Give-Away Zelf Groenten fermenteren en Kwark maken

Groente Fermenteren

De Give-Away is gesloten

Voordat ik mijn voedingspatroon radicaal omgooide, waren gefermenteerde voedingsmiddelen als zuurkool, gewone yoghurt, kombucha of water kefir totaal niet in beeld. Die zure smaak stond me niet aan, ik koos liever voor saai beige koolhydraten!

Een paar jaar verder en door het schrappen van suiker, kritisch te kijken naar waar ik mijn koolhydraten vandaan haal en in het algemeen de pakjes en zakjes van diverse bekende merken gewoonweg niet meer koop, merkte ik ook dat mijn smaak drastisch begon te veranderen. Smaken als bitter, natuurlijk zoet en zuur kwamen meer en meer op de voorgrond te staan en ik begon die subtiele en vaak genegeerde smaken steeds meer te waarderen. Met name de zure smaak sprak mij heel erg aan. En wat ik zo leuk vond, was dat ik er langzaamaan achter kwam dat een voorkeur voor zure en bittere smaken in de familie zit! Heb jij ook zo’n familiesmaak die iedereen lijkt te waarderen?

Fermenteren = Zuur

Hoe dan ook, die zure smaak. Als ik er al aan denk dat begint mijn mond te trekken en bedenk ik dat ik nog een pot zuurgroenten in de koelkast heb staan. Ik denk dat ik straks daar nog maar wat van zal pakken 🙂 Lekker met wat koud vlees, oude kaas of bij een lijnzaadcracker. Gefermenteerde groenten zijn ook rijk aan probiotica en daarom een hele simpele, budgetvriendelijke manier om meer goeie bacteriën in je dieet op te nemen. Dagelijks hier wat van eten, bijvoorbeeld door de salade, bij het avondeten of uit het vuistje gaat erg makkelijk. Zie het als een bijgerecht!

Plus, zelf groenten fermenteren is helemaal niet moeilijk of eng. In het verleden heb ik nog wel eens geprobeerd om dit ‘zelf’ te doen met zeezout of wei, gebaseerd op het boek ‘Nourishing Traditions’ van Sally Fallon. Prachtig boek hoor, daar niet van. Maar de resultaten waren niet altijd even prettig. En daar knapte ik dus op af. Gelukkig is er door de toenemende interesse in thuis groente fermenteren inmiddels een prima cultuur op de markt waardoor je wel gebruik maakt van al die goeie bacteriën die je groenten zo heerlijk zuur en knapperig maken, maar zonder die onzekere factor of het wel goed gaat. Sinds ik BioFerment gebruik, is er geen groenteferment meer mislukt. Daarom prijs ik jullie die van harte aan!

Hoe moet je groenten fermenteren?

Het lijkt wellicht een beetje buitenaards om groenten te fermenteren. Want wie doet dat eigenlijk nog? Maar als je bedenkt hoeveel producten we dagelijks nuttigen die in feite gefermenteerd zijn of fermentatie als origine hebben, wordt het ineens een stuk minder vreemd. Net als met brood, is het proces van fermentatie grotendeels geïndustrialiseerd door in het geval van groentenzuur azijn te gebruiken om die zure smaak te krijgen en groenten langer houdbaar te maken. Nadeel hiervan is, dat het niet probiotisch is. En dat is nu juist wat we zo graag willen! Denk eens aan zuurkool, augurken, zure uitjes of wortels. Loop vandaag eens langs de conservenafdeling voorbij de sauzen in je lokale supermarkt. Gerust dat je daar een selectie aan ingelegde groenten vindt. En stel je nu eens voor dat je dat gewoon heel eenvoudig zelf kunt maken en daarmee ook een probiotica powerhouse in huis haalt.

Ik zie alleen maar voordelen 😉 Daarom zal ik hier kort uitleggen hoe je te werk gaat en dan zul je zien dat het allemaal niet zo moeilijk is.

