hun voeding in de gaten houden. In het verleden was hoofdpijn of zwelling na het eten van voeding met MSG een zeker teken van een MSG reactie of overgevoeligheid.
Wetenschappers zien nu in dat MSG heel verschillend kan zijn in hevigheid en actie. Veel verslaafden aan koolhydraten ervaren meer honger of hevig verlangen naar voeding, aankomen in gewicht, het vasthouden van vocht, opzwellen, geprikkeldheid, vermoeidheid en gebrek aan motivatie (binnen één of twee uur of zelfs een dag na het eten van voedsel met MSG). Vocht ophoping is meestal na een paar dagen weer verdwenen, maar aankomen in gewicht door het eten in reactie op het hongergevoel en het verlangen naar blijft bij de verslaafden aan koolhydraten.
Het moet geen verrassing zijn dat MSG door wetenschappers wordt gebruikt om proefdieren dik te maken voor onderzoek doeleinden. Bij deze dieren zal zich obesity voordoen zelfs als ze niet meer voeding krijgen. MSG blijkt de centra van honger en gewichtscontrole in de hersenen te beïnvloeden. Er wordt nog steeds onderzoek verricht om het mechanisme achter deze door MSG gestimuleerde honger en verlangen naar voeding te begrijpen. Er bestaat echter weinig twijfel aan dat verslaafden aan koolhydraten gevoelig zijn voor deze effecten – die het afvallen vertragen en honger en verlangen naar eten verhevigen.
MSG blijkt ook een verslavend effect te hebben op de voeding zodat veel mensen regelmatig voeding kopen die MSG bevat (O.a. Chinees eten). Wanneer je de bovenstaande symptomen bij je zelf ontdekt, of als je regelmatig een hevig verlangen hebt naar het zelfde eten, zou je een MSG reactie kunnen hebben.
Vrije glutamaat blijkt dezelfde problemen te veroorzaken als MSG. Je zou verbaasd zijn om te ontdekken in hoeveel voeding en voedingsadditieven vrije glutamaat wordt gevonden. Je zou denken dat als er staat “bevat geen MSG” dat het veilig is en dat je je geen zorgen hoeft te maken over vrije glutamaat. Je kunt niet verder van de waarheid af zijn want en dit is belangrijk: Voedingsfabrikanten die begrijpen dat de consument MSG wil vermijden, voegen vrije glutamaat toe terwijl ze beweren dat hun voeding “msg-vrij” is.
De volgende klachten worden aan MSG toegeschreven: Brandend gevoel achter in de nek, onderarm en borst, verdoofd gevoel achter in de nek, uitstralend naar armen en rug, prikkelend gevoel, warmte en zwakte in het gelaat, slapen, boven rug, nek en armen, druk in het gelaat of strakheid, pijn op de borst, hoofdpijn, misselijkheid, snelle hartslag, moeilijkheden met ademen bij gevoelige personen met asthma, slaperigheid, heftig verlangen naar het zelfde eten.
Terwijl er wellicht veel andere oorzaken voor elk van deze symptomen en andere lichamelijke oorzaken zouden kunnen worden uitgesloten, hebben veel koolhydraat verslaafden één of meer van deze symptomen nadat ze voedsel hebben gebruikt dat MSG bevat. De voedingsindustrie weet al jaren lang dat wanneer glutamaat aan snacks en kant en klare voeding wordt toegevoegd je er meer van wil eten – en meer en meer.
Raak niet in paniek. Wees er van doordrongen dat hoe meer je afhankelijk bent van “kant en klare voeding” in je dieet, des te meer risico je loopt om grote hoeveelheden vrije glutamaat binnen te krijgen. Hoe meer je je eigen voeding vers klaar maakt des te meer zal je in staat zijn om de hoeveelheid MSG te beperken. In ieder geval, gewapend met deze informatie kun je een geïnformeerde consument worden en zodra je enkele van de symptomen bij jezelf herkent, met inbegrip van een heftig verlangen en moeilijk gewicht verlies, dan zou je je glutamaat consumptie kunnen verminderen (of nog beter totaal uit je voeding bannen).
Klik hier voor het originele artikel.
