Gezonde snacks. Bestaan die? Jazeker! Met drie kinderen, een druk leven én een man die zwaar werk heeft is ’trek hebben’ een vast gegeven in huize Quantrill. Maar hoewel ik niks tegen heb op snacks, moet het niet zo zijn dat die je energie en bouwstoffen roven in plaats van geven.
Gezonde snacks voor mij zijn dus lekkere tussendoortjes die niet een maaltijd op zich zijn (af en toe niet eten is ook niet slecht hoor), maar wel bijdragen aan een energieke dag zonder een suikerdip op een later moment te veroorzaken. Daarbij is geen enkele voedingsgroep uitgesloten. Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn allemaal belangrijk en zeker voor kinderen vind ik het niet een slim idee om op eigen houtje één van die groepen radicaal te verminderen.
Suikerdip? Mineralendip?
Vaak zegt men dat als je je erg flauw voelt, je een suikerdip hebt. Je bloedsuikerspiegel is te laag en dat merk je door een flauw en hangerig gevoel. Dit gaat pas over wanneer je wat gegeten hebt. Hoewel dit vaak het geval is, kan het ook zo zijn dat je domweg te weinig mineralen hebt gegeten gedurende de dag.
Je hebt mineralen namelijk nodig voor heel veel processen in het lichaam. Van opbouw van botten en spieren tot de ondersteuning van je hormoonhuishouding en neurotransmitters (informatie-overdracht tussen de zenuwen). Met andere woorden: wil je een beetje gezellig en normaal functioneren, dan heb je mineralen nodig. Hoewel brood jodium levert vanwege het bakkerszout, is dat dus lang niet voldoende om aan je mineralenbehoefte te voorzien. Groenten, noten en zaden, vis, eieren en vlees leveren naast eiwitten en vetten en vezels ook mineralen. Dus varieer regelmatig en kies voor mineraalrijke voeding om te zien of dit verschil maakt in hoe je je gedurende de dag voelt.
Gezonde Snacks voor extra Eiwitten, Vetten en Mineralen!
Wat je gedurende de dag eet moet aan het eind van die dag dus zoveel mogelijk hebben voorzien in je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Gezonde snacks hebben daarom dus wel degelijk een plaats in die dag. Wees gewoon wat terughoudender in de hoeveelheid ervan en zorg dat je het bulk aan voedingsstoffen in de 2 of 3 hoofdmaaltijden.
- Een handje noten. Rauw of zelf geroosterd met wat zout en kruiden. Klik hier voor het recept.
- Een stukje quiche. Met een glutenvrije bodem van amandelmeel. Klik hier voor het recept.
- Rauwe groenten met een groentendip voor extra vetten. Meng 2 el volle yoghurt, kefir of kwark met wat zeezout en verse kruiden en een heel klein beetje knoflook.
- Hummus. Ook lekker met groenten! Klik hier voor het recept.
- Kipsalade die over was van je lunch. Klik hier voor een recept.
- Overgebleven gehaktballetjes met quinoa. Klik hier voor het recept.
- Gerookte makreel. Goedkope omega-vetzuren! Lekker met een zuur appeltje er bij. Klik hier voor het recept.
- Tonijnsalade. Kies voor verantwoord gevangen tonijn uit blik in water of olijfolie. Meng dit met een beetje olijfolie, een gesnipperd uitje, wat kappertjes of augurken en wat verse kruiden en klaar!
- Zadencrackers. Lekker met de tonijnsalade! Klik hier voor een recept.
- Een gekookt ei. Simpel.
- Een beetje soep. Klik hier voor mijn categorie Soep.
- Lekkere groenterolletjes met dip. Je had extra gemaakt voor de lunch en nu eet je de laatste op. Mét dipsaus wederom voor die extra eiwitten en mineralen. Klik hier voor het recept.
- Een kopje bouillon. Heerlijk hartig, rijk aan mineralen en licht verteerbaar. Klik hier voor een recept.
- Geprakte banaan met een lepel kokosolie en notenpasta.
- Een paar dadels. Dadels zijn rijk aan magnesium!
- Noot-dadelballetjes. Klik hier voor het recept.
- Amandelmeelpannenkoekje. Je bakt een hele stapel en vriest ze per stuk in. Even in de broodrooster en je hebt een snelle snack! Klik hier voor het basisrecept.
- Een zelfgemaakte fruitreep. Zonder zooi en glutenvrij. Klik hier voor het recept.
- Appel met kaneel. Gewoon een appel in partjes snijden en bestrooien met kaneel.
- Banaanijs. Doe een bevroren banaan in de keukenmachine of blender en pureer. Voeg eventueel een lepel cacaopoeder toe om ‘chocolade-ijs’ te maken.
- Pure Chocola. Een stukje pure chocola levert belangrijke mineralen én antioxidanten.
Conclusie
Nou, volgens mij zijn dit aardig wat leuke suggesties voor gezonde snacks! Het één heeft wat meer om het lijf dan het ander en soms is een snack gewoon datgene dat je tijdens de lunch of het avondeten niet op kon. Zo gaat er niks verloren en kun je er halverwege de middag weer lekker tegenaan!
Wat zijn jouw tips voor gezonde snacks? Deel ze hieronder!
Laat een reactie achter