  1. Kies je fermentatie hulpmiddelen. Welke grootte pot kies je. Wat voor systeem gebruik je? Traditioneel zie je van die aardewerken potten in kelders staan die dan bomvol zuurkool zitten. Zelf koos ik voor micro-fermentatie. Kleine hoeveelheden, aangepast op hoeveel wij eten en wat we lekker vinden. Ik gebruik het steri-lock systeem zodat ik ook niet hoef te ontluchten. Verder heb je een gewicht nodig om je groenten onder water te houden. Zeg mij na: Waar moeten de groenten? Onder water! Zodra de groenten gaan zweven of drijven, komt er schimmel op en is je ferment verpest. Dus: Groenten onder water! Kies een paar mooie stenen uit die je in de vaatwasser schoonmaakt of kort uitkookt in een pan met water. Deze leg je bovenop de groenten.
  2. Kies je groenten en bereid ze voor. Witte of rode kool, radijsjes, wortels of komkommer zijn eenvoudige, herkenbare groenten die je zo ook zou eten. In feite kun je elke harde groenten fermenteren. Denk ook eens aan uitjes, sperzieboontjes, bieten of daikon. Dus welke groenten eet je graag? Was die groenten goed en snijd ze in reepjes, plakjes, rasp de groenten of laat ze heel. Wat je ook doet, de groenten moeten in de pot passen die je hebt gekozen en je moet het best strak inpakken. Wortels snijd ik daarom in plakjes met de keukenmachine bijvoorbeeld. Witte kool rasp je of snij je fijn. Ook hier raad ik een keukenmachine aan. Zo veel sneller.
  3. Kies je ferment. Wat ik eerder al zei, je kan dus fermenteren met wei of zeezout en water, maar dit heeft bij mij niet altijd even goed gewerkt. Ik gebruik nu een zakje BioFerment. Verder maak je een zoutwater oplossing dat je over de groenten schenkt. Dit helpt de fermentatie en zorgt er ook voor dat de groenten lang houdbaar blijven.
  4. Is alles schoon? Zorg ervoor dat al je hulpmiddelen goed schoon zijn. Maak potten, deksels en gewichten schoon in de vaatwasser of kook ze kort uit en laat aan de lucht drogen. Je bent nu klaar om je groenteferment te maken!

Groenteferment

Heleen Quantrill
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 kg groente naar keuze
  • 1 zakje VEGGIE BioFerment
  • 10 gram zeezout zonder toegevoegd jodium
  • 750 ml water op kamertemperatuur
  • Optioneel: 1 el hele kruiden naar smaak. Denk aan karwijzaad of jeneverbessen.

Instructies
 

  • Was je groenten, snijd ze fijn en verwijder lelijke plekjes.
  • Los het zout op in 500 ml water en schenk dit over de groenten.
  • Los het zakje BioFerment op in 250 ml water. Dit activeert het cultuur binnen 10 minuten.
  • Gebruik je handen om de groenten in het zoute water te masseren gedurende 5 minuten.
  • Verdeel de groenten over de potten die je klaar hebt staan en druk het stevig toe. Gebruik hiervoor een lepel, een stamper of je handen.
  • Verdeel de BioFerment nu over de potten en zorg dat de groenten onder water staan.
  • Leg in elk van de potten een gewicht als stenen of een aardewerken gewicht.
  • Schroef de SteriLock deksel op de pot en zet ze op een donkere plaats op kamertemperatuur.
  • Na 7 dagen check je of de groenten lekker smaken en verplaats je de pot naar de koelkast.

Notities

Gefermenteerde groenten blijven in de koelkast lang goed. Hoe langer ze staan, des te smakelijker worden ze. Bewaar ze in en eet direct uit de fermentpot of verdeel het over kleinere potten.

Give-Away Groenteferment en Kwark

Nou, dat was een heel verhaal, maar ik hoop dat ik het ‘mysterie’ van groente fermenteren iets minder buitenaards heb kunnen maken 🙂 En om je hier verder mee op weg te helpen, heb ik samen met Bert van Yoghurt.nl weer een leuke give-away georganiseerd! Deze keer mag ik volgende week zaterdag een winnaar kiezen die dan een mooi pakket met alles er op en er aan ontvangt, om zelf groente te fermenteren en kwark te maken. In dit pakket zit:

  • 1 set Groenteferment + SteriLock pot t.w.v. € 17,90
  • 1 set Zelf Kwark maken startersculturen + Notenmelkzak t.w.v. € 18,90
  • Samen heeft dit pakket een waarde van €36,80!