© 2010-2016 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
25 reacties
gisteren gezwicht voor wat kip van KFC wat manlief had meegebracht nou heb t geweten…vanochtend opgestaan met flinke pijn op de borst en in mn hele lijf spierpijn. De pijn op de borst komt door de astma heb dit al heel lang niet meer gehad sinds ik let op wat ik eet…weer een goede stimulans om nog beter op mijn voeding te letten…
aanrader:
Dr. Russell Blaylock: Excitotoxins – The Taste That Kills
https://www.youtube.com/watch?v=tTSvlGniHok
Hartelijke groet – john aka yohta
NB: Hier vind je nog meer info over aspartame & msg (familie van elkaar!!)
http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/donald_rumsfeld_and_the_strange_history_of_aspartame
ik heb gevonden, rijstwafels bevatten weinig vet en vezels en zorgen daarom niet voor verzadiging. door de hoge gi moet je ze niet zoet beleggen,omdat dat je eetlust extra verhoogt.de ingredienten zijn niet ongezond,maar voegen door de bewerken ook niets meer toe aan je lichaam.
voor mij is het duidelijk ik koop ze niet meer,enkele x als ”nood” als ik ga uit ontbijten zoals bijv: met kerst/pasen etc of een rol die ik laat liggen bij ouders/vriend. gr peggy
fijn te lezen dat ik niet de enige ben met dit ”probleem”.
ga het nog eens proberen te googlen,wie weet lees ik daar het antwoord! gr peggy
heleen,weet jij wat er is met rijstwafels,ik kan niet aan een rol beginnen,zonder de rest ook schoon op te eten.
ik eet ze nooit zo puur,maar altijd met boter/kaneel of cashewpasta of een gekookte,of avocado kipfilet,allemaal zus wel gezond en vullend,maar toch..hoe kan dit..heb jij enig idee..de ingredienten zijn zilvervliesrijst en zeezout,niets meer of minder? ik heb ze nu niet meer in huis gehaald,want ben er niet zo gerust op… gr peggy
zou ik ook graag willen weten!
Heleen,dank voor je duidelijke uitleg!
Inderdaad,nog beter opletten.
Gek he? dat er zoveel mensen ziek zijn of e.o.a. allergie hebben.
Laat de overheid daar eens meer onderzoeken naar doen.
Groetjes……Hansje.
[ gisteren de bolognesesaus gemaakt,heerlijk]
Super fijn om weer even wakker geschud te worden. Extra stimulans om alleen maar onbewerkt eten klaar te maken.
Eigenlijk wordt iedereen vergiftigd door de voedselindustrie, maar dat mogen we natuurlijk niet zeggen. Hier gaat de EU natuurlijk helemaal niets aandoen. Ben blij dat jij ons open informeert! Door foodwatch te volgen op twitter, krijg je ook best wel veel informatie. Zij hebben ook de kleurstoffen pas behandeld. Ik zag dat er zelfs in augurken, buiten de suiker, ook kleurstof zit. Waarom? Wat maakt de kleur van een augurk nou uit 😉 Allemaal vragen…….. waarvan het antwoord uiteindelijk altijd “GELD” is. Toch proberen zo puur mogelijk te eten. Groetjes, Adrielle
Bij de klachten die je opnoemt als gevolg van het gebruik van MSG kun je wat mij betreft ook toevoegen: jeukaanvallen. Ik heb sinds mijn 19e jaar jeukaanvallen. Ben er achter gekomen dat het door E621 komt. Dit probeer ik nu te vermijden. En inderdaad, nog sporadisch jeuk: alleen na buiten de deur eten of na een keertje onnadenkend iets in mijn mond stoppen (chips). Dus voor mij en mijn gezin nooit meer MSG. Dank voor je heldere artikel. Ik heb toch weer nieuwe dingen gelezen, terwijl ik dacht dat ik alles wist.
Onverklaarbare jeukaanvallen heb ik ook, dacht dat het misschien door wasmiddel of wasverzachter was en ben van plan om als mijn (helaas grote) voorraad op is over te scakelen op zelf maken. Ook heb ik niesbuien zonder hooikoorts oid. Misschien dus MSG? Ben benieuwd!!!
Marjolijn.
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik dacht er goed tegen te kunnen en omdat het ook van nature voorkomt (in bijvoorbeeld tomatenpuree en oude kaas) dacht ik dat het mij geen kwaad zou doen. Nu ik de lijst met klachten zie moet ik maar eens een tijdje helemaal zonder uitproberen. Moeilijk want er staan juist veel dingen bij die ik erg lekker vind….
Raad je aan om ook de tomatenpuree, oude kaas ed. te laten staan om het uit te sluiten? of geven die nooit problemen?