Meedoen is heel eenvoudig:

  1. Laat hieronder een reactie achter en gebruik hierbij een geldig e-mailadres.
  2. ‘Like’ de Facebookpagina van Yoghurt.nl om op de hoogte te blijven van andere leuke acties en aanbiedingen die ze regelmatig hebben.
  3. Hou de blog de komende week in de gaten voor een leuk artikel over zelf kwark maken!
  4. Kom volgende week zaterdag 28 april hier terug om te zien of je gewonnen hebt!

 

De Give-Away is gesloten

Zelf yoghurt maken met een stroomloze yoghurtmaker. Nu met 50% korting!

72 reacties

  1. Nadine Raisa Rotgans schreef:

    Bedankt voor je mooie artikel.
    Heel leerzaam en motiverend.

    heb je misschien ook een linkje naar BIOFerment voor groenten?
    Of is dat dezelfde die je gebruikt voor het maken van waterkefir.

    alvast bedankt 🙂

  2. Daphne schreef:

    Hi Heleen, dank voor je heldere handleiding!

    Lees dat je met je handen de groenten masseert. Brengt dat geen ongewenste bacteriën (ook al was je ze uiteraard grondig van tevoren) in je mengsel?

    Ben benieuwd, alvast bedankt voor je reactie.

  3. Graag wil ik meer weten over groente fermenteren
    Ik doe dit nu een maand maar mijn kool blijft hart wat doe ik verkeerd gebruik bio ferment voor groente van yoghurt.nl
    Met vriendelijke gr van. AW

    1. Groente moet wel knapperig blijven. Als het zacht wordt, gaat het niet goed. Als de smaak verder goed is, lekker fris-zoet-zuur, gaat het dus goed 🙂

      Groeten,
      Heleen

      1. Nee dat is het zeker niet maar het is wel giga hart kleur is prima maar fris-zuur zeker niet .gebruik
        Gebruik 1 thl vermend
        10 gram zout dit laat ik bijde oplossen in kraanwater
        Zout doe ik eerst mee de groente goed door de hande laten gaan ongeveer 2,5 minuten langer lukt niet met reuma handen doe dit in een pot stamp het goed aan en doe dan het zoute water er bij dan de boel verzwaren en dan de opgeloste ferment er over heen totongeveer 1 cm onder de rand van de pot

  4. Lucie van Oortmerssen schreef:

    Ik ben al gestart met het maken van plantaardige yoghurt m.b.h. van de soyayoghurtculturen van ‘Bert’ van yoghurt.nl. Ook het fermenteren van groenten wil ik graag uitproberen!

  5. Hanneke schreef:

    Dat lijkt me superleuk om eens mee te experimenteren!!

  6. Marian schreef:

    Wat een leuke winactie zeg! Ik doe heel graag mee

  7. Dag heleen.. Deze give away is mooi zeg. Het lijkt me leuk om die te ontvangen. Steeds meer maak ik alles zelf. Een nieuwe stap in het puur (zelf) maken kan wat mij betreft gezet worden. Dit pakket geeft mij daar nog een extra duwtje voor in de rug.

    Liefs van Esther Roffel

  8. Paulette schreef:

    Als beginnend “fermento” heb ik de melk- en waterkefir al onder controle. De yoghurt staat in de machine as we speak. Alleen groente fermenteren heb ik nog nooit gedaan, wegens faalangst. Met jouw winactie zal het vást lukken.

  9. ja ik doe graag mee met deze actie………….hoop dat ik win!!!

    groetjes teuna

  10. Annie Henstra schreef:

    Ik mis yoghurt heel erg. Geldt ook voor kwark.
    Ik doe graag mee aan deze actie, maar ik hoop wel, dat het ook werkt bij een koemelk/lactose vrij dieet.
    dus ik hoop, dat het ook werkt bij plantaardige “melk”.
    Ik heb in het verleden geprobeerd (met probiotica) om zelf yoghurt/kwark te maken, maar dat werd een drama.
    Hoop zo, dat dit spul wel werkt.
    en natuurlijk heb ik de FB pagina geliked.

    Ik ontvang de nieuwsbrief al, dus het vakje niet ingevuld.

  11. Margreeth schreef:

    Wauw, dat lijkt me super! ben al heel lang van plan om te gaan fermenteren, het is er nooit van gekomen, dus als ik niet te laat ben….graag!!!
    mooie actie!

  12. Johanna schreef:

    Ook ik zou GRAAG in aanmerking willen komen voor deze leuke prijs.
    Heb al veel van je geleerd via je artikelen en recepten. Ben dit jaar daarom ook met een groentetuin begonnen. En nu deze leuke actie. Alsof het zo heeft moeten zijn….
    Wie weet!!!

  13. Lieke Kouwenberg schreef:

    Hele leuke actie en doe graag mee! Lijkt me erg leuk om te proberen!

  14. Terwijl ik de vele reacties zie en de kans op winnen nihil is 🙂 wil ik er toch nog aan toevoegen dat ik blij ben met deze duidelijke omschrijving hoe hiermee begonnen kan worden. Dat er nog maar velen door geïnspireerd mogen worden, op naar een gezonde samenleving!

  15. Super leuk!
    Groente zelf kweken, zelfs een eigen kas, ik zou het graag samen uit proberen met een dierbare oudere
    Alles wat je aandacht geeft,smaakt beter

  16. Angela schreef:

    Groente fermenteren staat op mijn verlanglijstje en zou daar graag aan beginnen. Yoghurt maken doe ik al en dat is zo lekker! Daarom zou ik kwark ook wel willen proberen. Zoveel gezonder en vooral smakelijker

  17. Patricia Mooring schreef:

    Ohhhhh dit zou ik zo graag willen doen….heb al veel ideeen wat ik in de potten kan doen..!
    Doe dus graag mee aan de winactie
    Groetjes Patricia

  18. Sandra schreef:

    Ik ben al een tijdje bezig met proberen gezond te eten met mijn hele gezin. Dit zou een geweldige aanvulling hierop zijn!

  19. Echt alles wil ik proberen in het leven, zeker ook dit!!!!

  20. Hélène Zwinkels schreef:

    Lijkt me heerlijk. Zonder alle toevoegingen. Krijg er meteen zin in.
    Ik kan eigenlijk niet wachten. Heerlijk in salades of als voorafje.

  21. Joke,

    Ik wilde al langere tijd zelf zuurkool maken, maar het idee om andere groenten ook te fermenteren vind ik heel leuk!

  22. Thera Pepping schreef:

    Als levensmiddelentechnoloog lijkt het mij leuk op dit een keer te proberen.
    Ik denk er al een tijdje over om er mee te beginnen.

  23. Ik vroeg me altijd al af wat de voedingswaarde van groente in het zuur is. Nu blijkt dat het beter is dat je het zelf maakt. Dat wil ik graag proberen.

  24. Het lijkt me erg leuk zon pakket te winnen.Zo kan ik het makkelijk leren en proberen

  25. Meinalda schreef:

    Wil het al een hele tijd proberen, maar iets houd me tegen. Wie weet is dit het stapje op weg naar een leven vol fermenteren.

  26. Marian Humme schreef:

    Daar zal ik vast mee scoren, zelfgemaakte kwarktaart, WoW, zo leuk

  27. Johanneke schreef:

    Dat lijkt me wel wat! Over melkkefir zijn we in elk geval al enthousiast, dus die kwark wordt vast ook wel wat! En groenten fermenteren? Ik ben heel benieuwd!

  28. Ik was al zolang geïnteresseerd maar wist nu Hoe. Ben reuze benieuwd.gr Joke

  29. Marijke schreef:

    Heel leuk! Dit zou ik graag uit willen proberen. Ik weck al courgettes , maar deze set lijkt mij heel praktisch!