Bedankt, groeten, Marjolijn.
Sommige mensen zijn idd heel gevoelig voor deze smaakversterker, maar ik denk dat de meeste klachten voortkomen uit consumptie van toegevoegde smaakversterker en niet zozeer die van nature voorkomt in oude kaas enzo. De natuurlijke MSG waar ik eerder naar verwees heeft te maken met gistextract dat o.a. in biologische producten verwerkt wordt. Die is dan toegevoegd. Beetje lastig, subtiel verschil, maar ga bij jezelf na of je last krijgt van het eten van oude kaas bijvoorbeeld.
Succes!
Dank je wel. In ieder geval heb ik weer een stukje meer inzicht gekregen, dat was hard nodig. Ik worstel al heel wat jaren en kom er nu gaandeweg achter hoe belangrijk onbewerkt eten is voor “gevoelige typjes” als ik zelf!
Groeten, Marjolijn.
Dank je wel voor het interessante artikel!
Bedankt voor dit bericht. MSG is echt troep. Ik merk het echt aan mijn lichaam. MSG is de reden dat ik begonnen ben met ‘real food’. Ik kende de verborgen varianten van MSG niet, en dacht dus dat er steeds meer voedsel zonder MSG in de winkels kwam, maar het staat dus vermeld onder een andere noemer. Bedankt voor deze info!
Ik was me al een tijdje bewust van de gevaren van deze smaakversterker en ik wist ook dat ze het vaak onder andere namen op de verpakking zetten. Maar wat hier boven allemaal genoemd wordt; dat wist ik niet! Ik was in de veronderstelling dat bijv ‘natural flavouring’ onschuldig was. Het klinkt ook zo onschuldig. Nog beter opletten dan in de supermarkt.. hoewel ik eigenlijk bijna alles zelf maak tegenwoordig.
Wow, dacht ik veel van MSG af te weten… niet dus. Wat een eye openers, dank je wel!!
Suus
Één opmerking: In het Nederlands heet MSG monoNATRIUMglutamaat. Sodium is de Engelse vertaling.
Dag Heleen,
Dankjewel voor de heldere uiteenzetting!
Twee vragen n.a.v. bovenstaand artikel:1 wat is er mis met natuurlijk MSG en betekent het dat ik beter ook geen sojasaus uit de natuurwinkel kan nemen?
2 Ik heb bouillonpoeder van Vetara (natuurwinkel) in huis en daarop wordt gistextract genoemd. Is dat dan ook MSG?
Groeten Mariëtte
Hallo Mariette,
Dat iets natuurlijk is, wil niet per se zeggen dat het ook gezond is. ‘Natuurlijk’ MSG kan een verkapte manier zijn om de mensen te laten geloven dat er niks mis mee is. Het is tenslotte natuurlijk. Dit doet helaas niet af aan het feit dat het wél MSG is. Hetzelfde geldt voor het gistextract in biologische bouillonpoeder. Het wekt een bepaalde reactie op in het lichaam dat bovengenoemde symptomen kan geven.
Ik gebruik zout, peper, lavas en knoflook om soep en saus op smaak te brengen. Net zo lekker, minus de MSG 😉
Groetjes
Heleen
Er bestaan ook bouillonblokjes zonder toevoeging: Cenovis te koop bij de natuurvoedingswinkel.
Dank je wel voor de tip!
Cenovis bevat wél gistextrakt. Wel staat er op het pakje: “zonder toegevoegd natrium glutamaat”. Niet helemaal eerlijk dus. Maar goed, ik gebruikte die ook altijd voor even een snel soepje. Jammer is dat. Dan denk je dat alle MSG uit huis is verdwenen, kom je zoiets tegen…Ik bedenk vaak op het laatste moment dat ik zin heb in soep, dus dan zijn die blokjes wel handig. Misschien toch een keer een voorraadje zelfgemaakte bouillon invriezen…Want dat is dan blijkbaar de enige optie. Heb jij een goed basisrecept, Heleen?
Ook ik dacht dat Cenovis een goede keuze was, want de natuurvoedingswinkel gaf me dat, toen ik vroeg om bouillonblokjes zonder MSG. Thuisgekomen, ging ik de ingredienten lezen en als eerste staat vermeld: Gehydroliseerd plantaardig eiwit en in dit artikel lees je dat dat MSG bevat.
Zeer teleurstellend dus, maar inderdaad zelf gaan maken is de oplossing, zoals bij alles elke keer weer blijkt.