  30. Dat lijkt mij erg leuk zeg om kwark te kunnen maken. Yoghurt maak ik maar af en toe omdat we kwark lekkerder vinden. Maar als je die ook zelf kan maken is dat natuurlijk super geweldig. En dan met dit pakket ook gelijk kunt leren hoe je lekker je groente kan fermenteren is het helemaal compleet. Ik duim

  31. Graag doe ik mee!
    Kwark gebruik ik dagelijks voor de proteinen ivm met mijn sport!

  32. Herman schreef:

    Dat zpu tof zijn we hebben het er vaak.over maar nog niet toe gekomen

  33. suus anninga schreef:

    Ik doe heel graag mee. Lijkt me heel fijn om thuis zelf kwark te kunnen maken

  34. Maaike schreef:

    Wat een leuke win actie ik doe graag mee zelf wel een s uitgeprobeerd en dat ging niet helemaal zoals gewenst.Hoop dat het gaat bij dragen aan mn gezondheid die op dit moment prut is….

  35. Oww Die zou ik heel graag willen winnen!! Mijn darmen maken er een potje van op het moment, dus alles om ze te helpen is top. verder vindt ik het heel interessant om dat soort dingen zelf te maken. ik heb ook een tijdje zelf kefir gemaakt, en ook regelmatig yoghurt maar dan op de luie manier van een lepel yoghurt bij nieuwe melk en niet met culturen.
    En zuurkool vindt ik ook lekker dus andere groentjes vast ook!

    Ben heel benieuwd hiernaar ik ga duimen!!

  36. Neeltje schreef:

    De drempel ligt nog steeds hoog om zelf te fermenteren, door deze actie zou hij wel eens weg kunnen zijn.. ik doe graag mee!

  37. Ik doe heel graag mee. Net verhuisd en nu de keuken op orde. Het was altijd al een wens, maar ik was nog niet “opgestart”.
    Nu is het moment!

  38. B. van der Pols schreef:

    Super dat je hier aandacht aan besteed…ik ben knoflook aan het fermenteren.
    Graag doe ik dus mee met deze actie, er is hier nog zoveel over te leren!
    Je laatste ontwikkelingen blijf ik zeker volgen!

  39. Jeannette schreef:

    Ik doe graag mee. Ben me híer over aan het verdiepen. Maar heb de stap nog niet gezet om het zelf te gaan doen.

  40. Ik wil héél graag meedoen want gerfermeteerde levensmiddelen zijn supergezond, erg lekker en het lijkt mij superleuk om zelf te doen! 🙂

  41. Ik doe graag mee. ik ben al een tijdje bezig om groenten te fermenteren, maar het lukt maar matig.
    dus die hulpmiddelen komen goed van pas.
    ik doe het ook echt voor mijn gezondheid.
    mijn darmen werken niet goed, dus ik wil echt gefermenteerde groenten eten.
    hopelijk komt er dan wat verbetering.

  42. Astrid Tijhof schreef:

    Ja …. ik wil !!! Ik ben sinds kort al aardig verslingerd aan fermeteren. Ik maak melkkefir en kombucha. En ik wil
    binnenkort een poging gaan doen met zuurdesembrood en groente.

    Ik ben ook dol op yoghurt, dus deze prijs is mij op het lijf geschreven. Ik zal daarna per maaksel wel een reactie schrijven op FB van hoe het mij vergaan is.

  43. Els van Gestel schreef:

    Wat een originele win actie, fermenteren heb ik nog geen ervaring mee maar ik ben er wel dol op. Yoghurt en kwark zijn hier ook niet aan te slepen dus zelf maken OH YEAH

  44. Maaike schreef:

    Leuk! Ik maak graag kans! Ik heb een volkstuin van 150m2 en de meeste groenten vries ik in, of weck ze. Wat fermenteren betreft ben ik nog niet verder gekomen dan het maken van zuurkool (Wat een wereld van verschil qua smaak met die uit de supermarkt). Augurken gaan in een mengsel van zoet-zuur met azijn, maar ik zou ze zo graag eens echt willen fermenteren. Yoghurt en kwark wil ik al lange tijd graag eens zelf maken. Lees er veel positieve verhalen over. Veel gezonder en de smaak zoveel beter… ik stoor me daarnaast ontzettend aan de kartonnen verpakkingen en hoop dan ook bij een bio boer een emmer melk te kunnen halen om zelf aan de slag te kunnen gaan.

  45. Annemiek schreef:

    Wat lijkt me dat overheerlijk. Ben dol op dingen uit het zuur en dit lijkt me te gek. Helemaal nu ik dit jaar de gelegenheid heb zelf een moestuin te starten. Ik weet wel wat ik met een deel Vd oogst kan gaan doen. Water loopt me al in de mond. En kwark… geen ochtend zonder kwark. Yoghurt maak ik al tijden zelf, maar kwark zou ik ook heel graag willen leren maken. Zo lekker, die fijne dikke en romige structuur. Mmm..

  46. marian broeders schreef:

    hoi hoi waterkeffir maken doe ik al, fermenteren van groente en zelf yogurt maken zou ik ook wel willen proberen, waag dus een kansje groetjes marian

  47. Woh dat lijkt me leuk en heerlijk om te doen. Ik ben al geruime tijd bezig om zo veel mogelijk zelf te maken. Brood, seitan ect ik eet geen vlees meer en heb mijn levenstijd omgegooid. Dit zal er prima in passen. Ik loot graag MEE!

  48. Brigitte schreef:

    Graag wil ik een kansje wagen want het lijkt mij een geweldige prijs. Groenten fermenteren en kwark en yoghurt maken staan nog steeds op mijn lijstje.
    Hopelijk komt dit binnen bereik.

  49. Esther schreef:

    Cool! Wij maken al veel zelf en hebben al wel wat gefermenteerd en yoghurt gemaakt. Zonder het uitlekgebeuren dus. Maar persoonlijk houd ik meer van kwark. En het morst ook minder bij de kinderen hihi. Die potten lijken me super. Ik geef me dus graag op.
    Ik heb geen Facebook kan ik dan wel mee doen?

  50. Geweldig, hier zou ik nou echt blij van worden!! Dus ik doe mee… ik vond het ook altijd een soort van eng om te proberen, maar dit klinkt heel goed. Ziet er ook professionele uit.

    Groet, Willeke uit Ridderkerk

  51. Monique van den Berg schreef:

    Wat lijkt mij dat leuk om te doen! Zelf heb ik waterkefir op mijn aanrecht staan en dat vind ik zo wonderlijk om te zien hoe het leeft in die pot.
    Ook leuk om eens zelf kwark te maken. Ik waag dus graag een kansje.
    Groetjes, Monique

  52. Wat een handige pot. Ik wil absoluut gaan fermenteren maar ik doe het niet omdat ik opzie tegen dat potten gedoe. Ik kom net terug uit Japan en heb daar vaak traditioneel gegeten en ben inmiddels dus gek op gefermenteerd voedsel.
    Mmm, laat mij maar winnen. Ik zie het helemaal zitten om mooie en lekkere dingen te maken in kleine(re) hoeveelheden.

  53. Milou Ruegebrink schreef:

    Jaaa wat leuk. Genoeg lekkers uit eigen tuin om te gebruiken. Soms is het zoveel dat ik niet meer weet wat ik ermee ga maken. Fermenteren zou een goede oplossing zijn. Daarnaast ben ik best nieuwschierig hoe je eigen kwark maakt en hoe dit smaakt.

  54. Hillegonda schreef:

    Wat leuk, ik doe graag mee ! Ik heb al vaker gelezen over fermenteren, maar nog niet eerder over BioFerment en een SteriLock pot. Tot nu toe ben ik het steeds voor me uit aan het schuiven, maar op deze manier zou ik wel heel graag beginnen met fermenteren.

  55. Met een moestuin lijkt mij dit een welkome aanvulling

  56. Susan svkodc schreef:

    Wat leuk om op deze manier makkelijk kennis te kunnen maken. Ik doe graag mee!!!

  57. Oh, wat een superactie! Ik doe mee. Ben dol op fermenteren en alle vormen daarvan…

  58. birgit vaneker schreef:

    Ik ben al tijdje bezig met fermenteren maar groenteferment kende ik nog niet, ik ben dan ook heel nieuwsgierig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »